Nuffnang Ads

Saturday, January 11, 2014

Aktiviti Weekend

As usual, weekend adalah time utk berkemas dan berehat. This time around, it's my kitchen's turn. A place where all the delicious food are prepared and cooked (ahahaha...delicious la sangat!). Apart from lap2 kitchen cabinet, i re-arranged and re-organised my kitchen storage. This is including 'laci plastik' i.

Heheheh... i ada dedicated laci untuk simpan all the plastik2 yg i dapat bile pegi groceries shopping. I simpan plastik2 ni untuk jadi plastik sampah. Balik shopping, susun barang2 yg dibeli and plastik tu i simpan dlm laci ni. ikut tahap kerajinan i, kadang i lipat dulu plastik tu, kadang i sumbat jek masuk laci tu... (ahahaha...nampak no pemalas i nih!). And today bila bawak kluar semua plastik tu.....

Lo and behold... sebakul plastik2 yg i sumbat je dlm laci tu... huhuhuhu
So i mulakan la operasi melipat plastik2 ni... And i siap buat kotak utk letak plastik2 yg i dah lipat. Hasilnya...

jimat space bila dah lipat...siap bleh letak buku resepi i kat belakang tu...

zoom in... plstik tu i lipat bentuk 3 segi :-)

I blaja lipat plastik style ni dari my MIL. Bila lipat cam ni, plastik tu x terbuka dah... elok je dia terlipat. How to do it?

click utk besarkan image


1. Plastik yang nak dilipat
2. Ratakan plastik dgn tapak tangan untuk buang udara yg terperangkap dlm plastik.
3. Lipat bahagian kanan (size lipatan ye lah 1/3 plastik tu)
4. Lipat bahagian kiri (size lipatan ye lah 1/3 plastik tu)
5. Lipat bucu bawah plastik, jadi segitiga.
6, 7, 8, 9, 10, 11. teruskan lipatan sehingga hujung plastik.
12. Selitkan hujung plastik ke ruangan yang ada diantara lipatan tu.

Dan hasilnya....

Tada.... heheheh...
Well, once u have mastered this, it will take no time at all... And off course, if u didn't kumpul plastik2 tu mcm i, tak de la lama no u all nak melipatnya... ahahahah.... 

Anyway, tomorrow buleh la i berehat coz dah settle kemas2 umah... Have a blast weekend everyone :-)

21 comments:

  1. rajennyaaa...salute..xpenah L lipat plastik..main gumpal2 letak lam bekas plastik ikea tu hihi ..pemalas kan..bukan plastik ja..baju pn L mls nk lipat

    ReplyDelete
    Replies
    1. L, ni dah bergumpal banyak2 dlm laci tu...baru sempat nk kemas... kikikiki ;-P baju i n hubby, selagi bleh hanger, i hanger je... masa jemur baju, i hanger dah siap2 (jimat ruang sidai kain, maklum la... seminggu sekali je basuh baju), dah kering, angkat and sangkut dlm almari. Cuma kain batik n yg x leh hanger je i lipat.

      Delete
  2. Wah...thanks alot ST! Ilmu baru ni untuk Yani..selalu Yani sumbat je dalam beg plastik lebih besar semua plastik groceries tu...bila tarik satu...semua terkeluar sama..huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. No prob yani :-) selamat mencuba...

      Delete
  3. hi sweet..tq share tips ni..nampak mudah tp sgt berguna!
    er..u org johor ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No prob umi sufi... I org jawa Selangor :-) heheheh....

      Delete
  4. HIhihii...lipat macam tu jugak plastik tu...tapi ikut mood...kalau banyak baru lipat(heheh...mood la sangat)...psttt...pinjam buku resepi tu....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha.....same here, tunggu mood rajin datang... kikikiki...

      p/s: buku resepi tu mmg banyak bantu i in terms of x yah pikir nak masak apa ri ni...selak buku ja... pilih mana nak.... hehehehhe...:-)

      Delete
  5. Wah,.mudahnya kan..kena tunggu rajin baru buat ni,.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh... lagi banyak plastik, lagi banyak praktis...practice make perfect! kikikikiki ;-p

      Delete
  6. Bagus. Sy sumbat dlm bakul ikea jer. Kalo gi shopping sebolehnya malas nak ambil plastik beg...bila dah byk2 ada masa buang jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CPT, mmg dah plan nk beli bakul ikea tu...tapi kemain jauh nk pi sana... huhuhuh... sementara ni, make do apa yg ada la... hiihihihi :-)

      Delete
  7. hahaha..perangai i pun mcm ni..bile rajin mmg suka melipat..malas tahap pape, sumbat jerr..hehe..aiyoo, nak pindah rumah ni stress jugak laa..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah, memang letih nak ngemas bila nk pindah umah... take this opportunity to declutter as well...mana yg x pakai, buang or derma kt org lain if masih elok.

      Delete
  8. makk aiiii..plastik nak kene lipat ke... ida sumbat sumbat dlm bekas ikea tu je ha.. lantakkk kaw disitu plastik. hahahahha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni utk org2 yg x dan lagi nk pi ikea beli bekas plastik tu ida ;-) eehehhehehe

      Delete
  9. ok sy sgt pemalas nk lipat..mula2 rajin la..lama2..main campak je..hehe..ape2 pun good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah...sama je la akak ni pon... kikikiki :-P

      Delete
  10. This reminds me of my ex colleague yg lipat plastik semua camtu. Even my grandma pun. Heheh as for me, don't ask lah kan - sumbat semua dln bekas Ikea. Hahah aduh malas betui...

    ReplyDelete
  11. TM, that's the purpose one has ikea plastic bag container... no need to lipat2 mcm i ;-)

    ReplyDelete
  12. wow.cntk dan kemas
    rajin akak..sy pulak bg rata pastu terus simpul je. hahaha.simple giler.

    akak, saya kurng sikit telur. ntah x boleh la.
    kecuali kalau buat nasi goreng atau buat telur mata kerbau, telur rebus ok la. ikut pada menu jugak.tapi cukup anti la.nak nak ada pulak org suruh makan telur separuh masak dgn madu.lagi la x blh nk telan ..huahua

    ReplyDelete