Nuffnang Ads

Tuesday, January 21, 2014

Jika Benar Kita Percaya.

Jika benar kita percaya pada Allah,
Tentu kitalah manusia yang sentiasa tenang hatinya....

Kita percaya Allah Maha Adil,
Pasti ada pembalasan buat org yang menzalimi,
Pasti ada pembelaan untuk org yg dizalimi.

Kita percaya Allah Maha Bijaksana,
Pasti ada hikmah disebalik kejadian,
Pasti ada kesenangan di sebalik kesulitan.

Kita percaya Allah Maha Pemurah,
Pasti ada rezeki yang tidak disangka-sangka,
Pasti kebaikan dari org lain, Allah lorongkan kepada kita.

Kita percaya Allah Maha Mendengar,
Pasti doa kita dimakbulkan,
Atau yang lebih baik Dia berikan.

Kita yakin Allah Maha Penyayang,
Sebesar mana pun dosa kita,
Lagi Besar Kasih dan Rahmatnya....

Tapi hati masih berkeluh kesah...
hati masih terasa gundah...
bertanya mengapa yang dipinta tak kunjung tiba...
bertanya mengapa ini taqdir Nya...
bertanya adakah rezeki esok hari...
bertanya adakah Allah benar Mengasihani...

Sejauh mana kita percaya pada Nya,
Apabila semua yang berlaku kita persoalkan,
Apabila semua yang terjadi kita kesalkan,
Apabila semua yang tersurat kita keluhkan.

Sejauh mana kita percaya pada Nya?

Kerana,
Jika benar kita percaya pada Allah,
Tentu kitalah manusia yang sentiasa tenang hatinya....

12 comments:

  1. Sentiasa bersangka baik padaNya

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah kak neena! Baru tau akak nak pegi umrah. Semoga selamat pergi dan kembali. Moga dikabulkan doa dan dipermudahkan ibadah sepanjang di sana. Nanti Sash email akak yer.. nak tumpang kirim doa jugak :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Sash :-) dah terima ur e-mail...InshaAllah akak doakan nanti :-)

      Delete
  3. Betul Nina,sampai satu tahap akak rasa musibah yg datang pun kita sambut dengan rasa syukur kerana kita percaya Allah yg kurniakan dan kita percaya apapun yg didatangkan dari Allah adalah yg terbaik untuk kita..nice e try sis!

    ReplyDelete
  4. entry ni dok berlegar legar dlm kepala ni kak, lepas dgr lecture Nouman Ali Khan on tafsir Surah ArRahman. Best sgt lecture ni. Terus terpikir, kenapa la kita dok susah hati ngan apa yg Allah dah taqdirkan... sedangkan Rahmat dan kasih sayang Nya tak terjangkau dek pikiran manusia yg terbatas ni...

    ReplyDelete
  5. perasaan ni x betul2 yakin pada ketentuan Allah.. cam pagi ni, betul2 sedih bila bukak fb smua duk citer pasal pregnancy, anak.. feeling emosi akan dtg tetiba.. kuatkan la hati hamba mu ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue, kita manusia, memang x lari dr rasa sedih tu. Cuma x boleh hanyut terus-terusan... sebab Allah sifatnya Ar-Rahman, sgt penyayang. Imagine sayang kita, kali berganda ganda ganda sampai kita x terpikir camana nak kalikan....itulah hebatnya Sayang Allah pada kita. Maka, mana mungkin Dia menganiayai kita kan? InshaAllah, kita adalah org yg kuat dan percaya pada Nya.

      Delete
  6. Allah is a great planner..Have faith..Hidup didunia ini sementara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul FY, kebijaksanaan Allah in planning x de sapa bleh tandingi :-)

      Delete
  7. Dear, i pun selalu terfikir adakah Allah betul2 ada dalam hati I.
    I realized that aware, believe and trust is different things. I aware and believe Allah, but do I trust Allah and His plans? Kalau betul Allah di hati, for sure I will not regret any or worry any.For sure I will not remember my past or worry about future, but rather I always miss Him and Rasulullah PBUH. This world is only temporary and hati kita gundah gulana kerana kita masih terpesona dengan dunia, sedangkan kiamat sudah hampir, bumi sudah tua dan umur kita semakin tipis nilainya.
    Apabila mengenal Tuhan dengan lebih dekat dan lebih dalam, dunia ini tiada harga lagi maka segala doa memohon segala keinginan dunia akan terasa segan pula.
    Pray for me that Allah will invite me to His Bait one day, following your footstep

    ReplyDelete
    Replies
    1. you are so right B&C. Selagi dunia ni yg kita cari, memang tak ada ketenangan utk kita. Sebab dunia ni mcm air laut...makin minum, makin haus. Smg Allah bantu kita semua utk kembali mendekatkan diri pada Nya...amin.

      Delete