Nuffnang Ads

Monday, January 20, 2014

Persediaan Umrah - Ladies Matters

First of all, terima kasih buat doa u all. Smg berkat doa kalian, selamat perjalanan kami dan mendapat umrah yg mabrur.

OK. Let's talk about persediaan. Basically, persediaan mental & fizikal dah ramai org buat entry pasal tu. You google je, banyak cerita2 tentang persediaan sblm pi umrah. Including cara nak buat passport, ambik imunisasi etc. Semuanya sama je. So u may google jer pasal persiapan umrah ni. I did :-)

Cuma kat sini i nak cerita sikit rujukan i mengenai umrah dan our menstrual cycle. Kalau nk diikutkan, masa pilih tarikh nk pi umrah ni, my cycle was haywire. Sat ok, sat x ok. So i just tawakkal and choose a date. Lagi 3 bulan nak pi, my cycle dah back to normal. And AF would start on the day i'll be flying to Jeddah. I dah risau dah... So i google cara nak stopkan period just in case my cycle start on the dot.

Antara yg i refer adalah blog kawan TTC kita sendiri, blog umie. Kat link ni memang dah lengkap amalan yg boleh dilakukan. Dan based on my googling, memang mostly tulis inilah amalan yg dilakukan untuk berhentikan seketika haid.

And untuk yg dah turun haid sebelum pergi dan ingin menghentikan haid tersebut, berpandukan ceramah ustaz Kazim yg i dengar, kita amalkan ayat 127 dari surah al-Baqarah. Boleh juga diguna pakai jika haid berpanjangan dan ingin menghentikannya bukan atas sebab umrah sekali pun.

Selain dari itu, according to Dr Yusuf al-Qardhawi, kita diharuskan untuk berusaha dgn cara mengambil pil. Namun, kebanyakan orang x galakkan sebab cara ini mungkin akan mengganggu system badan kita. Pada i personally, tak de masalah kalau rujukan kita ialah doktor yang pakar. This was the reason why i met my Gynea baru2 ni.

When i met her, i was in CD9. a lil bit late dah kalau ikut doc. So to those yg mahu berusaha dgn cara makan ubat, pls make sure u meet your doctor, at least 2 cycle before tarikh umrah u. That way, doc can plan what to do. As for me, since masa scan pun telur i dah 12mm, doc prescribed Duphaston for me. Makan in 10 days, and my cycle would start within 7 days dari tarikh terakhir i makan ubat. If tak turun, i need to take norculate starting from CD 28 Alhamdulillah... Day 6 lps stop ubat, which is my CD26, AF datang. Alhamdulillah, x perlu ambil norculate.

Walau apa pun cara kita, sama ada kita berdoa sahaja, makan ubat or even guna both ways, yang penting kita mesti tekadkan Allah jua yang menentukannya. Even makan ubat pun, kita mesti doa, mohon Allah izinkan ubat tu untuk bertindak dan menghasilkan result yg kita kehendaki. And kena ingat, kalau berjaya cara makan ubat, ianya bukan sebab ubat tu. Ubat cuma cara kita usaha. Kalau Allah x izinkan, tak kan berlaku juga... Kawan i selalu pesan, banyakkan doa serta buat solat hajat; mohon Allah permudahkan urusan umrah kita. Dia Maha Mendengar dan Rahmat & Rahim Nya Sangat Meluas. Tak terjangkau keluasannya dek akal kita... so mintalah pada Dia dgn bersungguh sungguh.

Dan kemudian, apa jua result dari usaha kita, Redha lah... sebab Allah lebih mengetahui apa yg terbaik untuk kita :-)

Till then...


12 comments:

  1. ST...ni rezeki terbaik ni dapat pergi rumah Allah. Doa banyak2 yer kat sana. Mudah2an Allah makbulkan terutamanya rezeki zuriat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah Atie, memang nak doa banyak2 kat sana nanti... :-)

      Delete
  2. Seronoknya dapat buat umrah. Doakan saya sekali kat sana ye kak. Selamat pergi dan pulang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah Yuslin... TQ :-)

      Delete
  3. Dear..last year I pergi sana, i period 3 days before depart..I turun dkt Madinah..4 hari kat Madinah, i duduk dalam bilik je..Alhamdulillah last day dekat Madinah, my period stop and boleh mandi wajib..sempatlah i ke raudhah..and malam tu bertolak ke Mekah..Alhamdulillah tunaikan umrah terus..u banyakkan baca 'Allahhumayasir wala tuassir'..InsyaAllah dipermudahkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ for the tips FY. InshaAllah, x lupa amalkan doa tu :-)

      Delete
  4. Semoga mendapat umrah yang mabrur. Doakan I dapat menjadi tetamuNya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...InshaAllah B&C, I doakan... :-)

      Delete
  5. Seronoknyaa kak! Tak sabar nak baca cerita umrah akak nanti. Dah macam buleh bayangkan macam mana.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eheheh..akak pon tgh excited ni... doakan kami selamat pi & balik ya :-)

      Delete
  6. semoga dipermudahkn urusan mengerjakan ibadah di sana nnti ye sweet..amalkn doa tu x?..yakin dgn kekuasaanNya sebagaimana Dia berkuasa untuk menjemput hanya hamba-hambaNya yg terpilih shj ke sna..minum air zam2, solat hajat jg sbhgian ikhtiar k..pls doakn kami jg di sini ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Umie, InshaAllah, i buat :-)

      Delete