Nuffnang Ads

Friday, March 20, 2015

not so good week... huhuhu

Ahahah... last week baru je kata 'good week'. minggu ni dah x good dah.

Monday, i banyak keje, balik lewat. Tuesday, my MIL nak datang umah, so kemas2 umah yg berabuk tu...(hehehhe...nampak nau pemalasnye i ni...MIL datang baru nk berkemas). Rabu, i was down with flu. Ni jangkit ngan MDH la ni... dah pesan kt dia pi klinik ri tu masa awal2 dia kena, dia x pi...last2, jangkit kat i pulop... tapi ok gak, dapat MC sehari, rest betui2 kat umah... heheheh... Kamis, balik lewat, and still selsema. Ri ni pun sama...

So konklusi minggu ni x senam pun... tapi alhamdulillah, i still masih boleh jaga makan. Macam heran gak...selalunya kalo meeting2 yg ada makanan, i slalu kalah. kompem i makan kuih2 masa meeting tu. Tapi lately ni ok la... bleh tahan napsu nak makan tu...

mungkin memang mujarab supplement yg i ambik tu kot... imagine ya... secret recipe cheese cake dihidangkan masa pre-board meeting last tuesday. Boleh i makan sesudu je tau. the rest i bawak balik, simpan dalam peti sejuk. sampai ri ni, x abis makan lagi. jamah sesudu je... pelik tak? memang pelik utk i coz i luv cheese cake so much... heheheh... But seriously, memang dapat kawal rasa asik nak makan tu...

Ni supplement yg i ambik:

pro B... spray je... hehehhe

I dah guna hampir 2 minggu. So far so good. Perut x cepat lapar, and makan sikit pun dah kenyang. Lagi2 time i x leh nak senam sebab x berapa sihat ni, memang banyak membantu la...

Cara guna dia, spray je ke lidah 3x sehari sebelum makan. It works for me, hope it works for u too. Nak tau lagi lanjut, cer ushar FB page NIA Beauty & Wellness. Ada banyak testimoni kat situ...

But, a reminder... kalo ambik ni, pastikan makan juga makanan yg seimbang...jangan x makan langsung. Nanti jadi lain pulop....

Okeh...have a nice weekend all :-)

Sunday, March 15, 2015

Minggu yang agak baik

Last week was a kind of good week.

Sebab? i didn't miss my exercise. Alhamdulillah, lima hari berturut turut i buat senaman (not good sebenarnya...u need to rest your muscle. tapi sebab x la senam teruk2 sangat, so buat la jugak hari2...). Cycling (indoor) around 35 minutes. Walaupun x la hebat mana, but it's good la kan, dari x buat langsung. Berpeluh-peluh la jugak...

Sabtu dan Ahad, hari rest n also Cheating day (s). As much as possible, i try juga control napsu makan (huhuhu...agak kureng berjaya, tapi boleh la tahan...). Malam ni, to reward myself, buat pizza cheesy. I guna baki doh roti yg x jadi ari tu. I kluarkan dari freezer, de-frost, buat bentuk pizza and letak bahan pizza. Bahan pizza simple je... sos spaghetti kimball as pizza base, sausage ayam and cheese. A lot of cheese... hehehhe... Oh, since me n MDH suka pedas2 sket (tekak melayu la katakan....) i tambah sambal bilis as my pizza base.

For a dough yg beratnya 200g, i bakar kat oven dengan suhu 250 degree celcius for 8 - 10 minutes. And hasilnya...

pls ignore my messy coffee table... kami dinner depan TV... ngehngehngeh :-P
For 2 weeks into my diet, I've loss my water weight... nak kena senam dan jaga pemakanan lebih baik lps ni utk bentuk semula muscle and burn more calories... chaiyyok!

Wednesday, March 11, 2015

Roti

Sejak akhir2 ni, i dah x beli dah roti. Skang buat sendiri je roti...sebab i dah ada Bread Maker!

My BM!
Heheheh...mula2, terjebak nak meroti ni sebab kawan2 group wassap skolah i ramai yg beli BM ni. And dorang slalu upload gambar2 roti hasil kerja tangan diorang. Maka i pon tergoda la... hahahah...
I beli BM ni dengan cara main kutu... nak keluarkan sejumlah duit sekaligus, mungkin nangis la i... so, a group of us yg teringin nak beli BM ni, main kutu ramai2... Secara tak langsung, dapat la menyimpan duit sikit2 untuk merealisasikan impian. Kalau u kuat semangat, simpan sendiri2 pon boleh...tapi kalo u mcm i, hehehe...cari la mak kutu yg amanah yg boleh tolong simpan duit u tu...

Setakat ni, dah 3-4 kali i pakai buat roti... 2 kali jadi, 2 kali x jadi...hahaha...

Masuk ja bahan2 seperti arahan, lepas 3 jam...wallaa....

My first roti :-)

lepas potong... peghak (bak kata org utara) i ni, semua nk amik gambo... ... hehehehe

kita bekfes western...french toast and strawberry syrup

Tapi smalam ada citer lawak pasal roti ni...

Macam biasa, i masukkan bahan2 nak buat roti dalam pan dia. Lepas set timer semua, i tekan start button and i pon pi la buat keje lain. Niat di hati nak dinner roti n mushroom soup.

After 3 hours, bila i tgk balik roti i, rupanya i lupa nak masukkan bilah pengadun dia. so bahan2 roti tu x teradun pon... elok je tepung tu duduk gitu je... huhuhu... i dah panik pasal jap lagi MDH nak balik dah...dinner tak dop lagi... last2 i masak suun n fucuk goreng je...

Bahan adunan yang tak jadi tu, i alih masuk bekas lain and uli je pakai tangan... buat doh pizza je la nampak gayanya (sebab doh pizza x payah roti tu nak naik ke apa kan...leper je pizza tu...hehehe).

In addition to dinner yg i dah masak, jadi ter'dinner' pizza la jugak smalam...
hahah... pizza 4 segi :-P 
Huhuhu... tapi kena beringat sket makan roti ni... make sure x banyak sangat...slalu kalo buat roti ni, tahan 3 hari la... ni 500g punya roti. tak la banyak mana...sekali makan dalam satu or 2 slice je. ok la tu.

I blom penah buat roti lain selain roti biasa, roti manis dan roti cheddar and chili (ni yg x jadi ni...). InshaAllah, nanti kalo ada masa nak try resepi roti lain plak... harap2 x jadi gajah putih la BM i ni ya... hahahaha :-P

Tuesday, March 10, 2015

MRI

Yup...first time buat MRI. 

eh? apasal tetiba kena buat MRI ni??

Begini ceritanya...

Smalam, i ada appointment doc. Patutnya hari ni, tapi sebab ramai sgt patient hari ni, so my appointment was brought forward ke hari smalam. Luckily i don't have any urgent meeting, so i pi la jumpa doc.

Yesterday was my D5. Yes, apparently, masa last check-up i dah ovulated. And on the dot, AF datang seperti yang dijadualkan...alhamdulillah... Bila scan, this time around dah tak nampak dah cyst 2 bijik tu...so most probably that was my eggs... But... this time around, doc nampak mcm ada bleeding inside my tube.

Doc suspect endo tumbuh balik... as u know, endometriosis ni, selagi kita masih period, selagi tu la dia ada. Dia tak de, bila kita dah menopause nanti. And endo ni akan bleeding, sama mcm period cycle kita. Doc kata, the most probable cause to the bleeding in my tube tu may be endo ni la. And since i pakai insurance for the visit, doc ask me to do MRI untuk confirmkan betui ka ada bleeding dalam tube tu...

So today, for the first time i dok dalam mesin MRI tu...  my session was scheduled on 2.30pm. Tapi i datang awal around 1 pm untuk settlekan hal2 insurance and also nak kena ambik darah for vit d test (hehehhe...kali ni memang makan ubat betul2...harap2nya naik la bacaan vit d i). Lepas siap ambik darah, terus pi radiology dept and register. Rupanya, dorang nak check insurance i cover ke tak cost ni. Alhamdulillah, seb baik i datang awal. Lama jugak nak tunggu confirmation from the insurance comp. Dekat setengah jam, baru kompem ok.

Then nama i dipanggil nurse. Lepas confirm nama, birthday etc, nurse terangkan procedure. Semua barang yang metal, dia x bagi pakai. Salin ke gown hospital (seb baik i pendek, gown tu cover sampai betis), and tunggu nurse cucuk tempat nak masukkan dye...



hahaha...mcm dah chek in hosptal plak... ni after procedure, tunggu nurse cabut menatang ni...
(abaikan tangan gemuk tu... :-P)
A little tips; u know kan hospital gown ni jenis yg ikat kat belakang tu... u mintak je kat nurse nak lagi selai. so u bleh cover bahagian belakang u dengan another gown. kira pakai dua gown la... so selamat belakang u tak terdedah. And FYI, u still can pakai tudung, as long as x de keronsang or any metal material kat tudung u.

Bila dah ready semua, i masuk bilik MRI and baring kat mesin dia. Nurse letak alat scanning kat my pelvic area (did i tell u this is for pelvic MRI? hehehe...lupa). Lepas pesan kat i supaya jgn gerak2, and bernafas seperti biasa, nurse selimutkan seluruh badan i. Bila masuk dalam mesin tu, kemain kuat bunyi mesinnya. Padan la nurse tu bagi headphone utk i pakai. Protection from the noise kot. Tapi lagi best kalo headphone tu dia mainkan lagu/zikir ikut kesukaan kita...tak la boring... sepanjang 30 minutes MRI session tu, i siap dozed off... tertido jap. hahahha... tengahari kan...memang waktu ngantuk. Tapi bila teringat kat kepala kita tu ada satu camera yg monitor patient dalam mesin tu, i pon cuba control sket kemengantukan i... tapi mcm x berjaya je...sebab dok dalam mesin tu, warm and comfy...siap ada vibration lagi machine mri tu.. rasa mcm dibuai-buai... ehehehe...

After 20 min, nurse stopkan mesin tu, then dia inject dye kat tangan i. Then, the scanning resume balik selama 10 minit. Bila dah siap, nurse kata report siap dalam masa 2 jam. Tapi i asked them to send the report direct to doctor's clinic. X kuasa nak tunggu 2 jam kat situ....

So that was my experience with MRI. This is not the scary part though... yg scary, menunggu result... anyway, harap2 yg baik2 je la result i tu nanti kan... kita tunggu..... jawapannya, in next appointment ngan doc :-)

till then...

p/s: am so busy right now...curi2 masa update blog ni...