Nuffnang Ads

Tuesday, March 10, 2015

MRI

Yup...first time buat MRI. 

eh? apasal tetiba kena buat MRI ni??

Begini ceritanya...

Smalam, i ada appointment doc. Patutnya hari ni, tapi sebab ramai sgt patient hari ni, so my appointment was brought forward ke hari smalam. Luckily i don't have any urgent meeting, so i pi la jumpa doc.

Yesterday was my D5. Yes, apparently, masa last check-up i dah ovulated. And on the dot, AF datang seperti yang dijadualkan...alhamdulillah... Bila scan, this time around dah tak nampak dah cyst 2 bijik tu...so most probably that was my eggs... But... this time around, doc nampak mcm ada bleeding inside my tube.

Doc suspect endo tumbuh balik... as u know, endometriosis ni, selagi kita masih period, selagi tu la dia ada. Dia tak de, bila kita dah menopause nanti. And endo ni akan bleeding, sama mcm period cycle kita. Doc kata, the most probable cause to the bleeding in my tube tu may be endo ni la. And since i pakai insurance for the visit, doc ask me to do MRI untuk confirmkan betui ka ada bleeding dalam tube tu...

So today, for the first time i dok dalam mesin MRI tu...  my session was scheduled on 2.30pm. Tapi i datang awal around 1 pm untuk settlekan hal2 insurance and also nak kena ambik darah for vit d test (hehehhe...kali ni memang makan ubat betul2...harap2nya naik la bacaan vit d i). Lepas siap ambik darah, terus pi radiology dept and register. Rupanya, dorang nak check insurance i cover ke tak cost ni. Alhamdulillah, seb baik i datang awal. Lama jugak nak tunggu confirmation from the insurance comp. Dekat setengah jam, baru kompem ok.

Then nama i dipanggil nurse. Lepas confirm nama, birthday etc, nurse terangkan procedure. Semua barang yang metal, dia x bagi pakai. Salin ke gown hospital (seb baik i pendek, gown tu cover sampai betis), and tunggu nurse cucuk tempat nak masukkan dye...



hahaha...mcm dah chek in hosptal plak... ni after procedure, tunggu nurse cabut menatang ni...
(abaikan tangan gemuk tu... :-P)
A little tips; u know kan hospital gown ni jenis yg ikat kat belakang tu... u mintak je kat nurse nak lagi selai. so u bleh cover bahagian belakang u dengan another gown. kira pakai dua gown la... so selamat belakang u tak terdedah. And FYI, u still can pakai tudung, as long as x de keronsang or any metal material kat tudung u.

Bila dah ready semua, i masuk bilik MRI and baring kat mesin dia. Nurse letak alat scanning kat my pelvic area (did i tell u this is for pelvic MRI? hehehe...lupa). Lepas pesan kat i supaya jgn gerak2, and bernafas seperti biasa, nurse selimutkan seluruh badan i. Bila masuk dalam mesin tu, kemain kuat bunyi mesinnya. Padan la nurse tu bagi headphone utk i pakai. Protection from the noise kot. Tapi lagi best kalo headphone tu dia mainkan lagu/zikir ikut kesukaan kita...tak la boring... sepanjang 30 minutes MRI session tu, i siap dozed off... tertido jap. hahahha... tengahari kan...memang waktu ngantuk. Tapi bila teringat kat kepala kita tu ada satu camera yg monitor patient dalam mesin tu, i pon cuba control sket kemengantukan i... tapi mcm x berjaya je...sebab dok dalam mesin tu, warm and comfy...siap ada vibration lagi machine mri tu.. rasa mcm dibuai-buai... ehehehe...

After 20 min, nurse stopkan mesin tu, then dia inject dye kat tangan i. Then, the scanning resume balik selama 10 minit. Bila dah siap, nurse kata report siap dalam masa 2 jam. Tapi i asked them to send the report direct to doctor's clinic. X kuasa nak tunggu 2 jam kat situ....

So that was my experience with MRI. This is not the scary part though... yg scary, menunggu result... anyway, harap2 yg baik2 je la result i tu nanti kan... kita tunggu..... jawapannya, in next appointment ngan doc :-)

till then...

p/s: am so busy right now...curi2 masa update blog ni... 

20 comments:

  1. insyaaAllah tak ada kes serius berlaku. first time baca pengalaman orang buat MRI. bunyi macam seronok jee hehe/....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... sbb x sakit, tu yg mcm seronok tu...tq zura, inshaAllah kan :-)

      Delete
  2. Nk tunggu result tu mmg mendebarkan...hehehe... Harap2 ok dear....

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, hopefully nothing but what been expected la...or even better result kan :-)

      Delete
  3. Eh... saya pun appointmemt ngam doc A semalam... hihihi...
    Hopefully your mri result turn out ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Zarith :-) selalu selisih kita ni... ehehhe

      Delete
  4. Mcm takut je kan kalau buat MRI ni. Selalu bawa mak buat MRI kat hosp Serdang. Utk tgk jantung. Sbb jantung mak ada macam bengkak.

    By d way.. semoga ada rezeki awak utk conceive kali ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... tq reen...
      smg Allah beri kesembuhan to ur mother too...

      Delete
  5. Harap-harap result MRI ST positif dan tiada masalah ....amin ya rabbal alamin

    ReplyDelete
  6. Kak ninaaaaa.. Sash ade kat clinic gak semalam. Kakak yg mana ni? Hahahaha. I sampai pukul 12 cam gitu la. Semalam doc suh ambik pergoveris ngn kak fauziah. Dah settled satu hal ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh... dah nak start cycle eh? good luck dik! jgn takut nak inject tau! ehehehe...
      i sampai dalam pkol 12.30. tapi pi kaunter tengah n depan je...x jumpa doc pon... but x tau kenapa, masa nampak a couple duduk depan bilik doc, i terus teringat kat u... kot2 la terjumpa u ke... heheheh...tapi rasanya mcm bukan u je... (ahahah...padahal tgk gambar2 kt ur blog je...bukan cam betui pun...).

      Delete
  7. Semoga yang baik-baik aje.. kite tau ST kuat!!! yeahhh :)

    ReplyDelete
  8. Mudah2an resultnya nanti ok hendaknya. Macam2 kita yg ttc ni perlu lalui kan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... TQ kak..
      Hehehe... usaha selagi boleh kak, mcm ni la... :-)

      Delete
  9. moga dipermudahkan Sweet tooth :)

    ReplyDelete
  10. Next appointment yek SweetT?hope all is well yer..mudahan xde apa2 yg merisaukn..anyway,1st time jg dgr psal bleeding inside the tube which caused by endo ni..huhu..tetiba terasa mcm nk chck jgk lar one fine day nnti..eh,tp kan sweetT..idea pkai 2 lapis gown tu mmg brilliant la..x pernh terfikir pun selama ni..hehe tq dear for the idea tu.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya umie, nxt visit. TQ for the doa. Bleeding tu mungkin sbb endo kot... the tissue act mcm tissue dlm rahim, bleeding i.e period bila kita dapat period...

      Delete