Nuffnang Ads

Wednesday, March 11, 2015

Roti

Sejak akhir2 ni, i dah x beli dah roti. Skang buat sendiri je roti...sebab i dah ada Bread Maker!

My BM!
Heheheh...mula2, terjebak nak meroti ni sebab kawan2 group wassap skolah i ramai yg beli BM ni. And dorang slalu upload gambar2 roti hasil kerja tangan diorang. Maka i pon tergoda la... hahahah...
I beli BM ni dengan cara main kutu... nak keluarkan sejumlah duit sekaligus, mungkin nangis la i... so, a group of us yg teringin nak beli BM ni, main kutu ramai2... Secara tak langsung, dapat la menyimpan duit sikit2 untuk merealisasikan impian. Kalau u kuat semangat, simpan sendiri2 pon boleh...tapi kalo u mcm i, hehehe...cari la mak kutu yg amanah yg boleh tolong simpan duit u tu...

Setakat ni, dah 3-4 kali i pakai buat roti... 2 kali jadi, 2 kali x jadi...hahaha...

Masuk ja bahan2 seperti arahan, lepas 3 jam...wallaa....

My first roti :-)

lepas potong... peghak (bak kata org utara) i ni, semua nk amik gambo... ... hehehehe

kita bekfes western...french toast and strawberry syrup

Tapi smalam ada citer lawak pasal roti ni...

Macam biasa, i masukkan bahan2 nak buat roti dalam pan dia. Lepas set timer semua, i tekan start button and i pon pi la buat keje lain. Niat di hati nak dinner roti n mushroom soup.

After 3 hours, bila i tgk balik roti i, rupanya i lupa nak masukkan bilah pengadun dia. so bahan2 roti tu x teradun pon... elok je tepung tu duduk gitu je... huhuhu... i dah panik pasal jap lagi MDH nak balik dah...dinner tak dop lagi... last2 i masak suun n fucuk goreng je...

Bahan adunan yang tak jadi tu, i alih masuk bekas lain and uli je pakai tangan... buat doh pizza je la nampak gayanya (sebab doh pizza x payah roti tu nak naik ke apa kan...leper je pizza tu...hehehe).

In addition to dinner yg i dah masak, jadi ter'dinner' pizza la jugak smalam...
hahah... pizza 4 segi :-P 
Huhuhu... tapi kena beringat sket makan roti ni... make sure x banyak sangat...slalu kalo buat roti ni, tahan 3 hari la... ni 500g punya roti. tak la banyak mana...sekali makan dalam satu or 2 slice je. ok la tu.

I blom penah buat roti lain selain roti biasa, roti manis dan roti cheddar and chili (ni yg x jadi ni...). InshaAllah, nanti kalo ada masa nak try resepi roti lain plak... harap2 x jadi gajah putih la BM i ni ya... hahahaha :-P

20 comments:

  1. Bestnye...ly suke gak roti...

    ReplyDelete
  2. Berapa harga BM ni kak ST..me pun selalu berangan nak beli..tapi belum jd kenyataan lg..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam rm600+ me... tu yg main kutu tu... nangis nak kluar sekaligus... ehehhe... harga selalu ikut function BM tu...yg i beli ni banyak sket function dia.

      Delete
  3. waah rajinnya meroti! teringin jugak tapi selalu sekali makan 2 keping paling banyak pun. kalau beli pun mesti expired, lst-last bagi ikan makan. tak pe rezeki ikan.. tapi seronok pulak ada bm ni..kalau buat roti manis sedapnyeeee... nyam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... i kalo weekend roti x abis, memang buat toast je... tapi slalunya dalam masa 3 hari habis roti tu sebab saiz dia kecik lagi dari roti biasa... and i potong tebal2 sket so that x banyak sgt la slices dia...bleh la dihabiskan cepat... heheheh

      Delete
  4. Waaahh..bestnya dah ada BM ni! Tengok gambar no. 4 tu dah terbayang betapa gebunya potongan roti tu....nyum nyum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yani, x pass lagi potong roti nipis2...huhuhu... tu yg tebai ja... tapi bagus gak...cepat sket abis roti tu... hehehe...

      Delete
  5. Bestnye buat roti sendiri......meh hantar sini sikit..:)...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahha...malu nk bagi org makan... x le sedap mcm roti gardenia ;-)

      Delete
  6. wah, best nya meroti.. tapi kalau nak beli BM ni kena pikir 480kali gak sbb kang tersadai di tepian kabinet pulak beliau. Slow juicer tu dah nak kena macam tu gak tu. Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... tu la reen... ni mmg sbb dah buat syarat kt diri sendiri, no more beli roti. nak makan roti, masak sendiri. kalo tak, gajah putih jugak la ni...

      Delete
  7. Musti sedap kan dapat mkn panas2..bestnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu x dinafikan kak...best bau roti dah masak dalam umah...buat lapor je...hehhehe...

      Delete
  8. Bestnya ada BM... mesti lagi sedapkan buat roti sendiri. Kot rasa2 BM tu nak jd gajah putih tolak mai kat akak... kira harga adik beradik jadi la..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...set kak! :-) kita tgk jadi gajah putih ke tak dulu eh...

      Delete
  9. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh bestnyaaa. pagi petang siang malam la merotik yekk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...x le pagipetangsiang malam ida... asal x jadik gajah putih ok la kan :-)

      Delete
  10. alamak bestnyer ni!!!! nnt share la resepi2 nk wat roti yg sedap .hehehhe. slmt meroti. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah JD, i'll share nanti...

      Delete