Nuffnang Ads

Saturday, August 25, 2012

Geramnya!!!!

Adoi la..... geram betui!!!!






Cumel gila budak kecik nih! Mcm anak patung! Ni Dura (eh, cenggini ke ejanya long?) Anak my sis. Comel gila kn? Geram cik nina tgk.... Hhuhuhuhuhu....

Semoga Dura membesar menjadi muslimah yg solehah...Amin....





Wednesday, August 22, 2012

Raya saya

Salam all.... Eid mubarak... semoga semua di bawah lindungan rahmat Allah.

So, how was your raya? For the TTCian, am sure everyone anticipating the question. And i bet everyine has prepared themselves with answers, should anyone brave enough to ask that question.

For me, alhamdulillah... no such question was asked to me, at least not directly and not with ill intention (at least i thought so).

Cuma ada la sorang mak cik ni siap pegang perut i lg... tanya belum ada ka? Senyum je la kan... saya ikut nasihat dr fadhilah kamsah ketika dia menjadi jemputan radio sinar pagi. Ada caller ni kata dia x bersemangat nk raya sbb takut diajukn soklan2 cepu emas sebab dia dh lama kawin tp masih belum ada anak. DFK kata, selalunya org jawab, belum ada rezeki. Tapi DFK kata, better cakap 'doakan saya dapat anak ya...'  itu lebih baik sebab org tu secara x langsung boleh doakan kita dan dia tahu kita mmg inginkan anak. Jadi saya pun jawab mak cik tu seperti yg disarankn oleh DFK.

Selain dari tu, raya saya sepertibiasa...dimeriahi oleh telatah anak2 saudara dan disulami dengan kegembiraan bertemu sanak saudara. Siap main mercun lagi malam raya tu... hehehhehhe

Tapi, despite of taking leave sampai nxt monday, my hubby dah start keje tonight. So, here i am, alone at my house, writing my blog, while watching tv and smtimes switch to playing games while watching tv. Honestly, i am bored... nk pi punggah buku cerita tgk ada tak yg menarik... ok all, till then :-)

Wednesday, August 15, 2012

Eid Mubarak

Ramadhan tinggal 3 hari sahaja... cepat betul masa berlalu. Kejap jer dah nak raya. Mengimbau kembali Ramadhan ini, harapnya Allah menerima puasa kita semua. Saya juga berharap, ramadhan ni lebih baik dari yang dulu dan semoga Allah mempertemukan kita dengan Ramadhan yang akan datang.

Bulan Ramadhan ni jugak, saya pecah rekod... everyday saya bangun dan sediakn sahur. Hehehhe... Kalau Ramadhan yang lepas2, minggu pertama jer saya bangun dan sediakan nasik+lauk. Lepas tu, bila saya pun dah x makan, hubby pun kata x yah la masak nasik...saya cuma buat sambal ikan bilis and hubby makan roti. Saya bangun sahur dengan minum air + kurma jer... Tapi tahun ni, memandangkan adik ipar saya duk ngan saya, makanya tiap2 hari la saya bangun... bagus jugak sebenarnya... dapat gak saya menambahkan pahala semasa waktu sahur tu.

Tahun ni kompem raya belah MIL. Walaupun sepatutnya turn tahun ni belah saya, mengenangkan hubby yang kena keje masa raya tahun lepas, saya x kisah beralah. Bila dah besar2 gini, x de la rasa macam wajib raya ikut turn... (owh...tuakah saya??? hahahhaha). Bagi saya raya mana2 pun boleh... dua2 keluarga saya. Dua2 saya sayang. Yang penting quality time spent bila berada bersama keluarga.

Blogwalking tadik, nampaknya ramai yang sudah bercuti dan berpacking2 nak balik kampung...jelesnya!!!! Saya masih bekerja sampai jumaat ini. Nak beri peluang pada anak buah saya bercuti awal (sebab dia kena cover opis lps raya nih...hehehehe...bagik ada niat tu!). Tak pe la... untung2 hari jumaat tu boss kasik half day! mana tau kan? Ngeeee....

Ok la... di kesempatan ini, saya ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf pada semua yang sudi mengunjungi blog yang x seberapa ini. Semoga ada manfaatnya penulisan saya ni...

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Semoga Allah melimpahkan Rahmat dan maghfirahnya di hari mulia ini...
Maaf Zahir Batin



Monday, August 13, 2012

Projek Hujung Minggu - Edisi Raya

Yup... seperti tahun lepas, hujung minggu lepas saya memulakan operasi membuat kuih raya. Huwa!!!!! Ponat mak cik ni weh.... tapi memandangkan permintaan dari ibu mertuaku (mula la aku budget kuih aku ni sedap agaknya...tu yang MIL mintak buat lg tahun nih... hehhheheh), ku gagahi jua... nasib baik ada adik ipar tolong.

First day, buat biskut cornflake. Hari jumaat siang tu i cuti, so mulakan la operasi membuat kuih yg pertama... biskut cornflake madu. I mmg suka biskut nih sebab simple gila n mudah. Cuma perlukan cornflake, madu n butter. Tu jer... hasilnya, dapat la dua balang....


Malamnya, pulun buat biskut peanut butter plak...

Add caption

Next day, buat biskut kelapa pulak, my MIL's fav. Tersilap la i buat sampai 3 adun. punya banyak nk kena abiskan... I start mengadun pukul 9 am. Abis siap semua pkol 3.30 petang! Patah pinggang akak dik non! Nasib baik gak petang tu memang plan nk buka di luar.... selamat x yah masak.

Hari ahad, buat biskut nescafe plak. Belajar dr kesilapan smalam, i stick to 2 adunan jer this time. In 3 hoursd dah siap dah... ok la kn... tapi letih smlam x ilang lg. Hubby lak, tgk muka wify ni dah mcm ikan puyu, terus offer beli jer food untuk berbuka... Hahaha... Kecik tapak tangan, stadium saya tadahkan... apa lagi... dengan penuh keikhlasan wify nih telah demand nasik arab yang diidamkan sejak 2 hari lepas. Ngeeee :-p

Hasil projek 3 hari... dah rupa kedai kuih dah... hehe... slamat mencari lailatulqadar semua, smg doa kita dimakbulkn Allah :-)


Tuesday, August 07, 2012

Tazkirah Zuhur

Tazkirah zuhur hari ni agak special. Why? Look who came to share her experience of hijrah....

can u guess who? Pic x berapa jelas coz i duduk jauh...


One of the panelist was Aishah. She came n share on her point of view on Ramadhan, how she came to change herself to be better. Bak kata dia, 11 bulan kita mengejar dunia, kenapa x boleh sebulan ni kita allocatekn untuk mengejar akhirat. Bulan ramadhan adalah bulan untuk kita mentarbian hati kita. What makes her istiqamah, is when she think about whether her amalan is enough to cover her sins previously.

Ustaz tu (x ingt namanya) pulak share about al quran. Ramadhan is a month where al quran diturunkn. Untuk mengagungkan al quran, kita kenalah baca selalu. Setiap huruf yg dibaca, membawa 1 Kebajikan, setiap kebajikan itu 10 ganda kebaikan. Ustaz tu also said, even kita banyak amalan pun, belum tentu kita masuk syurga. Sbb masuk syurga tu adalah atas rahmat Allah. Tapi kalo buat dosa je, dah tentu la x masuk langsung kan. Ustaz tu kata, sbb ti kita kena dapatkn syafaat untuk membantu kita di akhirat. Al quran adalah salah satu pmberi syafaat. Sbb tu kita kena banyak baca al quran.

Itu lah antara yang buleh di share tentang tazkirah zuhur tghari tadik. X smpt pun nk bergambar ngan Aisyah. Coz lps tazkirah, terus solat zuhur and Aisyah dah bergegas pulang. (lagipun i pemalu nk mintak amik gambar sama, hikhikhik). Dpt jumpa dia real life, mmg putih orgnya...

Esok ada majlis kesyukuran sempena ulangtahun syarikat. Insya Allah i'll share pengisian eso, pulak... till then...

p/s: Sad that we didn't win gold for badminton. but i think LCW had played well and made us all proud to be malaysian :

Saturday, August 04, 2012

Badminton- Men Double

watching the game @ my MIL house

Equally nerve wracking game! Sadly, we lost the men double badminton game to China.The second set was very interesting. Malaysian boys follows Chinese points closely. At one time it seems like we have the chance to win the second set. But despite their best effort, our boys loose to the China on straight set.

Am waiting for the cycling event pulak. Our Pocketrocketman is sceduled to race this evening... kalau x silap la.... prelimenary cycling track event.

Im at my MIL house now. Pg tadi, lepas pulun kemas dapur we off to my MIL house. Hubby keje mlm tonite. Kesiankn wify ni berbuka sorang, tu yg di ajak balik umah MIL... i ok jer....

Menu mlm ni yelah ayam masak lomak cili api, my hubby's fav. Seawal pkol 2 dh start memasak sbb nk bekalkn lauk hubby yg pegi keje pkol 4 tadik. Bagus gak masak awal... la nih dah boleh melepak depan tv... ngeeee :-)

ok, slamat berbuka poser to all... nk tgk acara lumba beskal pulak... till then.

p/s: bilo acara gimrama eh? Ada sesapa tau?

Friday, August 03, 2012

We are going to final!

What a nerve wracking match it was! Phew.... I'm glad we win the semi. Congratulation to Dato' Lee Chong Wei. The dream of pursuing first ever gold olimpic medal is still alive. Let us pray together so that we will realise this dream. Who knows, we might get extra cuti for that.... ahaks! ;-)

menonton perlawanan yg mendebarkan....

DLCW will meet either Lin Dan or korean badminton player in the final. They just started the second semi final as i wrote this entry.

Ok, enough about olimpic. Rasa mcm reporter lak.... hari ni mcm x de mood nk keje... despite banyak backlog, mmg rasa kemalasan menghantui diri. X productive betui ari ni. Towards pkol 4, baru la nak review bank recon yg staff i baru submit. Lambat betul diorang ni... dah 2 hari i mintak. Last2, dekat pkol 5 baru kluar opis. U know la kan ari jumaat traffic nak balik arah seremban mmg teruk jammed.

Hubby berbuka luar hari ni. So, wify yg malas masak ni cuma berbuka dengan fillet goreng and sotong ball jer.... huh.... mmg dasar pemalas. huhuhuhu..... Now am waiting for my dear hubby balik umah. Sok pagi sahur nasik goreng je la ya abang.... isterimu dilanda penyakit m.a.l.a.s yang amat sgt....

Weekend ni nak rest puas2.... Coz next week start operasi kuih raya! Have a nice weekend everyone!

Thursday, August 02, 2012

I'm sorry

Hallow everyone!

Salam ramadhan.. semoga semuanya dibawah naungan Rahmat Allah dibulan yang berkat ini.

Memula skali, am so sorry for the long silence. Sgt terharu coz ada yg prihatin and wondering why i've been offline for so long. TQ Sash. I ok jer... cuma tahap kerajinan untuk mengupdate di bulan Ramadhan ni sgt la rendah. Walaupun sebenarnya pkol 4 ptg dah bleh balik kerja, still bila smpai umah dh terkocoh-kocoh nk masak bagai... malam plak tido awal. Kadang tu pkol 9 dh lelap coz next day nak kena mangkit sahur awal to prepare meal for the family (my SIL n her hubby stay with us for now). And if my hubby kena turn keje pagi, seawal pukul 3.30 pg i dah bangun siapkn sahur coz 4.30 pg dia dh gerak pi keje. Hehehehe.... (bab memberi alasan, mmg terer!)

Anyway.... nothing much happening pun to my life. Bulan2 poser ni treatment is put on hold. Just chk up biasa2 jer. Skang ni pun i kt doc's clinic waiting my turn to see her. Tapikn, my AF is yet to visit. Suppose by 20th hari tu. Ni nk ting tong la pulak kot. Hmmmm.... nk kena tanya doc ni. Tapi kalo scan pun bukan bleh nmpak sgt what happend inside. Buln poser kn... abdominal scan jer...

My working life? Same old story.... busy memanjang...banyak betul kerja ni.. x pernh abis. lagi buln pose ni balik awal. I pun sharp pkol 4 mmg terus tutup pc n chow! Hehehehe.... x sabar nk tunggu raya. Bukan excited sgt nk raya pun (Dah besar2 gini x ler se excited mcm masa zaman bebudak dulu). X sabar coz nk cuti straight seminggu... yippie! I'm over the moon just thinking about it.

Oh ya.... today is my hubby's bday. Dah 42 dh dia... Kalo last year i managed to surprise him, this year x de surprise2. In fact i bg hadiah awal i.e mlm td pkol 10 coz i dh nk tdo and nk bagik esok masa sahur mcm x sesuai jer... Memula i letak hadiah dlm laci. Biasa la.. seludup masuk hadiah bila dia kluar pi bazar ramadhan petang tu. Plan konon nk suruh dia carik barang n bukak laci tu. So, i pun start berlakon n tanya "Bang, mana bateri smart tag yg abg beli tu?". My hubby said"Ada dlm laci tu". I ckp, x de n suruh dia tolong carikkn. You know what he said? "Hmmm, x de? X pe la... esok abg beli". Cesss!!! dia x bangun pun dr sofa tu. Fail plan i. Pastu ingat nk bukak je laci tu and menjerit buat muka takut, while hoping he would come n see apa benda yg i takut tu.... tapi bila pikir2 balik, sgt la poyo aku nk buat mcm tu.... hahahah! Last2 bawak kluar je hadiah n bagi je dia. Hehehe.... abg dearest, tq for ruining my surprise... but i love u anyway :-) May u be Blessed always, given good health to grow old with me and successfull in the world n hereafter...

Ok la... tu jer nk update for now. Insya Allah i'll try harder to update regularly ya. Till then... take care!