Nuffnang Ads

Friday, October 25, 2013

Bride to be: Set your expectation, right!

Hehehehe....ada ke wanita2 yg belum kawin baca blog i nih? I don't know why, but tonite, this topic tetiba terlintas dalam kepala i.

U all masih ingat, masa u all nak kawin dulu... Kita selalu bayangkan, how would our married life be nanti kan... sometimes, berangan sorang-sorang... sometimes discuss or bercerita ngan tunang kita.... tentang masa depan, tentang anak; berapa orang, berapa lelaki, berapa pompuan, kadang tu dah ada siap pilih2 nama lagi...tentang rumah; nak sewa atau nak beli terus, nak rumah yang macammana, nak di lokasi mana... dan macam2 lagi la....

Most of discussion kita tu, lebih menjurus tentang 'membayangkan' bagaimana kehidupan pasangan tu selepas berkahwin. And how many of us, yang rasa 'terkejut' bila realiti hidup menjelma dan kehidupan yang dilalui tidak lah seperti yang di bayangkan.

I bukan nak jadi org yang 'membunuh' harapan dan impian masa depan pasangan yg nak berkahwin. It's good that u menyulam impian coz it is like having a vision ke mana halanya bahtera perkahwinan tu. Cuma, I rasa tak salah sekiranya impian tu disulam dengan sedikit benang realiti kehidupan (cewah!ayat sastera kluar dah....).

So, for ladies yang nak getting married, if you come across my blog, i hope this would help u set your expectation about marriage.

First thing first: Hormat your husband, in whatever keadaan dan circumstances, and ikut cakap dia, selagi suruhannya bukanlah sesuatu yg menyalahi hukum Allah. Kita kena ingat, bila kita dah kawin, syurga kita bukan lagi di tapak kaki ibu kita, but di tapak kaki suami. Dan sebenarnya, nak jadi isteri solehah sgt mudah. Gembirakan suami mu, selagi mana dia redha dengan kita, syurga lah tempat kita (of coz la perkara2 wajib yg lain kita x tinggal).

When u married him, u bukan kahwin dgn dia sahaja. Sebenarnya, u kawin dgn semua ahli keluarganya. Jangan sesekali menjadi penyebab renggangnya silaturrahim antara dia dan ahli keluarganya. Jangan suruh dia memilih antara u dan ahli keluarganya. Berbaik lah dengan ur mother in law (MIL), sebab dialah org yg membesarkn ur hubby sehingga ur hubby tu menjadi org yg u cintai. And if tetiba in the future (nauzubillah) ur hubby buat hal, ur MIL is the best person to have on your side. Jangan rasa tak suka kalau ur hubby have to help his family members. Biar pun berkali-kali. Sebab, dia masih mempunyai tanggungjawab kepada keluarganya. Redha lah... sebab Allah akan ganti pertolongan yg diberikan dengan ganjaran yg berkali ganda sekiranya kita ikhlas menolong. Mana tahu, keberkatan ur hubby membantu keluarganya, mengalir kepada u, anak2 u dan ahli keluargu u yg lain. Whatever perangai your in laws, Carilah kebaikan mereka dan terimalah mereka seadanya mereka.

Kunci perkahwinan adalah sabar. Marriage life is not about happy moment je... there would be time when u feel sad, marah dan kecewa dengan perkara yg tidak u ingini dalam perkahwinan itu. Mungkin hidup u susah, mungkin u lambat dikurniakan anak, mungkin u ditimpa masalah.... whatever it is, Sabar. Be the rock of each other. Batu yang menambat kapal ketika lautan bergelombang, bukan batu yang menenggelamkannya.

The first 5 years are the toughest. Sebab itu adalah masa u mengenali satu sama lain. So, S.A.B.A.R. At one point, u may even feel angry with your hubby for whatever reason it is. And when it happend, Sabar... pergaduhan, tiada persefahaman adalah perkara lumrah perkahwinan. Ianya salah satu proses utk u mengenali ur hubby. With different cara dibesarkan dan berlainan latar belakang, please expect perbezaan itu memang akan ada. Yang penting, cara menangani perbezaan itu. Dan jgn cepat menyerah dan give up dgn ur marriage. Jika Allah menjodohkan dia untuk u, maknanya dia adalah yang terbaik untuk u. Just believe, like a storm, it would pass and give u a beautiful rainbow in the end.

U should discuss what is his expectation of u after marriage. And u, him. Contoh, adakah dia expect u akan masak, atau dia expect you akan buat semua kerja rumah etc. And u, adakah u expect dia nak tolong2 kemas umah... how about giliran balik kampung...berapa kerap balik belah u, berapa kerap balik belah ur hubby, siapa giliran first raya.... it may seems mundane... but it help u understand, what kind of marriage is he thinking as compared to yours. Dari situ, u can discuss further and set both of ur expectation to the same level.

Dah....tak tau plak nak buat closing cemana.... muahahahahah....anyway.... Adik2 yg baru nak masuki alam rumahtangga, biarlah masuk ke alam ini dengan ilmu di dada. Cari ilmu cemana nak jadi isteri solehah, cari ilmu about parenting (yes, u can start already....). Ilmu memasak, ilmu kemas rumah, whatever that could help you be a better muslimah solehah. InshaAllah, perkahwinan yang dosertai dgn niat ikhlas, Allah akan bantu kita melayarinya...

p/s: Kakak2/Abang2....ada nak tambah??? :-)

Tuesday, October 22, 2013

Resolved Dah??

If u can read this entry, then....

Yesssss!!!!!! The problem is resolved! Hahahahaha.... (eh...alhamdulillah...)

I'm now at Kuantan. Ada briefing session kat sini. Now ni tengah kill time tunggu flight balik pkol 7.45 ptg ni (the only flight yg ada pun petang ni).

Memang tengah frust tadik. Apasal lak tak leh buat posting kat blog. Bleh post title jek tadik. Ni dah jadik serupa dengan kak baby's blog. I know she can't do posting for quite some. So, i try google and carik reason why i can't make posting in my blog. Since i have a lot time to kill apparently.... heheheehh....

I found a website yang explain possible reason naper jadik gitu. Pls click this link for details.

In summary, it was because google dah stop support for old browser. Basically, if u pakai Internet Explorer especially, memang akan ada few problem bila bukak blogger kat browser ni. Sbb blogger banyak feature yg hanya browser jenis baru je boleh support. So to rectify this, please use Google Chrome browser, yang mana u can download from internet for free.... (google je carik... heheheh).

So, pada kengkawan yang ada problem macam i tadi, x leh nak buat posting kat blog, and only buleh update title je, pls download google chrome and use it as your browser untuk melayari blogger :-)

Hope this helps... till then.

Uiks...i hanya boleh type my post kat title box je... Kenapa x leh write in posting box nih??? any idea kengkwan?? Pls leave comment... if u can...

Friday, October 18, 2013

Taman Syurga Dunia

Salam Jumaat yang penuh barakah, Saiyyidul Ayyam (penghulu kepada hari-hari).

How is your day so far? Hopefully di hari yang penuh keberkatan ini, Allah melimpahkan Rahmat dan Hidayah Nya pada kita semua.

Hari ni nak share pasal 'Taman Syurga'. Kalau based on amalan2 kita kan, agak-agaknya, berpeluang tak kita ni nak duduk kat taman syurga eh? Ada ustaz kata, kalau based on amalan, jangankan nak duduk kat taman syurga, nak cium bau syurga pun kompem tak buleh. Sebab kita masuk syurga atas Rahmat dan kasih sayang Allah. Sebab tu kena berdoa selalu supaya kita di masukkan ke dalam syurga Nya, di samping tingkatkan amalan kita.

But, sebab Allah sayang kita, Dia beri kita peluang untuk merasa sedikit nikmat seperti duduk di taman syurga.Macam mana nak duduk di taman syurga di dunia ni?


Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
“Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu. (Hadis riwayat at-Tirmizi).

Taman Syurga di dunia ini ialah majlis-majlis ilmu. Kalau kita duduk dengar ceramah, tazkirah or even belajar dalam kelas sekalipun, di ibaratkan kita telah duduk di taman-taman syurga.

I ada satu cara mudah untuk kita selalu duduk di taman-taman ilmu ni. Download ceramah/tazkirah/peringatan, sama ada dalam bentuk CD or mp3. Kemudian, instead of kita pasang lagu2 dalam kereta masa nak pergi/balik kerja, or pergi ke mana-mana, kita pasang CD or mp3 ceramah/tazkirah ni tadi. Selain dapat ilmu baru, dapat pahala, or dikatakan seperti duduk di taman-taman syurga, perjalanan kita  InshaAllah lebih diberkati dan hati akan sentiasa tenang. Selain dari itu, malaikat juga menemankan kita :-) sebabnya para malaikat sangat suka majlis ilmu dan akan mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang yang berada dalam majlis ilmu tersebut.


Mudah bukan? Semoga kita semua akan menjadi pencinta ilmu dan suka menjadi tetamu taman syurga dunia :-)


p/s: kalau ada salah & silap dalam entry ini, harap2 org yang lebih arif dapat betulkan statement i :-)




ndoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf
Malaikat juga akan sentiasa mendoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf
Malaikat juga akan sentiasa mendoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf
Malaikat juga akan sentiasa mendoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf

Wednesday, October 16, 2013

Raya yang Kecundang

Muahahahha...ayat x bleh blah!

Tapi itulah kenyataan nya... I kecundang dengan menu2 hidangan raya. kekekekekke....

Seawal berbuka posa kelmarin I dah start kecundang... In my last entry, I told my dear adik Sash that belah I x de lemang2 ni... Tup tup, balik umah, MDH beli lomang masa on the way balik dari kerja. Dah la sodap pulak tu... fuh... berbuka kelmarin memang belasah lemang la... belasah2, pun i makan x sampai 5 ketul. But still kenyang... ang ngantuk jadinya makan lomang tu...

Balik umah my mum, alamak...ada sate la pulak... terus ngap sate. And after that dok munchy2 kerepek bawang la pulak...i ni kalo dah makan kerepek bawang atuk i, memang x leh nak berenti. abis setengah balang la jugak. Tu pun paksa diri berenti...

The next day, sebelum pi solat raya, belasah lemang lagi... balik semayang raya, belasah nasi tomato plak... tradision belah my mum, bila raya buat nasi tomato. errr... 2 kali tambah ya.... tenghari, pi balik kampung my father di kuala selangor. Pi umah mak cik sorang ni, dia jamu nasi impit and lontong. yes, op koz le i belasah makan... then makan kentang goreng sambil borak2 ngan mak cik and pak cik i. Pastu pi umah another mak cik kat sebelah umah mak cik tadi, nampak plak rendang kerang....my pebret! Apa lagi....belasah nasi impit dgn rendang kerang pulak.

Mujur la perut dah kenyang and kenyang tu membawa ke malam. Malam tadi la baru i stop makan sepuas-puasnya....

So, today was suppose hari untuk men'control' makan. Tapi, macam kurang berjaya. Tak cukup zat sayuran dalam portion menu hari ni. Nak kena berusaha lebih lagi. Since pagi tadi dah makan mihun, so tengahari i makan lauk ikan saja, without carb. and since sayur or buah sikit sgt, so malam ni nak try makan sayur n buah saja. may be a bit of protein... we'll see apa yg ada.

But the important thing, malam  ni memang kena exercise. Dah dua hari coti. Berat pun dah start naik, sikit demi sikit... nak naik kemain cepat. nak turun punya lah azab!

Okeh... that's all cerita i tentang raya i yang kecundang. Semoga i boleh teruskan perjuangan penurunan berat badan i ke range yang healthy....and live a healthy life.

How was your raya?

Monday, October 14, 2013

Eidul Adha Mubarak!

Hari ni i keje. Tapi mood keje x der.... so buat housekeeping jek hari ni...sort e-mail, tengok e-mail mana x berjawab lagi... siapkan performance review staff etc.

Tak ambik cuti pun. Cuti esok je. Coz MDH keje, so no point la i bercuti kan...baik la simpan je cuti yang sedikit tu utk keadaan yg lebih memerlukan...

Di kesempatan ini, i nak ngucapkan, Eidul Adha Mubarak to all. Semoga pengertian ibadah korban, bukan setakat dari segi literal/bahasa sahaja... Tapi diertikan dan dipraktikkan dalam kehidupan seharian kita.

Semoga Allah menerima amalan kita....amin.

Selamat berpuasa & berbuka puasa sempena Hari Arafah pada hari ini. Lepas raya Haji, jgn pulak poser ye... Hari Tashrik 3 hari tu... (11,12 n 13 Dzulhijjah).

Till then :-)

Friday, October 11, 2013

Memory Lane

Seriously...

U all pernah tak, terngiang-ngiang lagu kat kepala u all...dari bangun tido...sometimes sampai la nak tido balik malam tu...

Hmmm... la ni ada satu lagu yg dok ternginag-ngiang kat kepala i nih.... dari mangkit tidoq, sampai la ni... tatau apasal...sebab x de satu pon aktiviti i smalam yg relate ngan lagu ni....

lagu apa???



Hahahahah....khas buat kawan2 seusia & sezaman dgn i.... sila la terngiang-ngiang kat kepala u all gaks! hehehehe.... especially tang chorus tu... Go Gaban! Hahahaha.... (childish mode is on!)


p/s: terus teringat cerita2 zaman tu... Satria Baja Hitam, Ciaki, miss Komet and of course the ever fofular maero attack; semua orang nak jadik player volleyball masa citer ni up kat TV... summersault berputar!!!!! hahahahaha ;-P


Sunday, October 06, 2013

Why am i writing a blog?

Why am i writing a blog? Kenapa i tulis blog?

Lately, i keep asking myself this question. Sebelum sebelum ni pun ada gak i tanya myself this question. And when i compare my answer from now and then.... memang different lajawapannya.

Macam mana i bleh terjebak dunia blogging ni? Dulu2, my sister used to blog. Bila baca blog dia, eh...macam seronok pulak tulis blog ni. So at that time, i blogging because it looks fun and i feel that i have a 'talent' as a writer (ceh! perasan!!! sila muntah hijau...hehheheh). And i used to blog about my life, whatever yg berlaku that revolved around my world. At the same time, its a bridge between me and my frens, so that my frens tahu perkembangan hidup i (huhuhhu... perasan lagi tu...macamla org nak tau sgt pasal i. Kekekekeke...).

Then, bila ditanya lagi, why am i writing? I used to answer that i'd like to share about my journey in TTC. I believe masa awal2 tahun perkahwinan i, i x terdedah dgn ilmu2 TTC ni. Tak tau la kot i yang x cari di internet ka... tapi when i searched about IVF 7 or 8 years ago, most of my reference would be the experience of ladies yang kat overseas. Tak banyak experience from ladies dari malaysia. Kalau ada pun, tak la berapa details. That was the reason yg menyebabkn i rasa i should write about my journey, so that TTC friends boleh refer to my experience to prepare themselves in IVF journey or if they want to know experience on IVF. This would be my answer if you ask me the question 'why am i writing my blog' 2 years ago.

And if u ask me now, the answer would again be different. Why??? Because last week, on the way balik umah dari opis, i dengar Ustaz Don bagi kuliah (mp3 playback ye...bukan la ustaz don dok dalam kereta i bagi kuliah. hehehehe....) but masa tu ustaz cakap pasal facebook (which i don't have). Nonetheless, boleh dinisbahkan jugak la dengan blogging ni...sebab dua2 pun menaip dan menulis kan...

Antara yang i boleh simpulkan from kuliah ustaz is; Apa yang kita tulis, boleh menjadi pahala atau dosa buat kita. Dan pahala dan dosa itu, tidak berhenti, selagi mana orang membaca tulisan kita.

Haaaa... takut tak dengar bab dosa yang tak berhenti tu? i dengar ustaz cakap cam tu, memang i takut. Ustaz bagi contoh, if kita fitnah atau mengata orang dalam penulisan kita, orang lain baca, ambik kat kita satu dosa. kalo beribu ribu orang baca, beribu ribu la dosa kita. Tu belum lagi kira dosa yg kita tanggung bila cerita tu disampaikan pada org lain. Takut ke tak takut? Takut kan??? lepas ni, i nak menulis pun, i kena lebih berhati-hati.

On the other hand...... jika kita share benda2 yang baik dan bermanfaat.... contohnya kata2 positive yang memberikan semangat dan peringatan untuk kebaikan, setiap kali orang membacanya, setiap kali itulah kita dapat pahala. Kalau seribu orang membacanya, seribu kali kita dapat pahala. Itu belum ditambah dengan pahala bila perkongsian itu di share oleh orang yang membaca tadi kepada kawan2 nya....

Jadi, bila i tanya balik diri i, kenapa i menulis blog, sekarang ni my answer would be: I want my blog to be a blog that gives manfaat dan kebaikan buat orang lain. Supaya i juga in the end, mendapat kebaikan dari apa yang i tulis. 

Regardless of whatever the reason that make us start blogging, let's hope that in the end we could get something yang baik from our writing. Selamat ber'blogging' dan menulis  :-)