Nuffnang Ads

Sunday, October 06, 2013

Why am i writing a blog?

Why am i writing a blog? Kenapa i tulis blog?

Lately, i keep asking myself this question. Sebelum sebelum ni pun ada gak i tanya myself this question. And when i compare my answer from now and then.... memang different lajawapannya.

Macam mana i bleh terjebak dunia blogging ni? Dulu2, my sister used to blog. Bila baca blog dia, eh...macam seronok pulak tulis blog ni. So at that time, i blogging because it looks fun and i feel that i have a 'talent' as a writer (ceh! perasan!!! sila muntah hijau...hehheheh). And i used to blog about my life, whatever yg berlaku that revolved around my world. At the same time, its a bridge between me and my frens, so that my frens tahu perkembangan hidup i (huhuhhu... perasan lagi tu...macamla org nak tau sgt pasal i. Kekekekeke...).

Then, bila ditanya lagi, why am i writing? I used to answer that i'd like to share about my journey in TTC. I believe masa awal2 tahun perkahwinan i, i x terdedah dgn ilmu2 TTC ni. Tak tau la kot i yang x cari di internet ka... tapi when i searched about IVF 7 or 8 years ago, most of my reference would be the experience of ladies yang kat overseas. Tak banyak experience from ladies dari malaysia. Kalau ada pun, tak la berapa details. That was the reason yg menyebabkn i rasa i should write about my journey, so that TTC friends boleh refer to my experience to prepare themselves in IVF journey or if they want to know experience on IVF. This would be my answer if you ask me the question 'why am i writing my blog' 2 years ago.

And if u ask me now, the answer would again be different. Why??? Because last week, on the way balik umah dari opis, i dengar Ustaz Don bagi kuliah (mp3 playback ye...bukan la ustaz don dok dalam kereta i bagi kuliah. hehehehe....) but masa tu ustaz cakap pasal facebook (which i don't have). Nonetheless, boleh dinisbahkan jugak la dengan blogging ni...sebab dua2 pun menaip dan menulis kan...

Antara yang i boleh simpulkan from kuliah ustaz is; Apa yang kita tulis, boleh menjadi pahala atau dosa buat kita. Dan pahala dan dosa itu, tidak berhenti, selagi mana orang membaca tulisan kita.

Haaaa... takut tak dengar bab dosa yang tak berhenti tu? i dengar ustaz cakap cam tu, memang i takut. Ustaz bagi contoh, if kita fitnah atau mengata orang dalam penulisan kita, orang lain baca, ambik kat kita satu dosa. kalo beribu ribu orang baca, beribu ribu la dosa kita. Tu belum lagi kira dosa yg kita tanggung bila cerita tu disampaikan pada org lain. Takut ke tak takut? Takut kan??? lepas ni, i nak menulis pun, i kena lebih berhati-hati.

On the other hand...... jika kita share benda2 yang baik dan bermanfaat.... contohnya kata2 positive yang memberikan semangat dan peringatan untuk kebaikan, setiap kali orang membacanya, setiap kali itulah kita dapat pahala. Kalau seribu orang membacanya, seribu kali kita dapat pahala. Itu belum ditambah dengan pahala bila perkongsian itu di share oleh orang yang membaca tadi kepada kawan2 nya....

Jadi, bila i tanya balik diri i, kenapa i menulis blog, sekarang ni my answer would be: I want my blog to be a blog that gives manfaat dan kebaikan buat orang lain. Supaya i juga in the end, mendapat kebaikan dari apa yang i tulis. 

Regardless of whatever the reason that make us start blogging, let's hope that in the end we could get something yang baik from our writing. Selamat ber'blogging' dan menulis  :-)


24 comments:

  1. Betul tu sweet. Tulis blog untuk beri manfaat pd org lain. Sy mula tulis blog dah lama tapi yg berkaitan TTC ni baru je lagi. Niat du hati nk share something yg berguna utk TTC yg lain. Dan saya rasa seronok bila dhn blog terjalinnya ukhwah walaupun x pernah jumpa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya anna, seronok rasanya bila benda yg di share tu menjadi manfaat org lain dan mengikat ukhuwwah dgn rakan2 online :-)

      Delete
  2. erk,
    *start revising my blog content*

    thank you, good reminder!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reminder for myself as well cafiena :-) banyak merapu blog i ni... heheheh

      Delete
  3. noble goal ... masuk dana akhirat banyak2. keep it up

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... Smg dpt saham akhirat....

      Delete
  4. Great entry.

    Semoga entry kita semua memberikan manfaat kepada pembaca. Ameen.

    ReplyDelete
  5. Alamak, my blog look 'evil'....ahahahha..
    Thanks for the reminder anyway..harus lebih positif dalam penulisan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. B&C, blog i pun kadang 'evil' gak... heheheh...sama2 kita lebih positive. I pun masih bertatih belajar lagi ni :-)

      Delete
  6. Tapi belog i banyak foto masakan yang tah ape ape kot. Mengundang fitnah tak? Hahahaha ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... Insha Allah x kot... share resepi dik, sapa2 yg try and bagi keluarga dia makan, banyak pahala bleh dapat :-)

      Delete
  7. thanks for the reminder st. kadang-kadang diri ni terlupa apa niat di sebalik penulisn kita. :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pon slalu lupa... sedap tangan ni dok menaip, tak pikir pun... huhuhuhu...x pe, let's try be better :-)

      Delete
  8. Oh No... Mine can be very negative... sebab i berleter pasal what's happening in my life... A good reminder to try to write happy, nice, and positive stuff! Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh...me too TM. Let us write happy stuff, so that people who read our writing would feel happy too :-)

      Delete
  9. hye sweet tooth~ salam kenal.. ;)

    I just started blogging last month. tu pon sbb nak share pasal TTC journey. sambil tu boleh la share pengalaman ngan kawan2 TTC lain. Anyway, jemput singgah my blog. thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi erin, welkam to blogging world :-) semoga semua yg baca blog erin akan dapat manfaat from ur sharing :-)

      Delete
  10. betul betul. senang cerita dalam blog kita, jgn sesekali kita cerita buruk orang. kita cerita pasal diri kita sudah la. cerita psal pengalaman kita. beri tips, idea, manfaat pada orang yang membacanya. simple .. hehehehhee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ida... kalo citer pasal diri sendiri, kompem la x kan kutuk diri sendiri kan? heheheheh ;-)

      Delete
  11. sue plak buat blog pasal diri sendiri saje nak simpan n share n jadikan kenangan..bila baca yang lama2 punya entry , mana yg sedih tu jadikan iktibar,huhuh.. mana yg part happy jdikan rujukan.. :P tapi kekadang risau gak, ape yg sue share buat org kata kita riak ke... tapi tu la.. tahla..susah nak ckp..harap2 sue x tulis sesuatu yang mengarut dahla,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sue, pada i bergantung pada niat kita share. And it is between us and Allah. Apa org pikir, itu sukati orang tu la... kalo kita x de niat nak riak, x salah rasanya nak share.

      Delete
  12. i should start blogging again...lamanya tak menulis huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya cik mimi...sila la menulis...hang lagi banyak ilmu nk share :-)

      Delete