Nuffnang Ads

Friday, October 18, 2013

Taman Syurga Dunia

Salam Jumaat yang penuh barakah, Saiyyidul Ayyam (penghulu kepada hari-hari).

How is your day so far? Hopefully di hari yang penuh keberkatan ini, Allah melimpahkan Rahmat dan Hidayah Nya pada kita semua.

Hari ni nak share pasal 'Taman Syurga'. Kalau based on amalan2 kita kan, agak-agaknya, berpeluang tak kita ni nak duduk kat taman syurga eh? Ada ustaz kata, kalau based on amalan, jangankan nak duduk kat taman syurga, nak cium bau syurga pun kompem tak buleh. Sebab kita masuk syurga atas Rahmat dan kasih sayang Allah. Sebab tu kena berdoa selalu supaya kita di masukkan ke dalam syurga Nya, di samping tingkatkan amalan kita.

But, sebab Allah sayang kita, Dia beri kita peluang untuk merasa sedikit nikmat seperti duduk di taman syurga.Macam mana nak duduk di taman syurga di dunia ni?


Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
“Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu. (Hadis riwayat at-Tirmizi).

Taman Syurga di dunia ini ialah majlis-majlis ilmu. Kalau kita duduk dengar ceramah, tazkirah or even belajar dalam kelas sekalipun, di ibaratkan kita telah duduk di taman-taman syurga.

I ada satu cara mudah untuk kita selalu duduk di taman-taman ilmu ni. Download ceramah/tazkirah/peringatan, sama ada dalam bentuk CD or mp3. Kemudian, instead of kita pasang lagu2 dalam kereta masa nak pergi/balik kerja, or pergi ke mana-mana, kita pasang CD or mp3 ceramah/tazkirah ni tadi. Selain dapat ilmu baru, dapat pahala, or dikatakan seperti duduk di taman-taman syurga, perjalanan kita  InshaAllah lebih diberkati dan hati akan sentiasa tenang. Selain dari itu, malaikat juga menemankan kita :-) sebabnya para malaikat sangat suka majlis ilmu dan akan mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang yang berada dalam majlis ilmu tersebut.


Mudah bukan? Semoga kita semua akan menjadi pencinta ilmu dan suka menjadi tetamu taman syurga dunia :-)


p/s: kalau ada salah & silap dalam entry ini, harap2 org yang lebih arif dapat betulkan statement i :-)




ndoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf
Malaikat juga akan sentiasa mendoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf
Malaikat juga akan sentiasa mendoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf
Malaikat juga akan sentiasa mendoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf

7 comments:

  1. Sweet Tooth, cara ni la Yani buat sekarang...download mp3 Islam Itu Indah dan Usrah Nurani dan mainkan semula dalam kereta. Alhamdulillah, banyak benda baik2 boleh dengar dalam perjalanan berbanding dengar lagu2 lagha mcm dulu....yang paling seronok, Yani dah mula kenalkan radio IKIM pd hubby, skrg kalau Yani satu kereta dengan dia, mmg automatik channel radio dlm kereta dia tune IKIM.FM....sama2 belajar, sama2 dengar ceramah IKIM.

    ReplyDelete
  2. ye kan..bagus juga idea pasangkan cd tazkirah dlm kereta waktu drive tu kan..selama ni cuba utk istiqamah buka radio ikim, dgr tazkirah /motivasi yg ada setiap pagi n petang tu..tenang rasa bila dgr ilmu2 yg disampaikan..pemakanan rohani kan..insyaAllah sama-sama kita saling ingatkan ye...tq sweet.

    ReplyDelete
  3. Nasib baik baca entry Nina ni,tengah ngantuk2 kursus celik skit mata..weh bangun weh, ko tu kategori duk kat taman2 syurga..:-)

    ReplyDelete
  4. I love this. And I do practice it everyday. In fact, rancangan tv pun I tapis. No negativity in my house, hence in my mind.

    Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  5. Salam Nina,

    Ai setuju bila dgr ceramah2 tu hati lebih tenang daripada dengar cd lagu2. rasa hidup ni lebih bermanfaat

    ReplyDelete