Nuffnang Ads

Friday, October 25, 2013

Bride to be: Set your expectation, right!

Hehehehe....ada ke wanita2 yg belum kawin baca blog i nih? I don't know why, but tonite, this topic tetiba terlintas dalam kepala i.

U all masih ingat, masa u all nak kawin dulu... Kita selalu bayangkan, how would our married life be nanti kan... sometimes, berangan sorang-sorang... sometimes discuss or bercerita ngan tunang kita.... tentang masa depan, tentang anak; berapa orang, berapa lelaki, berapa pompuan, kadang tu dah ada siap pilih2 nama lagi...tentang rumah; nak sewa atau nak beli terus, nak rumah yang macammana, nak di lokasi mana... dan macam2 lagi la....

Most of discussion kita tu, lebih menjurus tentang 'membayangkan' bagaimana kehidupan pasangan tu selepas berkahwin. And how many of us, yang rasa 'terkejut' bila realiti hidup menjelma dan kehidupan yang dilalui tidak lah seperti yang di bayangkan.

I bukan nak jadi org yang 'membunuh' harapan dan impian masa depan pasangan yg nak berkahwin. It's good that u menyulam impian coz it is like having a vision ke mana halanya bahtera perkahwinan tu. Cuma, I rasa tak salah sekiranya impian tu disulam dengan sedikit benang realiti kehidupan (cewah!ayat sastera kluar dah....).

So, for ladies yang nak getting married, if you come across my blog, i hope this would help u set your expectation about marriage.

First thing first: Hormat your husband, in whatever keadaan dan circumstances, and ikut cakap dia, selagi suruhannya bukanlah sesuatu yg menyalahi hukum Allah. Kita kena ingat, bila kita dah kawin, syurga kita bukan lagi di tapak kaki ibu kita, but di tapak kaki suami. Dan sebenarnya, nak jadi isteri solehah sgt mudah. Gembirakan suami mu, selagi mana dia redha dengan kita, syurga lah tempat kita (of coz la perkara2 wajib yg lain kita x tinggal).

When u married him, u bukan kahwin dgn dia sahaja. Sebenarnya, u kawin dgn semua ahli keluarganya. Jangan sesekali menjadi penyebab renggangnya silaturrahim antara dia dan ahli keluarganya. Jangan suruh dia memilih antara u dan ahli keluarganya. Berbaik lah dengan ur mother in law (MIL), sebab dialah org yg membesarkn ur hubby sehingga ur hubby tu menjadi org yg u cintai. And if tetiba in the future (nauzubillah) ur hubby buat hal, ur MIL is the best person to have on your side. Jangan rasa tak suka kalau ur hubby have to help his family members. Biar pun berkali-kali. Sebab, dia masih mempunyai tanggungjawab kepada keluarganya. Redha lah... sebab Allah akan ganti pertolongan yg diberikan dengan ganjaran yg berkali ganda sekiranya kita ikhlas menolong. Mana tahu, keberkatan ur hubby membantu keluarganya, mengalir kepada u, anak2 u dan ahli keluargu u yg lain. Whatever perangai your in laws, Carilah kebaikan mereka dan terimalah mereka seadanya mereka.

Kunci perkahwinan adalah sabar. Marriage life is not about happy moment je... there would be time when u feel sad, marah dan kecewa dengan perkara yg tidak u ingini dalam perkahwinan itu. Mungkin hidup u susah, mungkin u lambat dikurniakan anak, mungkin u ditimpa masalah.... whatever it is, Sabar. Be the rock of each other. Batu yang menambat kapal ketika lautan bergelombang, bukan batu yang menenggelamkannya.

The first 5 years are the toughest. Sebab itu adalah masa u mengenali satu sama lain. So, S.A.B.A.R. At one point, u may even feel angry with your hubby for whatever reason it is. And when it happend, Sabar... pergaduhan, tiada persefahaman adalah perkara lumrah perkahwinan. Ianya salah satu proses utk u mengenali ur hubby. With different cara dibesarkan dan berlainan latar belakang, please expect perbezaan itu memang akan ada. Yang penting, cara menangani perbezaan itu. Dan jgn cepat menyerah dan give up dgn ur marriage. Jika Allah menjodohkan dia untuk u, maknanya dia adalah yang terbaik untuk u. Just believe, like a storm, it would pass and give u a beautiful rainbow in the end.

U should discuss what is his expectation of u after marriage. And u, him. Contoh, adakah dia expect u akan masak, atau dia expect you akan buat semua kerja rumah etc. And u, adakah u expect dia nak tolong2 kemas umah... how about giliran balik kampung...berapa kerap balik belah u, berapa kerap balik belah ur hubby, siapa giliran first raya.... it may seems mundane... but it help u understand, what kind of marriage is he thinking as compared to yours. Dari situ, u can discuss further and set both of ur expectation to the same level.

Dah....tak tau plak nak buat closing cemana.... muahahahahah....anyway.... Adik2 yg baru nak masuki alam rumahtangga, biarlah masuk ke alam ini dengan ilmu di dada. Cari ilmu cemana nak jadi isteri solehah, cari ilmu about parenting (yes, u can start already....). Ilmu memasak, ilmu kemas rumah, whatever that could help you be a better muslimah solehah. InshaAllah, perkahwinan yang dosertai dgn niat ikhlas, Allah akan bantu kita melayarinya...

p/s: Kakak2/Abang2....ada nak tambah??? :-)

18 comments:

  1. entry yg menarik..semua dah lalui huhu part sabar tu L setuju sangat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ L, memang betul sabar tu kunci perkahwinan...sedih bila tgk pasangan sekarang yg nampak mcm senang sgt bercerai... but again, tepuk tgn sebelah takkan berbunyi...dua dua beah pun kena sabar banyak jgak...

      Delete
  2. Good entry Nina..terkenang zaman dolu2..yg dapat hubby tak romantik, tak pandai pujuk mungkin dia pandai buat lawak and selalu kasi kita gelak, yang dapat husband alim, sejuk mata memandang mungkin berkira pulak dari segi duit ringgit, yang dapat suami cerewet pasal makan, mungkin dia rajin bawak kita jalan2..pendek kata terima seadanya baik buruk pasangan kita dengan hati terbuka..Anggap itulah anugerah Allah pada kita kan kan kan ....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe... ye la kak... sblum buat entry ni mmg ada terimbau kenangan2 masa blom kawin. I wish i masuk alam perkahwinan dgn ilmu yg lebih banyak di dada. Mujur hubby i orgnya sabar banyaaaaaaakkkkkk..... tahan karenah i... heheheheh :-) but the beauty of Allah's plan memang tiada tandingan kan kak. Yg di Beri pada kita memang dah sesuai sgt dah....

      Delete
  3. Zaman bercinta, mmg itu isu yg dibincangkan.....pasal anak, pasal keluarga. Tapi bila berTTC ni, benda-benda ni jadi isu sensitif. Suami kepada isteri yang berTTC ni kena kuat untuk isteri. Alhamdulillah, hubby Yani banyak beri semangat, kadang rasa dia lebih kuat dari Yani dari segi emosi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani, betul...mmg banyak discuss pasal tu kan.... cumanya yang kita discuss lebih kepada if everything goes as per plan. I x rasa ramai yg discuss what if benda sebaliknya berlaku and life is not as per plan. I rasa pasangan yg nk kawin kena ada some discussion juga on that juga supaya lebih bersedia dgn whatever life has to offer nanti :-)

      Delete
  4. Lately rasa mcm nk komen, saya setuju dengan semua di atas je, pukal untuk entry2 kak nina. Hehehe.

    Wlupn kami br setahun jagung tp I setuju part bersabar & give n take. Memang kita harapkan jalan cerita yang smooth sailing. Tapi kalau ada bump in the road, lets take it slow and don't rush through it. Kalau langgar bump masa kete tgh laju, kita sakit kete pun cepat rosak woo.

    My point is kalau ada masalah kena reflect balik, back to basic as of kenapa kita berkahwin in the first place. I am sure dalam list kita tadi mesti ada "mencari keredhaan Allah". Why not stick to that as no. 1. Kan, kak nina?

    Bagi yang dah berkahwin macam kita ni plk, hopefully Allah pelihara perkahwinan kita sampai jannah :)

    p/s: lagu gaban melekat seharian selepas mendengar. Sekarang ni almost everyday ada lagu tema. Hadoi~ terpengaruh dengan kak nina la ni~ ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exectly true anis... u point it right ... mmg tu pun yg akak nk bgtau... heheheh...sorry about gaban tu...memang saje letak so that org lain pun terkena... (and now it comes back to me...abes la melekat seharian lagu gaban ni...huhuhuhu)

      Delete
  5. good entry with good points. the 1st 5 yrs tu mmg byk menguji kesabaran. macam2 telah dilalui and alhamdullilah now reaching 7 yrs... the journey looks more smooth than before. terima kasih untuk peringatan bersama ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mira, i just wish lebih ramai yg akan bersabar and perbezaan dan tiada persehaman tak lagi di jadikan alasan untuk bercerai...

      Delete
  6. yesza, keyword hari ini
    S-A-B-A-R

    Ai pernah gaduh dan gi kuar rumah tanpa izin malam2 buta. tak ingat sebabnya tapi bila pikir balik oh malu kot.
    heeee mujur Jek gi cari Ai. klu tak malu kot nak balik umah. kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui Ai...yg enting sabar... bak kata ustaz amin, kena sabar sampai bila? sampai mati.... heheheh :-)

      Delete
  7. satu je yang saya menyesal sampai sekarang. sebelum kawen dulu pernah cakap2 dengan husband (masa tu baru tunang) nak anak cepat. tapi dia kata nak lambat maybe 1 atau 2 tahun lepas kawen. dan sekarang 3 tahun pun tak ada lagi. kesimpulannya, kerana mulut badan binasa :(. moral: jangan niat nak anak lambat last2 memang betul lambat :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yuslin, ada hikmah tu... InshaAllah, ur time will come soon. Allah has Grand Plan for you sebelum rezeki tu diberikan.... enjoy ur life and kita sangka yang baik2 saja ya :-)

      Delete
  8. Thanks byk2 sharing.. bukan untuk yg nak kahwin je..org yg dh kahwin pun kna selalu diigatkan benda2 camni.. iyelah bila dh kahwin kadang2 benda kecik pun kita amik remeh temeh kan.. nak hidup berkahwin bukan setahun dua, tapi selama2nya..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... smg bermanfaat :-)

      Delete
  9. setuju dengan suwaibah. peringatan ni bukan sahaja untuk orang baru nak kawen je,peringatan untuk orang yang dah kawen juga. banyak orang lupa tentang 'berkahwin' dengan suami, kita berkahwin juga dengan family husband tu jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmm, betul tu zura, ramai yg lupa kahwin ni sebenarnya penyatuan 2 keluarga, bukan pasangan tu je :-)

      Delete