Nuffnang Ads

Wednesday, August 27, 2014

Hectic Week: Part 2

Dinner - order room service: steam rice, tom yam goong and banana split as dessert.. errr....baru perasan...quantity order mcm org kebulur  ;-)

Bersiaran dari KK. I have meeting here, whole day tomorrow. Esok malam, Home Sweet Home... kembali ke pangkuan MDH ;-)

Lusa, off to Melaka. MDH ada program kat sana weekend ni and i followwwww.... hehehehe....

p/s: Resah hati dok mikir jawapan nak reply email from my boss' boss. Pasal isu tax tu la... try nak bagi jawapan yg tak menimbulkan persoalan tambahan...dan jawapan yg boleh puaskan hatinya boss' boss ni... tak leh ke dia let bygone be bygone? benda dah lepas... nak marah2 pun tak guna... and we do take this matter seriously and learn from our mistake (eventhough i wasn't there masa kesilapan tu berlaku). It's a bit unfair to be the one who have to answer and be responsible, when i was not the one to be blamed at all. Part2 kena menjawab dengan Management and bossess ni la part yg paling i tak suka in my job.... middle management, macam ni la... (Sigh....) Rabbi yassir li, wa la tuassir....

Monday, August 25, 2014

Hectic Week, Wedding, TTC

Yes... it's been a hectic week for the past weeks.

BZ dengan tax submission, and on top of that ada issue pulak tu. And the issue was found out 2 days before nak submit tax. Tak ke macam org gila i kejar shareholders rep asking their opinion and guidance on the way forward. end up, kena tax penalty sebab decision lambat. (Sigh.... kesilapan dibuat tahun lepas, bukan zaman i. This is not the only occassion... banyak clean up i kena buat because my predecessor ni tak tengok detail keje anak2 buah....penat ...hopefully lepas ni dah tak de issue with statutory compliance...letih nak handle...).

the next week nya, BZ ngan my lil bro's wedding. Minggu lepas, akad nikah dan bersanding belah perempuan. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar... And seperti biasa, i la tukang buat hatarannya... meh i belanja gambar :-)

The final product - without barang hantarannya...

pandangan sisi...

Hantaran, 9 dulang. yang depan skali belah kanan dulang utk duit hantaran, mas kahwin dan gelang batal air sembahyang. Yang kosong depan tu tempat untuk sirih junjung. Mak Cik yg tolong gubah, masa ambik gambar ni x sampai lagi sirih junjung tu...
Gigih tak gigih i buat ni? heheheh... As i always said, i suka buat2 benda mcm ni... masa ni mula la berangan... nak berenti keje and buat full time. BusinessWedding Doorgift and buat hantaran .... ahahaha... berangan je... belum ada keberanian nk terus berenti keje and buat full time. kena ada business plan yg kukuh baru bleh pikir pasal ni....

during the wedding, memang ramai la kami berkumpul sedara mara, adik beradik n sepupu. Sepupu2 semua dah kelek anak masing2. Terus teringat, 'kerja2' TTC i ni... (hahaha...kerja i panggil...) i nak kena buat appointment ngan doc ni... tak dan lagi nak buat... kena jumpa before doc pi haji. Coz i plan nak start my IVF lps doc balik haji. Sapa tau bila doc A start coti?? Nak jumpa doc sbb just nak ensure my condition is well and bleh start the IVF process...

OK...tu je update kali ni...nak balik dah ni... last week, dok training, sehari ja masuk opis. memang lemau je rasa bila dah x masuk opis lama tu kan...

p/s: Majlis kenduri belah family i dua minggu lagi...nanti kita up citer doorgift plak eh...

Thursday, August 07, 2014

Boycott Or Not To Boycott ?

Akhir2 ni, kepen boikot makin meluas. Especially boikot MekDi. Smalam dapat wassap kawan, gambar boikot MekDi di Dungun. Ramai betui org berkumpul, siap ada banner lagi.

Well... what i'm writing seterusnya ni, is my personal opinion. You may have different view, but let us be rational while discussing this issue.

I tak agree with people yg jatuhkan hukum 'haram' terus kalau ada yang nak beli barang2 yg diboikot ni. Sebab realitinya, sumber itu halal (mana yg halal la kan...kalo dah haram qat'i tu tetap haram la juga). Cuma kemana duit yg kita bayar tu disalurkan yang 'dipersoalkan'. Key word here 'dipersoalkan'. Ke dah ada fatwa diwartakan yg sememangnya pembelian itu haram? I pun banyak x abis ngaji lagi issue ni.  And masih belajar... Kalau ada pls do share with me.

I juga tak agree kita boikot dengan cara mengganggu perniagaan di premise org yg jual barang boikot ni. Pegi gegar premise dia sambil pandang sinis org yg beli atau kerja di kedai yang diboikot tu. No. Sedangkan dalam peperangan pun Islam dah gariskan panduan, apa yang boleh di serang, apa yg perlu dilakukan/dijaga dalam memerangi penentang islam. So, I believe masih ada lagi cara yang lebih berhemah untuk kita guna dalam kempen boikot ni.

Boikot or not to boikot, to me is a personal choice. Tak perlu paksa2 orang... nama pun kempen kan. Tak perlu nak pandang serong kat org yg tak boikot. Apa yang perlu ialah berikan mereka reason kenapa perlu boikot. Tunjukkan mereka, apa impact kita boikot. Show them the alternative choice that they can make instead of beli barang boikot tu.

Pada i, kalau kita nak turut boikot, biarlah kita kaji sedikit betulkah dakwaan tersebut. Sebab hanya dengan ilmu, amalan kita akan berterusan dan istiqamah. Kalau tak, kita hanya jadi pak turut, yang mengikut trend semasa. Org boikot, kita boikot. Orang x boikot, kita pun x boikot. Ada banyak source d internet yang u boleh tengok, nak cari kaitan barang yg diboikot tu dgn zionism. One of it, you may click this link. Dia citer satu2, caner kaitan product tu dengan zionism. And do read this entry by Ustaz Hazrizal. It would give u another perspective on this boycott issue.

I agree ngan entry pn stoberi pasal boikot ni (sorry reen, nak drop comment kt ur entry x leh...). Boikot ni bukan paksaan. Akhlak kita kena jaga... tak kira la dia turut sama dalam kempen boikot ni ke tak... Jadilah role model Islam yg baik, supaya apa yg kita buat dihormati dan dicontohi org lain...

So...Boycott or Not To Boycott...the decision is yours.

Tuesday, August 05, 2014

After Raya

Assalamualaikum & Good Day Dear readers.

How was ur Hari Raya celeration? Baru habis bloghopping n baca entry kawan2 on raya. Alhamdulillah, nampaknya ramai yg semakain berfikiran positive dan kurang 'sentap' raya kali ni. Tahniah buat kawan2 TTC semua. Semakin tabah dan sabar, InshaAllah, ada ganjaran buat mereka yang redha...

Raya I tahun ni, alhamdulillah... setelah 3 tahun MDH asik kena keje masa raya, this year dapat cuti agak panjang jugak. So tahun ni beraya umah my parent. Seronok dapat berkumpul ramai2... jarang2 dapat kumpul semua (walaupun adik beradik 5 org je...huhuuuhu). Bila dah kumpul semua ni, memang seronok la sangat. Berborak sambil2 masak hidangan untuk raya. I miss those moment so much :-)

Aktiviti raya, macam biasa je...pi umah pak cik makcik sedara sume. Soalan cepu emas? Ada juga... x meriah la raya kalo tak de soklan2 gitu... heheheh...tapi alah bisa tegal biasa kan... x de sentap2 dah, alhamdulillah... kebanyakan yang jumpa pun mendoakan juga. Syukur... moga Allah makbulkan doa mereka dan kita...

OK...x leh lama2...banyak keje bila masuk opis nih. Nanti i update lagi k...

p/s: sapa dah abis puasa 6, selamat hari raya to u. Hhehehe...i baru start hari ke 2. AF macam dah nak menjenguk kalo tengok jadual ni... Harap2 sempat la i abiskan pose 6 ni...