Nuffnang Ads

Thursday, December 15, 2016

it's been a while

kan... lama x menulis di sini. been busy with work, study n banyak update kt insta je...

How are u dear readers? Masih ada lagi kah pembaca blog suam2 kuku ni? Kadang tu sampai terpikir nak tutup ja blog ni... sbb penyakit malas nak update. Sebab lebih mudah update di insta...

Anyway, I alhamdulillah...sihat walafiat. Bagai di pam pam rasanya. Now berat adalah yg paling maksima penah i alami. Huhuhuhu.... thanks to pemakanan yg tidak dijaga and tidur yg x teratur. Kehkehkeh...But i know it is an alasan je... Boleh je nak diet... cuma bila nak diet, mesti ada terpikir 'esok la...', 'nxt monday la'. Huhuhuhu... Siapa geng ngan i perangai cam ni sila angkat tangan.

Life is great. Amna is now 4 months old. Belum buleh memusing lagi untuk meniarap. Tapi kalau ditiarapkan, boleh la dia bertahan agak lama. Skang tengah belajar nak memusing. Dia rajin 'membebel'. I slalu post bebelan amna kat my insta. Memang banyak gambar and video amna ja kat my insta tu... coz now my world is revolved around her :-)

I juga dah berjaya menyusukan amna untuk kenyang kali yang ke dua. Alhamdulillah, syukur sangat. Senggang waktu antara susuan pertama dan kedua pun x jauh. Dalam 3 minggu kot. First susuan 14 Nov. 2nd susuan 8 Dec. Doakan susu i makin banyak. Sekarang nih masih kutip pakai syringe, dapat la sehari around 6ml. Alhamdulillah... Now tengah mengumpul untuk susuan yg ketiga. So far, horlicks and oats work wonder for me. I rasa banyak susu i bila minum horlicks and makan oat.

OK uolls, x tau nak update apa lagi... but before i go, meh nak belanja satu gambar amna ;-)

My cutepie - Amna



Till then :-)


Anak Susuan - My journey so far

As mentioned before, i memang dah niat nak jadikan Amna anak susuan i. Selain dari memudahkan isu aurat, i want Amna to grow up with my milk and nak lagi kuatkan bonding kami as mother and child.

It is not an easy journey...

Masa bulan pertama ambik amna, rutin pam i terganggu. Masih x biasakan diri lagi dgn new routine of having a baby. Bila x konsisten pam, pengeluaran susu terbantut. elok2 i dah ada susu sikit2, pengeluaran susu tu jadi x meningkat and ada penurunan sikit... 

Kalau nak ikutkan give up, banyak kali dah i give up. Penat. Sebab Amna x mau nyusu direct feed coz susu i sikit sangat. Pls bear in mind, i dapat Amna masa dia dah 2 minggu. She was already fully breast feed with her biological mother. So bila i try nak susukan dia, (supaya dia dapat rangsang susu i), dia meraung raung x nak sebab sikit gila susu i. 2-3 kali sedut abih dah. Huhuhu... Bila i bagi masa dia dah kenyang, dia tak nak pulak. I tried use medela nursing system, susahnya ya Allah... susah nak control baby yg x sabar nk susu, susah nak control flow susu. So the first 2 months tu mmg usaha nak direct feed hancur. 

Everytime org/nurse kata kat i 'bagi ja breast feed kat dia' i stress.... Coz that person x nampak cemana Amna nangis dgn teruk tak nak direct breast feed. Pastu, tak nak pulak guide i cemana cara nak bagi Amna direct feed. My lactation consultant terus MIA. She didn't answer my msg. Sedih sgt... I banyak baca from internet ja. 

And now, Amna dah biasa dgn botol, memang dia tolak terus direct feed. X reti dah nak isap. Siap 'gag' lagi bila try direct feed. Now i dah masuk kerja, and my exam is in another 3 weeks, Memang i x tumpu pun nak ajar Amna breast feed direct again. X sempat, coz it requires effort. What i do now, memang mengharapkan pam je la... And squeez all the milk manually, kumpul pakai syringe.

Last week i pi mengurut, alhamdulillah ada la meningkat sikit. But still I have a long way to go.

Sepanjang 2 bulan setengah Amna bersama kami, i kumpul la sikit2 susu i. 



Max i pernah dapat dalam satu hari ialah 4-5ml. Average - 3ml. Huhuhuhu...just imagine... 1 oz equivalent to 30ml. Amna kenyang betul with 3oz. And in a day i cuma dapat 3 ml. Akhirnya dalam 2 bulan setengah mengumpul tu, Last monday, baru i dapat kumpul 3.5oz. And Alhamdulillah Amna dah berjaya disusukan sekali kenyang. 

Sebak sangat bila dah susukan Amna sekali kenyang tu. Remembering all the effort, mmg mengalir la air mata happy sbb dapat dah sekali kenyang. So, 4 more to go. I know it is not an easy journey, But i will get there... doa x pernah putus. Harap u all pun dapat doakan i supaya dapat susukan Amna not only cukup untuk jadi anak susuan, but cukup untuk dia sehingga dia berumur dua tahun. Amin...

Till then :-)