Nuffnang Ads

Thursday, December 15, 2016

Anak Susuan - My journey so far

As mentioned before, i memang dah niat nak jadikan Amna anak susuan i. Selain dari memudahkan isu aurat, i want Amna to grow up with my milk and nak lagi kuatkan bonding kami as mother and child.

It is not an easy journey...

Masa bulan pertama ambik amna, rutin pam i terganggu. Masih x biasakan diri lagi dgn new routine of having a baby. Bila x konsisten pam, pengeluaran susu terbantut. elok2 i dah ada susu sikit2, pengeluaran susu tu jadi x meningkat and ada penurunan sikit... 

Kalau nak ikutkan give up, banyak kali dah i give up. Penat. Sebab Amna x mau nyusu direct feed coz susu i sikit sangat. Pls bear in mind, i dapat Amna masa dia dah 2 minggu. She was already fully breast feed with her biological mother. So bila i try nak susukan dia, (supaya dia dapat rangsang susu i), dia meraung raung x nak sebab sikit gila susu i. 2-3 kali sedut abih dah. Huhuhu... Bila i bagi masa dia dah kenyang, dia tak nak pulak. I tried use medela nursing system, susahnya ya Allah... susah nak control baby yg x sabar nk susu, susah nak control flow susu. So the first 2 months tu mmg usaha nak direct feed hancur. 

Everytime org/nurse kata kat i 'bagi ja breast feed kat dia' i stress.... Coz that person x nampak cemana Amna nangis dgn teruk tak nak direct breast feed. Pastu, tak nak pulak guide i cemana cara nak bagi Amna direct feed. My lactation consultant terus MIA. She didn't answer my msg. Sedih sgt... I banyak baca from internet ja. 

And now, Amna dah biasa dgn botol, memang dia tolak terus direct feed. X reti dah nak isap. Siap 'gag' lagi bila try direct feed. Now i dah masuk kerja, and my exam is in another 3 weeks, Memang i x tumpu pun nak ajar Amna breast feed direct again. X sempat, coz it requires effort. What i do now, memang mengharapkan pam je la... And squeez all the milk manually, kumpul pakai syringe.

Last week i pi mengurut, alhamdulillah ada la meningkat sikit. But still I have a long way to go.

Sepanjang 2 bulan setengah Amna bersama kami, i kumpul la sikit2 susu i. 



Max i pernah dapat dalam satu hari ialah 4-5ml. Average - 3ml. Huhuhuhu...just imagine... 1 oz equivalent to 30ml. Amna kenyang betul with 3oz. And in a day i cuma dapat 3 ml. Akhirnya dalam 2 bulan setengah mengumpul tu, Last monday, baru i dapat kumpul 3.5oz. And Alhamdulillah Amna dah berjaya disusukan sekali kenyang. 

Sebak sangat bila dah susukan Amna sekali kenyang tu. Remembering all the effort, mmg mengalir la air mata happy sbb dapat dah sekali kenyang. So, 4 more to go. I know it is not an easy journey, But i will get there... doa x pernah putus. Harap u all pun dapat doakan i supaya dapat susukan Amna not only cukup untuk jadi anak susuan, but cukup untuk dia sehingga dia berumur dua tahun. Amin...

Till then :-)

15 comments:

  1. allahhu xpe ST tu pon da satu kejayaan tau!teruskan usaha! keep positif! insyaallah :) kita sentiasa sokong n doakan

    ReplyDelete
  2. Nina nak tahu,
    Entry ini inspired me yang ebf mom ni :)

    Tq very much dear..

    ReplyDelete
  3. Oh lupa. Sy doakan urusan Nina utk jadi ibu susuan Amna dipermudahkan. Cuba minum air halba - amik sesudu kecil halba - rendam dalam air panas. Bila dah suam - minum. Try lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... tq reen. InsyaAllah nnti i try

      Delete
  4. Allahu...Feel u nina.sebab humaira pun meraung taknak df masa lahir sampai la hari ke 50.In Shaa Allah lepas ni akan makin banyak dan banyak macam air terjun..Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... insyaAllah nanti lps exam nk focus ajar amna bf semula

      Delete
  5. All the best nina.. sue doakan nina berjaya susukan anak nina.. amin..

    bleh imagine anak xnak susu direct menangis2 sampai merah muka taknak.. u can do it babe!!

    ReplyDelete
  6. InsyaAllah moga dipermudahkan sis.. Saya dapat baby pun masa umur dah 5 bulan.. Berkaitan penyusuan ibu susuan ada pendapat kata 3 , 5 atau 7.. Saya ada tanya pada yang arif, mereka kata tak perlu menyusahkan ..ambillah yang minima..mana yang termampu.. Good luck ye sis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq muzai... setakat ni kalau ikut majlis fatwa kebangsaan dia pakai 5 susuan. Tapi betul ckp u, mmg islam x menyusahkan... kita pegang dgn pendapat yg kita yakin 😊

      Delete
  7. Tak de experience lagi bab penyusuan ni jadi tak berani nak komen..Saya doakan usaha ST untuk menyusukan amna dipermudahkan...

    ReplyDelete
  8. Tahniah utk baby..insyaAllah dipermudahkan.yg penting kita dah ada niat.journey bf ni memg xmudah.sy sendiri biological mother pun rasa mcm nk give up jak tp ingat yg anak adalah amanah dari Allah swt.chaiyo2x

    ReplyDelete