Nuffnang Ads

Wednesday, February 26, 2014

Kemalangan Kecil

Last friday, seems like normal friday. At least in the morning, before i took off to work. I ada meeting kat KLCC, so bertolak a bit late than usual time i pi keje. Around 8.15 a.m gitu, i keluar rumah.

Ya...semua nampak normal... i lalu susur masuk ke plaza tol menuju ke Kuala Lumpur. Lori tangki shell di hadapan i, so i pun ambil lorong kanan dan potong lori shell tu. And then.... seekor anjing berlari dengan lajunya and i x sempat nak break pun. Bangggg!!!! I just hold on to the steering make sure kereta i stable. Tengok kat cermin pandang belakang, i can't see kelibat anjing tu. X tau apa jadi kat dia... The car seems like OK at first, I was still driving, so i decided utk masuk tol. But at the smart tag lane, i bau benda terbakar... Ah sudah... I masuk ke tepi jalan right after the plaza tol. And went out to check the damage.

Nampak mcm OK kan? Tak le teruk sgt...
Turun2 kereta, bumper depan memang dah rebeh and pecah. And my plate number dah gone. Bau terbakar was from bumper belah kanan tu dok tekan tayar depan. Sekali nampak air merah menitik2 dan mengalir dari enjin i... I dah cuak dah... dok ingat Anjing tu terperosok masuk enjin kereta and that was its blood (i was so imaginative!huhuhuhu). Terus bukak hood enjin, but luckily x nampak plak ado anjing terperosok dalam tu... heheheheh....

I was lucky PLUS peronda datang. So dia tolong bukakkan bumper depan supaya kereta i buleh jalan. And that red blood like water was coolant from my radiator. Ya... akibat perlanggaran tu, radiator kereta i pecah... (seriosly, i x bawak laju sgt pon...around 70-80 kmj je... anjing tu yang besar). And since radiator pecah, i have to drive slowly and stop tepi jalan kejap bila temperature dah naik. Seb baik my hubby just finished his night shift... So dia la yg temankan i pi buat report kat PLUS, buat report polis, antor baiki radiator and antor baiki kereta. TQ abang...


Dah bukak bumper... nampak air merah tu... sebijik cam darah kan??? heheheheh...buat takott je...
Alhamdulillah....kene hari jumaat, by Sunday kereta dah siap. Lega...kalo tak, ada la yg terpaksa naik komuter or ERL & LRT pi keje senin tu... huhuhuhu....

Okay readers, tu je nak cerita (ahahaha...cam la org interested nak baca...). Moral of the story, sila berhati-hati semasa memandu. And be aware of your surrounding... u never know apa yg nak melintas depan you while u were driving....

Till then :-)

p/s: I really wonder what happened to the dog...

Sunday, February 23, 2014

Buat insan yang di uji... Berbahagialah!

Buat insan yang diuji,
Apa jua ujian yg menimpa mu, 
Sesungguhnya...
Itu adalah tanda engkau manusia yang terpilih,
Berbahagialah....

Jika kau mahu menangis kerana kecewa,
Biarkan air mata itu luruh untuk mengubat luka...
Air mata itu hadiah dari Allah buat mu... 
Semoga terlerai kekusutan perasaan mu.
Namun...
Jangan biar air mata itu membanjiri hatimu,
Dengan rasa kemarahan atas apa yang berlaku,
Jangan biar air mata itu membajai hatimu,
Dengan rasa putus asa dengan Rahmat Tuhan mu,
Lebih baik air mata itu ditangisi,
Dengan diiringi doa dan pengharapan kepada Ilahi,
Usai tahajjud di sepertiga malam,
Kerana itulah sumber kekuatan, 
Ketika kita ditimpa ujian...

Buat insan yang diuji,
Janganlah kau harapkan kepada manusia,
Untuk merubah isi hati mereka,
Pasti kau akan kecewa dan merana,
Sebaliknya...
Sampaikan pengharapan mu kepada Pemilik hati-hati manusia,
Dialah Allah yang Maha Esa,
Yang Memegang hati-hati insan,
Yang Membolak Balikkan hati-hati mereka,
Dengan Kekuasaan Nya...

Buat insan yang diuji,
Janganlah kau kecewa sekiranya keinginanmu tidak dipenuhi,
Kerana sesungguhnya, 
Pengetahuan mu sangat terbatas,
Dan Tuhan mu tidak mungkin akan menzalimi mu,
Malahan kerana Rahmat dan Rahim Nya lah, 
Ketentuan yang diberikan itu adalah yang terbaik buatmu.

Buat insan yang diuji,
carilah hikmah dalam musibah,
Tanamkanlah sabar dan redha,
nescaya buah-buah ketenangan akan berputik,
Bilamana hati mu percaya,
Allah sentiasa bersama...

Buat insan yang diuji,
Berbahagialah,
Kerana Allah sedang mengampunkan dosamu,
Berbahagialah, 
Kerana Allah sedang menaikkan darjatmu,
Berbahagialah!
Kerana Allah memilihmu untuk diuji.

Thursday, February 20, 2014

Kembara Rohani - Part 6 : Makkah - Wida'

At last, dapat gak peluang menulis...MDH keje malam hari ni... Ni sambil2 tulis sambil tgk Semanis Kurma. Alhamdulillah... i dah semakin sihat. Batuk pun dah berenti, except kalo sejuk sgt. Selsema pon dah x de. 

OK, sambung cerita hari terakhir i di Makkah... Hari Selasa, 4 February. Rasa hari berlalu terlalu cepat. Tak puas rasanya berada di bumi kelahiran Rasulullah ini. Tak puas rasanya menikmati keindahan perasaan ketika berada di bumi yang penuh barakah ini. 

Kami dijadualkan untuk bertawaf wida' selepas solat zuhur. Tawaf Wida' ni adalah sesuatu yg wajib kita lakukan sebelum kita berangkat pulang. Kiranya, kita mengucapkan selamat tinggal dan berdoa agar dapat kembali ke Makkah. Adab tetamu datang, mestilah minta izin untuk pulang... begitu lah lebih kurang diibaratkan... Bila dah selesai tawaf wida', kita kena jaga pantang larang... Contohnya, tak boleh buat perkara2 yg tidak berkenaan dgn musafir, like ambik2 gambar etc. Tak boleh bersedekah dah....tak boleh membeli belah, kecuali keperluan makanan secukupnya utk bermusafir pulang. Kita pun x leh nak lepak2 kat bilik dah. So barang2 memang i dah kemas siap2 sebelum ke masjid. Lepas tawaf wida' nanti, kami naik bilik hanya utk mengambil beg dan turun semula untuk menaiki bas dan terus memulakan perjalanan ke Jeddah. (tips: pastikan kalo ada nk bersedekah, atau shopping and even nk ambik2 gambar, selesaikan semua tu sebelum tawaf wida'). 

Seawal pukul 11, kami sudah berada di masjid. Menghabiskan sisa2 waktu yang ada di Masjidil Haram, menikmati kelazatan beribadah di Rumah Allah dan ketenangan duduk iktikaf. Agak sebak rasanya waktu itu, dan i menghitung detik2 terakhir ketika i berada di masjidil haram. Hati tambah gundah, bilamana azan zuhur berkumandang. Usai solat zohor, kami bergegas menuju ke kawasan tawaf. Masha Allah.... Ramainya umat manusia... jalan ke tempat tawaf sesak. Kami melawan arus, sedangkan berbondong-bondong manusia menuju jalan keluar.  (Tips: sekiranya u kena buat tawaf wida' selepas solat fardhu, i suggest u solat di kawasan basement, supaya u tak perlu melawan arus dan bersesak dgn orang yang nak keluar masjid. sebab org nk keluar masjid takkan lalu kawasan basement).

Agak lama kami tersangkut di celah-celah manusia yg berebut rebut hendak keluar masjid sesudah solat zuhur. Akhirnya, berjaya juga kami memasuki kawasan tawaf, dan memulakan tawaf kami di Rukun Hajarul Aswad. Allahu Akbar.... tawaf terakhir ku sebelum pulang ke Malaysia. Sepanjang tawaf, i memanjatkan doa... Ya Allah, terimalah amalan kami, terimalah umrah kami... jangan lah Kau jadikan umrah dan ziarah kami ini yang terakhir dalam hidup kami... jemputlah kami lagi Ya Allah... Terimalah kami semula sebagai tetamu Mu Ya Allah...Anugerahkanlah kami menjadi insan yg terpilih untuk menunaikan haji, umrah dan ziarah semula ke bumi Makkah dan Madinah...

Berlinangan air mata mengiringi tawaf terakhir i. Usai tawaf, i lakukan solat sunat tawaf dan berdoa lagi di sujud yang terakhir, semoga Allah menerima amalan kami dan menjemput kami semula ke Makkah dan Madinah. Ya Allah... semoga itu bukan sujud terakhir ku di rumah Mu yg suci ini...

Selesai urusan tawaf wida', kami beransur keluar dari masjidil haram... sambil mata i tertumpu pada Ka'bah... pandangan terakhir sebelum pulang ke tanah air... (Aduh...sayu rasanya mengenang saat itu... rindu rasa hati ingin ke sana lagi.... T-T).

Keluar dari masjidil haram, i naik bilik, ambil beg, terus naik bas. Dalam bas, memandang masjidil haram buat kali terakhir.... dan kami bertolak ke Jeddah lebih kurang jam 3 petang waktu Makkah. InshaAllah, aku akan datang lagi.... Aku akan datang lagi menyahut panggilan Mu Ya Allah... Izinkanlah...amin...

Perjalanan ke Jeddah lancar. Kami singgah di masjid terapung untuk solat asar. Kemudian menyambung perjalanan ke Airport Jeddah. Flight kami dijadualkan pukul 11.45 malam. Dalam pukul 9 kami check in dan mengisi departure card. Kemudian, bila semua jemaah dah ready, kami check in. Urusan check in agak mengambil masa. Again, Pegawai Imigresen nya sgt lah lambat dan 'gemalai'. Nak ambik passport pun malas. Mahu kami hulurkan pada dia yg bersandar di kerusi. Bayangkan... my MIL yg dah tua tu pun si pegawai imigresen tu beri isyarat dengan menggamit tangannya minta dihulurkan passport kepada dia yg sedang terjelepuk bersandar di kerusi. Kaunter tu tinggi...terpaksa my MIL menjingkit dan hulurkan pasportnya. Kalau pada pandangan mata dan budaya kita, memang kurang ajar. Sabar je la i tgk perangai diorang ni... (Tips: isi departure card with your details sebelum u ke kaunter imigresen. Kalau tak, jenuh la tunggu pegawai yg 'gemalai' tu yg isi... u boleh dapatkn departure card di kaunter check in).

Pukul 10.30, kami dah boarded. Flight journey quite ok. Cuma i x nenyak pun tido. Tido2 ayam. Kejap2 dok menggodek flight entertainment console tu. Tgk citer tu, tgk citer ni, tido, bangun balik... Sampai la nak dekat waktu subuh. This time around, i dapat merasa solat dlm kapal terbang. Since i naik Saudi juga untuk penerbangan balik, mudah la i nk solat. (Tips: Macm mana nak tentukan waktu? I tengok information flight utk tentukan kami berada di kawasan mana (masa tu kami berada di kawasan somewhere in India, tak ingat nama apa...). Kemudian, i tengok waktu solat kawasan berkenaan melalui aplikasi di dalam iphone and solat after 10 minutes lepas masuk waktu - just to ensure waktu dah masuk. I guna applikasi 'Muslim Pro').

Kami sampai malaysia around 1 pm. Alhamdulillah...syukur, selamat sampai. Urusan bagasi pun mudah. Sekejap je, x lama kami tunggu. Dah dapat bagasi semua, terus balik rumah, my parent yg ambik di airport. (Tips: jgn mandi sampai kita dah bermalam satu malam di rumah setibanya dari Makkah. Kata org, ini petua utk elakkan demam dan tak sihat. I memang tak demam masa hari Kamis n Jumaat lepas sampai tu...but hari Sabtu tu i demam jugak.... huhuhuhu....).

Begitulah sedikit sebanyak perkongsian pengalaman i sepanjang di Makkah dan Madinah. Seronoknya pengalaman tu, memang tak terkata. I can feel the difference now bila i solat... I dah boleh imagine Ka'bah and imagine i solat depat Ka'bah. Sekali sekala, terasa kerinduan nak ke sana. Nak merasai semula suasana di sana... (alahai... 'hujan' lagi... now i can understand the feeling those people yg merindui Makkah dan Madinah). Kiriman doa2 yg dikirim sahabat2 semua, sebaik mungkin i tunaikan. Maafkan kalau ada yg tertinggal (i dah tulis semua, tapi mana tahu kalau ada yg tertinggal... but i did doa smg Allah tunaikan permintaan semua sahabat2 yg berkirim doa). 

OK, kalau ada salah silap, tersalah fakta etc, itu adalah kelemahan i, and i minta maaf. Namun, i harap, perkongsian ini sedikit sebanyak memberi manfaat utk semua. And i doakan semoga kita semua dapat merasai (and utk yg dah pergi smg dapat merasai lagi) kemanisan beribadah di Baitullah al Haram dan di Masjid Nabawi. Amin... 

Till then :-)

p/s: lepas ni nak pasang angan2 nak pi Masjidil Aqsa pulak ;-) 

Thursday, February 13, 2014

Kembara Rohani - Part 5 : Makkah - Ziarah

Memang betui jangkaan i...bila dah masuk opis, x menang tangan nak buat keje. But tahap kesihatan masih tidak memuaskan.. batuk n selsema dah kurang, alhamdulillah...Cuma i cepat penat. Petang smlam, i dah nak terlelap masa tengah drive balik umah. Sampai umah, have to sleep sekejap coz x larat sgt angkat mata.... hhuhuuuhu.... bleh tak kalo i just pi klinik bgtau doctor, doc, bleh bagi saya MC? saya nak berehat kat umah...penat sgt rasanya... agak2 doc bagi tak?? Ari ni balik lambat sket coz tunggu boss abis meeting.

OK. Sementara ada peluang, meh kita sambung about my journey in Makkah. Masa kat Makkah the itenary memang dibuat selang-selang...i mean, selang sehari ada hari free for us to rest or do whatever we want to do. On the third day in Makkah, our first ziarah ialah to Jabal Tsur dimana terletaknya Gua Tsur, tempat Rasululluah dan sahabat kesayangan baginda Abu Bakr As-Siddiq berlindung dari kaum kafir Quraisy, ketika mereka dikejar dalam perjalan Hijrah ke Madinah. Ketika mereka menyorok di dalam gua ini, Allah melindungi mereka dengan sarang labah2 dan sarang burung merpati di pintu gua. Sepanjang mereka bersembunyi di situ, Asma, anak kepada Abu Bakr telah membawakan bekalan makanan naik sehingga ke pintu gua.

Gua Tsur terletak di puncak bukit. See how high the bukit is? And imagine, Asma was 7 months pregnant when she brought supplies for her father and Rasulullah ? Kuat sungguh kecintaannya pada agama dan sayangnya dia pada bapanya dan Rasulullah....

Selain dari Jabal Tsur, kami pi melawat gak Jabal Rahmah. Ha... tempat ni sure sumer org tau...tempat yg dikatakan pertemuan semula Nabi Adam dan isterinya Hawa setelah mereka diturunkan ke bumi. Di sini, sgt ramai org. Siap ada penjual2 cenderahati di atas bukit. Masa ni, MIL x naik pun. Just me and hubby. Actually memang ada tangga yang dah siap utk dinaiki. Tapi sbb ramai sgt org, we didn't straightly ikut tanga2 tu... dah jadi macam mount climbing lak kitorang ni... but it was fun :-) Sampai kat puncak, i n hubby berdoa sama2... doakan smg jodoh kami berpanjangan hingga ke syurga, juga doakan smg rakan2 yg belum bertemu jodoh ditemukan dgn jodoh yg baik. Amin....(tips: ustaz pesan, kalo doa sesama dgn somi, jgn aminkan saja...pastikan kita dengar apa yg somi kita doa... mana tau dia doa mintak tambah cawangan... kikikikiki....). Kat atas bukit ni, ada banyak org dok tulis2 hajat atas batu. Jgn buat cam ni ya... kita minta pada Allah, bukan kat tempat/bukit. Siap ada satu tu tulis "saya mau kawin dua"....

Jabal Rahmah...gigih i n hubby panjat sampai ke puncak :-)

Another Jabal/ bukit yg kami pegi is Jabal Nur, where the famous Gua Hira' situated. I didn't know that rupanya gua Hira' ni terletak di bukit yang tinggi... i tak ambik gambar...but these are from google;

org mendaki Jabal Nur...Tinggi...ustaz kata dalam 2 jam kot nak naik

Jabal Nur, di puncaknya Gua Hira'.


Kitorang just tgk dari dalam bas je... memang nampak la org2 yg mendaki macam semut putih dari jauh... sanggup dorang nak naik nak tengok tempat Nabi mendapat wahyu yg pertama. I pon mmg teringin nk pi...tapi may be next time :-) Bas nak balik Makkah, nak kejar solat zuhur di Masjidil Haram...

Pada hari yg lain, kami pi melawat Muzium Makkah and Ladang unta....

Muzium Ka'bah. Cantik entrancenya :-)
 Kat dalam muzium ni di letak bermacam artifak berkaitan Masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Ada kain2 kelambu ka'bah yg lama, ada tiang2 ka'bah yg lama, ada mashaf al-quran yg lama, ada mimbar masjid nabawi yg lama dan ada juga section khas utk menceritakan tentang telaga zam zam. Antara yg famous, tempat org selalu amik gambar ye lah pagar telaga zam zam.


Dia cerita kedalaman telaga zam zam. I was a bit lost in translation sbb cerita dia in arabic. hehehehhe... (banyak lupa dah arabic nih! Nyesal x blajaq pandai2 dulu...)
 Kat Makkah and Madinah memang i banyak minum air zam zam...sedap and sejuk :-) (tips: air zam zam ni adalah air yg terbaik di dunia. Bila kita minum, niatkan utk ubat penyakit... masa kat madinah, kulit i pedih sbb cuaca kering. I sapukan dgn air zam zam, elok...x sakit dah lepas tu. Jgn lupa bawa botol kecik, so that u boleh buat bekal air zam zam ke hotel penginapan).

Lepas habis pusing n melawat muzium makkah, kami gi Ladang unta pulak...

Unta2 di ladang unta... 
Unta2 ni according to ustaz yg bawak kami kepunyaan arab badwi. Dorang ni memang idup nomad. Duk dalam khemah je. Masa pegi tu mmg ramai jugak la jemaah yg singgah melawat unta ni... ambik2 gambar (termasuk la i). Tapi i x berani sgt nak pegang2... pegang sikit2 jek... lagipun kandang dia penuh dgn 'bahan buangan' unta tu... i tanak kotorkan baju/kasut coz lps tu nk pi bermiqat di hudaibiyah pulak untuk buat umrah. Kat sini ada jual susu unta...dorang kata sedap. I teringin, tapi tak lalu...coz melihat tahap kebersihan yg agak meragukan... huhuhuu... (dorang jual susu unta sebelah nya botol air kencing unta...may be la dorang dah bersihkan botol2 tu...but i x lalu...). Air kencing unta tu ada gak org beli ya... katanya untuk buat ubat... untuk minum...x tau la dah ada kajian saintifik yg diperakui ke tak...

Hmmm...rasanya ni je kot lawatan2 kami yg rasmi. Lawatan yg tak rasmi, ye lah lawatan ke kedai2 sekitar hotel kediaman. hehehehe... Masa duduk kat al-massa, i addicted to air mangga yg sgt juicy (oh sedapnya terasa sampai ri ni! - (tipu!) heheheh) and also aiskrim. sedap gila aiskrim dia... i don't care that i selsema n batuk... mengenangkan bila lagi nk makan, i belasah jek! heheheheh... And another food yg i suka and beli bawak balik is halawa. I beli jenama Tema. Dia ada yg halawa tu sahaja, and ada juga yg campur kacang.

Ni campur kacang

ni original
Halawa ni dibuat dari bijan and rasanya sgt manis! So bila makan tu kena ingat2...tinggi gula and carb la kot ni kan? hehehhe... OK. Nanti i sambung part last.... Lambaian selamat tinggal kepada Ka'bah dan cerita perjalanan pulang... (nothing yg out of ordinary, tapi nk citer gak. hehehehehe....tunggguuuuuu......





Monday, February 10, 2014

Kembara Rohani - Part 4 : Makkah - Masjidil Haram dan Ujian Nya.

I cuba nak habiskn entry berkaitan pengembaraan rohani i ni secepat mungkin. Hari ni MC pun berdesup-desup email kerja masuk...takut kalo i delay, x abis la entry pasal ni...

OK... continue from our journey to Makkah. Perjalanan yg i rasa singkat. Sgt dimudahkan Nya. Tengok suasana dan pemandangan sepanjang jalan ke Makkah, memang ternyata padang pasir yang kontang. Sgt insaf rasanya mengenang kesusahan umat2 terdahulu bermusafir dari Madinah ke Makkah menaiki unta dan berjalan kaki. 

Menghampiri sempadan tanah haram, malam sudah menyelubungi... namun hati tetap rasa teruja. Semakin dekat dengan Rumah Allah. Semakin dekat nak tengok Ka'abah. Sampai di Makkah kami check in hotel dulu, baru la pi tunaikan umrah (tawaf, saie dan tahallul).

Sungguh...hanya Allah yang benar-benar tahu mengapa seseorang itu diuji. Jika di Madinah, kami diberikan kesenangan dan kemudahan, di Makkah Allah menguji kami dengan tempat penginapan. Actually di Madinah lagi pihak agensi dah beritahu hotel yg sepatutnya kami duduk (dlm 100 m dari masjidil haram) telah dijual booking nya kepada org lain. Pihak pengurusan dah bertungkus lumus mencari hotel ganti. Namun, hotel gantian tu terletak lebih kurang 800 meter dari masjid. Masa sampai kat hotel gantian tu (nama hotel tu luq'luq kalo x silap), agak terkejut la juga dgn kondisi hotel yg agak uzur dan tahap kebersihan di tempat makan (dining hall) yg agak kurang. Tapi i sematkan dalam hati... ini adalah ujian buat kami. Pasti ada hikmahnya. Honestly, tak sikitpun i marah kat pengurusan agensi tu. Sebab i tahu, semua ni ketentuan Allah. Lagipun kawan2 i yg pergi dgn agensi ni sebelum ni, x pernah hadapi masalah mcm ni. 

Actually, sepanjang duduk di Makkah, kitorang duduk di 4 hotel yg berbeza. We spent 1 malam je di hotel luq luq tu. The next day, kami berpindah ke tempat yg lebih selesa, tapi sgt jauh dari masjid. Kalau jalan kaki, memang dlm 30 ke 45 minit. Dalam 2 malam kami duduk kat sini, kami pindah lagi ke hotel yg lebih dekat dgn masjid, Hotel al-Massa. Around 150m dari masjid. Tapi sbb hotel penuh, kami dapat duduk 2 malam je, sebelum kami pindah ke sebelah hotel al Massa, iaitu hotel a-Maqam untuk baki 2 malam di sana. 

pemandangan foyer masjid dari hotel al Massa. Ni waktu nak Maghrib. Kami baru pindah masuk ke hotel al Massa... kalau tanak solat di dataran, sila datang awal ke masjid ya... Otherwise, jalan masuk akan ditutup and solat la u kat dataran tu...
I berterima kasih pada managment agency sebab berusaha juga nak penuhi janji mereka pada kami utk hotel yg selesa dan dekat dgn masjid. I pun x kisah sgt...yg penting, dah dapat jejak kaki ke Makkah. Kita datang bukan sbb nak duduk kat hotel sepanjang hari pon. Mungkin dgn cara ni dapat kami habiskan lebih banyak masa di masjid :-) Dan hikmah lain, i rasa Allah nak bagi kami rasa humble, merasai kesusahan org lain yg terpaksa duduk jauh dan bersusah payah ke masjid. So...dgn hati lapang kami terima je seadanya. 

Masa first time melangkah masuk masjidil haram, i recite doa mohon kesejahteraan dan Rahmat dari Nya. Kami masuk dari pintu satu. Main door of masjidil haram. (tips: kasut u all letak dalam sarung kasut. pastu if u masuk sikit pintu satu tu, sebelah kanan ada tangga nak naik atas. kat area sebelah tangga tu, ada pintu2 which i x sure pi mana. But pintu ni memang sentiasa tertutup and according to our mutawif, if letak kasut kat situ, InshaAllah tak hilang. Memang x pernah hilang pun kasut kitorang letak kat situ. Kasut seeleoknya tinggalkan dan jgn dibawa masuk kalau u all nak bertawaf. Sebab syarat sah tawaf kena suci dari najis pada diri dan pakaian. Kita x tau kasut kita ni dah pijak apa kan...).

Lepas letak kasut, kami masuk ke dalam masjid. Masa ni x nampak lagi Ka'bahnya...semakin dekat, sedikit demi sedikit nampak Ka'bah di depan mata... And when i got the full view of Ka'abah... Subhanallah...no words can describe my feeling... Alhamdulillah... Aku dah datang ya Allah... mengalir air mata tengok Ka'bah depan mata. Aku dah sampai dan lihat qiblat yg ke arahnya ku sujud setiap hari... Kami terus solat jama' ta'khir berjemaah. Kemudian kami teruskan dengan tawaf ka'ba tujuh keliling. Sepanjang tawaf, memang air mata ni mcm waterfall... sayu je rasanya mengenang dosa2... sebakmemohon pengampunan Allah... syukur dengan kesempatan yg diberikan utk bertaubat dan menunaikan umrah...seronok...semua ada. Even now terasa keseronokan dan kerinduan pada suasana tu. 

Ramai sungguh orang bertawaf. Sepanjang i kat sana, i x rasa kawasan tawaf tu lengang... sentiasa penuh dgn org yg tawaf umrah dan tawaf sunat. Kalau tengok dari luar, rasa macam 'celah mana aku nak masuk ni ya...' disebabkan nampak padat dan ramainya org bertawaf. Tapi bila dah masuk dan bertawaf, MasyaAllah... ada je ruang utk kita biar sesak macam mana pun.... (tips: mutawif shared with us...kalau nk cepat bertawaf dan tak sesak sangat, ikut pusingan yg paling luar. Semakin dekat dgn Kawasan ka'bah, lagi sesak dan lambat coz dorang nak pegang kelambu ka'bah and cium hajarul aswad and nak masuk hijir ismail. Lepas tu, kalau berpegangan tangan, better pegang macam keretapi (pegang dari belakang) instead of pegang sebelah menyebelah... sebab dlm satu barisan lagi mudah nak bergerak. Kalau ada a group of people rempuh nak lalu, let them pass... InshaAllah, kita mudahkan dia, Allah akan mudahkan untuk kita pula...Another tips: sepanjang tawaf, kita kena jaga wudhu...so, masukkan tgn dlm telekung, dan sesekali lindungi kawasan muka kalau nampak macam ada possibility tersentuh kulit dgn org lain yg boleh menyebabkan batal wudhu').
see tempat tawaf tu...ramai kan... but don't fret...if u bertawaf, InshaAllah ada tempat untuk u :-) Kelihatan juga Mataf 2 tingkat yang sudah siap... 

Selesai tawaf, kami solat sunat tawaf di kawasan belakang maqam Ibrahim. Masa ni, memang ambik kesempatan doa banyak2 dan buat solat sunat hajat sekali. Then, pi minum air zam zam...nikmat betui! After that, off we go to Saie. Merasai perjalanan Siti Hajar, ibu Nabi Ismail mencari air. Dari Safa ke Marwa... 7 kali... MasyaAllah... sekarang ni keadaan dah dimudahkan...ada aircond, jalan cantik ber marmar. Kalau zaman beliau dulu, dgn terik matahari nya...dengan kerisauan nya... Dalam keadaan sekarang pun, i punya tumit dan kaki bengkak...apatah lagi keadaan Siti Hajar waktu tu... Tabah sungguh dia...wanita yg diuji, ditinggal di padang pasir...tanpa banyak soal menurut perintah. Terkesan dlm hati, aku hanya diuji sedikit dalam hidup ni, namun cepat benar tersungkur keletihan.... (tips: make sure u pakai pelembap utk bibir, muka, tangan dan kaki/tumit. Keadaan kat sana kering...kulit senang kering dan pecah/menggelupas).

menghala ke Marwa... kawan i kata, memang luar biasa ramai orang waktu yg i pergi ni... 

Sepanjang Saie, i baca doa dalam buku panduan (tips: masa tawaf x digalakkan baca buku doa, sebab takut bahu kiri kita lari dari Ka'bah). bergenang lagi air mata bila membaca doa tu. Penuh pengharapan, semoga Allah terima amalan ku ini... Selesai Saie, terus kami bertahallul dan pulang ke hotel.

Para jemaah umrah berehat atas bukit Marwa. Kami bertahallul di bahagian belakang bukit ni... Memang ada disediakan tong sampah utk masukkn rambut2 yg digunting tu...
Namun, Allah masih ingin terus menguji i. I found out that my period datang balik masa i berumrah tadi. Allahu Akbar... I dah bertahallul dah... bila refer kat ustaz, ustaz kata since x sure masa bila dia keluar, dan ditakuti dia keluar masa tawaf, so dikira batal la tawaf i dan x sah umrah i. And since i dah tahallul, so i dikenakan Dam (Tips; spare duit dalam SR500 just in case kena dam... huhuhuhu). Actually, my period memang dah kering 2 days bfore i fly. Kat madinah memang ada kluar sikit2, tapi jenis kering and tak kerap keluar. i boleh mandi terus. Kat makkah, lepas je dia keluar, memang jenis yg basah dan mengalir non stop for about 3 days. Memang sepanjang masa i dok kat bilik je, sambil berdoa supaya cepat la kering... (masa ni la pi dgr ceramah Nouman Ali Khan sampai abis prepaid i...x de menda lain nk buat kan...). Alhamdulillah, once abis je period, i dapat sempurnakan umrah wajib i, without incident :-) (tips: according to ustazah yg ikut kitorang, dia galakkan kita amik je ubat berentikan period, walaupun period dah habis atau mmg x sampai masa period lagi. Coz kadang2, bila penat dan faktor persekitaran berubah, org yg menopous pon bleh datang balik period... and this happend to her MIL. But i strongly suggest u get professional opinion. Selain dari tu, jgn lupa doa...doa...doa... sebab apa pun kita buat, tanpa izin Nya, takkan berlaku jua...).

Keadaan kota Makkah ni pesat dengan pembangunan masjidil haram. Masa i pi, memang berdebu sungguh. I diuji juga dgn selsema dan batuk and demam on and off sepanjang i berada di makkah. Sampai skang pun blum baik lagi. Better u pakai nose filter bila sampai2 di Makkah. I masa sampai tu x pakai...tu yg terus kena selsema batuk tu. (Tips; pakai nose filter jenama NOSK, boleh pakai masa tawaf sebab dia x tutup muka.)

credit google. I beli dapat 1 set dlm RM 19, ada 2 filter. Bleh pakai satu, and basuh satu. Dia ada agent di malaysia ni...bleh tgk FB dia... 
Rancangan pembangunan Masjidil Haram. Sekarang tengah rancak pembangunan yg bahagian belakang masjid tu... Cuma x nampak Mataf dlam rancangan pembangunan ni... Mataf dah siap, cuma tinggal tingkat 2 je yg masih dalam pembikinan. Tingkat 3 sudah diguna pakai untuk yg pakai wheelchair. Kadang dia buka juga utk yg lain kalau kat tempat tawaf sgt ramai orang... gambar ni ambik masa kat muzium Makkah.

Bila pikir balik, tak de la berat pun ujian yg Allah bagi kat i masa kat Makkah. Syukur, i mampu menghadapinya. Dan i berdoa semoga Allah ampunkan dosa i, and terima amalan i di sana...amin...

Hari2 di Makkah yg i boleh solat, memang i amik peluang solat di masidil haram. seawal pkol 3 pagi, kami dah gerak ke masjid utk bersedia solat subuh. Selalunya, lps subuh kami balik, dan waktu dhuha ke masjid semula. Lps asar, kadang balik, kadang stay terus sampai Isya. I suka solat di tingkat 2. Kawasannya windy :-). I and my MIL memang explore kawasan solat wanita di masjidil haram. Merasa la kami solat di Basement dan juga solat di ground floor. Tinggal roof top je kami tak naik, sebab x nampak org pompuan naik...semua lelaki... Nxt time if pegi lagi, nak ajak hubby i naik roof top pulak ;-)

Interior masjid memang cantik. Pada i seni bina siling masjid ni unik. 

kawasan solat wanita di tingkat 2 kalau x silap i...

siling di tingkat 2

Siling masjid di ground floor

Lampu masjid di ground floor

Lampu masjid di ground floor

carpet masjid :-)

Ni sebahagian gambar kawasan masjid yg i berjaya rakam. Ni pon ambik sorok2... Honestly, kat Makkah mood bergambar agak kurang sket... banyak gambar kt HP hubby i.

OK, nanti i sambung dgn cerita ziarah sekitar Makkah ya :-)

Kembara Rohani - Part 3 : Madinah and journey to Makkah

OK dear readers...kita sambung lagi... But before that, let me declare here...i have a serious case of jetlag. hahahhaha....ni i x bleh tido langsung malam tadi. Badan plak rasa mcm nk demam balik...selsema n batuk x berkurang...so decided today nk gi clinic and minta doc bg MC. huhuhuhu....

OK. Ni nak sambung dengan pengalaman i masuk Raudhah. Memang kalo pi masjid Nabawi, x lengkap rasanya kunjungan kalo x dapat masuk ke Raudhah. Raudhah ni terletak diantara rumah Rasulullah dengan mimbarnya. Kecik je kawasan ni. Kawasan ni ditanda dgn carpet hijau. (carpet kawasan lain di masjid ni merah). U all bleh google about Raudhah ni, banyak reference and image about it. Kat sini adalah disebutkan Nabi sebagai salah satu dari taman2 syurga, yang mana doa InshaAllah mustajab. So memang berpusu-pusu la umat manusia nak solat dan berdoa di sini.
tengah tunggu turn nak masuk raudhah waktu lepas solat zuhur

Untuk jemaah wanita, waktu yg dikhaskan ialah selepas naik matahari (waktu dhuha), selepas zuhur dan selepas isya'. I merasa pi lepas waktu zuhur and lepas Isya. Personally, i rasa lepas Isya' is better sebab masa yang panjang. Boleh balik hotel dulu rehat2, and bak kata ustazah yg mengiringi kami tu, pkol 11 baru datang. Pintu masuk ke Raudhah ditutup pukul 12 malam. Dan Raudhah dibuka sehingga pukul 1 pagi (ok, yg ni kalo salah tolong betuikan ya...i ingat2 lupa... it's either this or u all cepatkan sejam... heheheheh... sorry...).

Anyway, kunci nak masuk Raudhah ialah sabar.... selalunya jemaah akan dikumpulkan mengikut kawasan mereka datang. Petugas2 masjid yang wanita ni, akan memegang sepanduk. Yang i nampak, sepanduk bertulis Melayu, Urdu. But they also have those yg Arab. Kenapa dibahagikan ikut jemaah? sebab org Arab ni besar2 dan kasar2. Culture x sama macam those yg cakap bahasa melayu. Kita ni kecik2 dan lemah lembut. Especially those yg dari Iran... memang sgt taksub bila masuk Raudhah ni. Memang takut  kalau tengok diorang ni.

Seriously, masa menunggu turn nak masuk tu, ada jemaah indonesia yg dah masuk sekali dgn org2 iran. I dengar diorang menjerit "Sakit!!! Sakit!!! Sakit!!!" Sapa x takut??? They doesn't care u solat ke hapa ka... dorang tolak je...janji dorang lepas utk solat n doa. But jgn terbantut plak niat nk masuk Raudhah ni... yg penting kena banyak sabar...kena banyak doa...moga Allah permudahkan. Kalau dapat buat solat hajat, mohon Allah mudahkan untuk masuk Raudhah. Jgn bertolak-tolakan... tanak nanti dari nak dapat berkat dan pahala, kita dapat dosa pulak sebab menyakiti org lain.  (tips; nak masuk Raudhah memang di pintu no 25. U all berkumpul la kat sini...perhatikan signboard yg tulis melayu. Ni khas utk jemaah Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapore. Then u all ikut je signboard tu....if pembawa signboard tu bangun, u all bangun. If dia duduk, u all duduk. InshaAllah, sampai juga turn u all nanti utk masuk Raudhah. Oh ya...mostly petugas2 masjid ni boleh berbahasa melayu yg simple. Ayat famous "Hajjah...jalan...jalan...." hehehhe...dia suh u gerak dari tempat u berdiri sebab u halang laluan....)

Untuk my first experience masuk Raudhah, i rasa Allah sgt memudahkannya untuk i... walaupun tunggu lebih sejam, tapi x terasa sebab ustazah yang mengiringi kami buat pengisian mengenai masjid Nabawi dan Raudhah. Seronok dengar ustazah tu bercerita. (Tips: According to ustazah tu, kalau dapat masuk Raudhah, try masuk kat kawasan paling hadapan. InshaAllah, nak solat pun mudah, sebab x de org boleh masuk depan kita. And then, masa sujud terakhir tu, kita doalah banyak2. Jgn doa lps bagi salam. Sebab kalo petugas masjid nampak, memang dia suruh kita bangun dan bagi peluang pada org lain.).

Bila dah sampai kat kawasan carpet hijau, terus ustazah suruh berdoa banyak2...Doa segala hajat kita pada Allah... Otak i terus blank ya... yg i ingat nak doa semoga Allah selamatkan i, suami dan family dunia dan akhirat. Sambil2 tu, ustazah lead kami menuju ke saf yang paling depan. Alhamdulillah.... sampai kat saf depan, i bagi my MIL solat dulu. Bila ada kosong, i pun masuk. Masa tu...x tau nak cakap macam mana seronok dan bahagianya dapat solat sunat di Raudhah. And masa sujud terakhir i panjatkan segala doa dan hajat mohon Allah perkenankan. Lepas bagi salam. I bangun, nak bagi kawan2 lain peluang solat di situ. Bila tanya dorang, semua kata dah solat. Since ada spot kosong, and x de org nak masuk, i terus sambung solat hajat pula. Subhanallah.... Alhamdulillah.... Allah sangat sayangkan i dan beri peluang 2 kali untuk i solat dan berdoa di Raudhah. I can't describe the feeling la... semoga sahabat2 yg baca blog i ni mendapat peluang ke sana nanti untuk merasai apa yg i rasai...

The second time i try masuk Raudhah, waktu lepas zuhur next day nya. But this time around, pegi sendiri, x de ustazah bawakan... sgt ramai org dan quite impossible to perform solat. dada bertemu dada sesaknya tu. Nak gerak pun x boleh. Memang pack! Since i pegi sorang, x de kawan nak tolong jaga kalau i nak solat...maka bleh terdedah dgn risiko kepala dipijak dan sebagainya. (Tips: better masuk Raudhah dengan kawan2...so that dia boleh tolong jaga kita masa kita solat). Instead, i berdoa je banyak2 dlm kawasan Raudhah tu... i akur, Allah mungkin mahu i beri peluang pada org lain pula utk solat dan berdoa di sana :-)

Lepas Asar petang tu, hubby i ajak gi sopping. Heheheheh.... dekat je kedai2 ngan hotel kami. even depan masjid pun melambak2 org berjualan. U all don't worry... pak arab tu fasih berbahasa melayu. U cakap melayu je dgn dia. (Tips: kalau boleh pastikan ada org lelaki menemani u all shopping untuk keselamatan. Kalau u berminat nak beli, baru tawar menawar. Coz Pak Arab ni bila kita dah tawar menawar tapi x ambik, dia mcm hangin sket... huhuhuhu). Honestly, i prefer shopping di Madinah. Sebab bila sampai Makkah, x yah pikir dah pasal nk beli apa2. Boleh focus utk ibadah je di masjidil haram.

The next day, pagi... tibalah waktu untuk ke Makkah. Kami bermiqat di bir Ali. Niat Ihram dan teruskan perjalanan selama  lebih kurang 6 jam ke Makkah. Along the way, singgah lunch kat R&R dia... Tak ingat nama kedai makan ni. Kedai makan ni, siap ada separate entrance for men and ladies with family (tips: some of the kedai makan memang buat kaunter belian atau entrance khas untuk ladies. So be aware ye...jgn u beratur kat line org lelaki pulop... unless u r accompanied by ur mahram and dia yg membeli. Kalau dapat familiarkan urself dengan istilah lelaki dan wanita dalam bahasa arab. Senang u all nak recognise nanti).

Ruang makan untuk wanita dan family ni dia buat bilik2 yang boleh muat dalam 10 org. Tak yah susah2 cari i yg mana... i was the photographer.... hehhehhehe ;-P

Menu lunch kami...Nasi Mandy Ayam... Seriously, org arab ni makan jenis tak berkuah. Tapi sebab sedap, i OK je membedal... I belasah setengah ekor ayam and sepinggan nasik mandy tu. Dah org lain tanak abiskan...i tolong kasik abis... eheheheh...
Lepas makan, kami teruskan perjalanan ke Makkah. Sambil2 bertalbiah... Hati rasa berdebar...nak pegi tunaikan umrah...nak masuk masjidil haram.... Subhanallah... Masa tu mengharap sgt Allah permudahkan... Kadang mengalir air mata bila mendalami maksud talbiah... Aku ni pergi menyahut seruan Allah... seruan yg Allah perintahkan kepada Nabi Ibrahim untuk mengkhabarkan pada umat manusia supaya mengerjakan haji/umrah... (refer Surah Al Hajj: 27). Semoga Allah terima amalanku ini...Amin....

Alhamdulillah...perjalan ke Makkah tak terasa lama. And smooth journey. Dan bila kami dah sampai di hotel di makkah, barulah ujian sebenar bermula....

To be continued ;-)

Sunday, February 09, 2014

Kembara Rohani - Part 2 : Madinah.

Ok...sambung part Madinah pulak. Sampai2 di Madinah, terus check in hotel. Alhamdulillah...hotel yg i duduk tu sangat2 dekat dgn masjid. just 50 m from masjid. And we can even see the masjid entrance from hotel lobby.

hotel lobby (Golden al-Ansar Hotel) ...tgh tunggu nak check in

Masa masuk lobby tu, dah nampak masjid...memang x sabar rasanya nak ke masjid.
kelur sikit dari lobby, dah nampak pintu masjid :-) Ni pintu no 25 i.e org panggil pintu Raudhah. Coz pintu ni tempat wanita yang nak masuk raudhah berkumpul

Lepas check in, mandi semua...berdesup kitorang pi masjid. masa tu dah pkol 4.45 dah...lagi sejam lebih kurang nak masuk subuh. (Tips: to ensure u solat dalam masjid, and not kat foyer masjid, please be at masjid at least sejam sebelum masuk waktu. Otherwise, memang bercinta la u all nak masuk dalam masjid).

Kat masjid, memang ada pintu khas untuk ladies area. Ada banyak ladies area ni. I tak explore sangat. Coz i memang masuk ikut pintu 25 je. Bila masuk masjid, HP berkamera memang adalah dilarang. But me being me... i sorok2 sket. Memang ada guard pompuan yg jaga pintu masjid and check. And i saw with my eyes a few jemaah yg disuruh balik sebab carry HP. (Tips: Beg I ada zip utk compartment utama and zip di sisi utk compartment kecil. I selalu letak hp i dlm compartment kecil. I bukak zip compartment utama and suakan pada petugas masjid. Since zip compartment kecik mengadap i, so dia x nampak dan x check. hehehehe.... Ada kawan i yg sorok dlm stokin. Whatever method u use, please ensure u x ganggu org lain dgn ur snapping. And make sure u x ambik gambar org lain tanpa kebenaran, apatah lagi gambar yg menunjukkan aurat. Owh...pls also make sure ur phone is on silent mode ya...).

First day di Madinah, free activity. So kitorang memang gi masjid je la aktivitinya. Second day, pagi tu baru di bawa menziarahi tempat2 menarik di Madinah. Antara tempat yg kami kunjungi ye lah Masjid Quba', Bukit Uhud dan Ladang Kurma.

Masjid Quba'. Alhamdulillah, dapat juga solat merasa solat di masjid pertama yg bina dlm islam. Pahala solat di masjid ini sama dgn pahala mengerjakan sekali umrah. Kalau berkesempatan melawat masjid quba', jgn lepaskan peluang solat dlm ni ya...
 Kemain ramai org dalam masjid, especially area solat wanita. (Tips: if masjid quba' is the first place in your itenary, better u datang dlm keadaan berwudhu. Sebab org terlalu ramai, memang agak lama la kalo nk pi ambik wudhu etc. Even dalam masjid pun bersesak sesak org tunggu dan cari tempat nak solat. If u dah ada wudhu, senang...sampai2 bleh terus solat). Bila dah ramai org ni, kecenderungan nak bertolak-tolakan tu memang tinggi. So kat sini kena banyak bersabar. In fact kt masjid nabawi pun sama... org yg datang dari pelbagai budaya/culture. Org Malaysia ni, kitakan lemah lembut dan sopan santun. Kalau org berasak-asak nak masuk, bagi je la lauan kat mereka. X yah rempuh2. Kang nanti dari nak dapat pahala, dapat dosa pulak sebab tolak2 orang. Banyakkan berdoa semoga Allah permudahkan.

After masjid Quba', kami pi melawat ladang kurma. Kat sini, ada juga disediakan teh percuma utk pelawat-pelawat yg datang. But since ramai sgt org, i x pi minum pun.

Isi fresh kurma (or rather frozen one. heheheh)

Ni la fresh kurma yg di frozenkan. Merasa la i makan... Pastu amik 2 ketui simpan dlm beg. Pastu lupa. Sampai makkah baru teringat...dah jadik mcm kurma yg kita slalu beli ;-P
 Kat ladang kurma ni, u all bleh beli apa jenis kurma pun yg u nak. dalam pasar dia tu, memang dia jual timbang kilo. In fact, u bleh rasa semua jenis kurma tu. Just amik sebiji, and tanya kat penjual tu 'Halal?'. Usually dia akan reply 'Halal'. So u all makan la... Kenyang i test kurma kat situ. If u tak rajin nak pi membeli belah kat tempat lain, kat sini u boleh beli segala macam candies yg berkaitan. Buah tin kering pun ada. Bukan apa, utk org yg malas shopping mcm i ni, senang sekali belanja kat situ utk beli kurma dan candies. Lepas ni x yah pikir nk beli apa2 n bleh focus ke masjid ;-)

Next destination, Bukit Uhud. Where the famous Perang Uhud took Place. Kat sini juga terdapat perkuburan para syuhada' perang Uhud. Bila sampai sana, keadaan panas terik, walaupun cuacanya agak sejuk. Sudah pasti, ketika peperangan berlangsung, cuaca lebih terik dari waktu i pegi tu. Macam terbayang-bayang pahlawan2 Islam berjumlah 700 orang, menentang org kafir makkah berjumlah 3000 orang.

Bukit Uhud

Lagi bukit uhud. Bukit ni panjang...

lagi bukit uhud

Ini bukit rumah, i.e bukit dimana Nabi meletakkan 50 pemanah. Despite pesanan nabi utk tidak meninggalkan bukit ini, mereka tidak akur lalu menyumbang pada kekalahan di dalam perang ini. 70 sahabat syahid dalam peperangan ini.

Bukit Uhud. Memang Besar dan panjang dan berbukit bukit. Bayangkan...inilah berat dan banyak nya pahala mengerjakan solat jenazah. Rugi kalau ketinggalan solat jenazah yg hanya perlu 4 kali takbir dan sekali salam ke kanan. 

Kawasan perkuburan syuhada' Uhud. Kawasan ini berpagar (hubby hulur HP masuk amik gambar...eheheh). Dipagar utk elakkan amalan khurafat. Kawasan kubur ni sebenarnya ialah kawasan di mana para syuhada' di tanam semula. Pernah jadi banjir besar di madinah suatu ketika dulu, dan kubur sahabat2 ni terbongkar. Jasad mereka masih utuh, dgn darah yg mengalir dan wangian yg harum. Subhanallah... Ketika dikebumikan semula, 3 jasad sahabat rapat Rasulullah, termasuk bapa saudanya Hamzah, di tanam di bahagian hadapan (di kawasan gambar di atas) dan selebihnya dibahagian belakang. 
Syahdu rasanya ketika berdoa untuk para syuhada' Uhud. Sekurang-kurangnya, mereka sudah dijanjikan syurga... Apa lah nasib kita nanti ya... yg takut2 memperjuangkan Islam...Smg Allah berikan pengampunan Nya terhadap kelemahn kita ni...

Usai melawat kawasan Uhud ni, kami berziarah ke masjid qiblatain. Tapi x sempat nak masuk pun...sebab nak kejar waktu zuhur di masjid nabawi. Kitorang lalu jer...

Lepas solat Asar, program lawatan disekeliling masjid Nabawi. Kebetulan, masa ptg tu dapat la i menyaksikan payung masjid ditutup. Siap amik video lagik...memang jakun i ni...hehehhehe


I luv the interior of Masjid Nabawi. Sgt cantik pada mata i ni. Terserlah keindahan seni bina Islam. Keadaan masjid pun sgt bersih, dan dijaga sempurna oleh petugas petugas masjid. Kalau u all nak bersedekah, i galakkan, sedekah pada petugas masjid ni.




Siling masjid nabawi

Design dalaman Kubah Masjid Nabawi

pemandangan masjid dari tempat duduk i. Ni kawasan pintu 25, saf depan2. Belakang panel coklat tu kawasan solat lelaki

Cantik kan arch ni?

The famous payung

Payung dah tutup

Bawah kubah hijau tu Maqam Rasulullah dan disampingnya sahabat Baginda Saidina Abu Bakr dan Saidina Umar. Baginda dimaqamkan dibilik Saidatina Aisyah. Kawasan perkuburan baginda dipagarkan untuk elak amalam khurafat. Sayu je rasa... tgk dari kejauhan sbb nak masuk waktu maghrib dah waktu ni.
I sempat tengok perkuburan Baqi' dari luar je... My hubby yg dapat dapat masuk the next morning (ladies are not allowed to enter). Dalam perkuburan ni ada perkuburan isteri2 Rasulullah, antaranya yg i ingat Aisyah.

Perkuburan Baqi' 

Dikatakan bahawa mereka yg ditanam di sini adalah diantara yg awal di bangkit di hari kiamat kelak.

Kalau x silap i, yg dlm petak di perkuburan baqi' adalah tempat jenazah isteri2 Rasulullah bersemadi. Wallahu A'lam.

I berkesempatan pi toilet kat masjid nabawi. Siap ada escalator lagi turun ke bahagian toilet and tempat wudhu. Waktu org ramai, memang akan terjadi la perebutan. So again...sabar! (Tips: actually ramai org beratur di toilet bahagian depan2. So u all pi la toilet yg bahagian belakang2 sikit. And make sure u berdiri betui2 kat depan pintu toilet tu. Or u letak tangan kat bingkai pintu toilet tu, so that x de org boleh potong ur line. It happend to me. I dah beratur dah. And it was my turn next. Tapi ada sorang mak cik ni selamba menyelinap masuk depan i and terus masuk toilet bila org dlm tu keluar. Lepas tu, semua kawan2 dia beratur depan i. So i pi toilet bahagian belakang2, and i berdiri betul2 depan puntu toilet. Masa nak amik wudhu' pun, pi amik kt tempat yg hujung2... x ramai orang. Same thing can be applied in Makkah as well. Tapi i x berkesempatan melawat toilet kat Masjidil Haram pasai jauh sgt dari tmpt solat. hehehehhe).

OK...panjang pulak rasanya...nanti u all boring... So later i sambung with pengalaman i nak masuk Raudhah dan perjalanan ke Makkah.

Till then...

Friday, February 07, 2014

Kembara Rohani - Part 1 : Journey to Jeddah and Madinah.

Honestly, i tak tau nak start macam mana nak ceritakan pengalaman i pi umrah ni. Overall, i rasa apa yg i lalui, mungkin sama saja dgn jemaah lain yang pergi umrah dan ziarah. Dari segi aktivitinya, semua sama... ke masjid, berziarah ke tempat-tempat yang menarik di makkah dan madinah and shopping of course ;-)

Anyway, let me just tell u staright from my heart and mind. I try not to edit too much (except for the wrong spelling...heheheh) so that what i will tell you would portray what i feel and think at that time. And as much as i can i'll share some tips that i gained from my journey ya :-)

Perjalanan kami bermula pukul 11 pagi. Pagi tu sempat lagi i siapkan sarapan untuk my family yg turut nak menghantar kami ke airport. Lps mandi and solat sunat musafir, siap2 and kami keluar ke airport, diiringi doa selamat. Sampai kat airport macam biasa la... kumpul2 beg untuk group check in and kami dengar taklimat terakhir sebelum masuk ke balai berlepas. Rasa mcm x caya pun ada lagi waktu tu...aku dah nak pi mengerjakan umrah dan berziarah dah ni... Over excited pun ada...coz this is the first time i pi keluar malaysia ;-)

Memandangkan flight kami boarding pukul 2 pm, kami kena solat jama' zuhur dan asar di waktu zuhur (jama' taqdim). Kena pulak taklimat tu dekat 1.30 baru habis.... mencanak kami lari masuk ke departure hall and cari ruang solat. Bila tanya kat info counter, musolla tu pulak jauhnya dari gate kami... again, kami lari2 anak and tercari-cari kat mana musolla tu...coz it was my first time masuk ke international departure hall. kesian kt my MIL. Alhamdulillah, akhirnya jumpa musolla tu. (tips: make sure u study the itenary utk tentukan waktu solat and study the floor map if available to locate nearest musolla. kalau tak, jadilah mcm kami yg dok tercari cari musolla ni...and also, pakai la pakaian yg solat ready. so u just need to take wudhu' and solat terus. Jimat seminit dua dari nak pakai telekung and buka dan lipat telekung semula. This is also applicable to the entire umrah journey. Kalau gi melancong pun bleh apply this tips. Jimat beg u, x yah bawak telekung, bleh masuk extra barang shopping...eheheheh ;-).

Dalam terkocoh-kocoh kami tu, alhamdulillah...kami tiba di gate berlepas on time. Just nice sebab org dah boarding masuk. We flew with Saudi Airlines. (Tips: if u fly with Saudi Airlines, the plane ada dilengkapai dgn tempat solat. Toilet dia pun ok. Boleh berwudhu' kat toilet tu. Cuma be mindful not to make so much mess on the floor dgn air wudhu' kita sebab nanti susahkan passenger lain plak. Kat tempat solat tu siap ada navigator yg tunjukkan arah ka'bah. You can actually solat dalam flight pun sebenarnya. If we knew about it, sure tak la kami terkejar-kejar...boleh jama' ta'khir je). The peramugari tak le semesra peramugari MAS. But don't be afraid nak tanya apa food yg dia bawa bila tiba time meal. Sebab if u tak pilih, dia letak je apa yg senang dia nak bagi.
Siap ada entertainment dlm flight. banyak channel, bleh pilih... nak yg pasal umrah pon ada... and even camera forward view or view bawah kapal terbang

The flight took us about 9 hours plus to reach Jeddah. Sampai kat Jeddah, kena naik bas untuk ke terminal ketibaan. Kat terminal pulak, kena go through counter imigresen. Oh ya... u are required to fill in 'Arrival Card'. Yang ni, kitorang dapat dari agent umrah kitorang. Kalau tak ada, may be u can get it from the imigresen there.
Arrival Card yg perlu diisi

But seriously, imigresen pak arab ni muka serious la.. i pun takot tengok. tapi buat keje lambat...lemah gemalai (serious cam org malas...tapi tak semua la...). Siap borak2 dgn kengkawan dia, padahal punya la ramai umat beratur tunggu dia nak proses kemasukan one by one. Tapi dalam ke'lambatan' dorang buat keje tu, I can feel that Allah really help us. Coz proses nak lepaskan kemasukan semua jemaah, tak sampai sejam pun. Agent i tu cakap, ada je yg sampai 4 jam. May be sebab we were the only flight yg sampai at that time, so kitorang dpt beratur awal. Lepas kami beratur, berduyun duyun ketibaan jemaah urah dari indonesia dan negara arab lain. I pun beratur tak lama. Coz elok je i nak beratur belakang line yg sedia panjang, tetiba pak arab tu jerit panggil jemaah wanita ke kaunter lain. Alhamdulillah. I was among the few first yg selamat diproses. Since Arrival Card dah siap diisi, kejap je la proses kemasukan i (Tips: fill in the arrival card utk cepatkan urusan kemasukan. Kalo tak kena tunggu la Pak Arab imigresen tu isikan...) my hubby je sangkut lama sikit sebab beratur panjang and among the last people in our jemaah yg dilepaskan masuk.

Dah settle part imigresen, kami amik beg and tunggu la ketibaan bas nak mengangkut kami ke Madinah pula. Masa menunggu tu, ada ramai penjual2 kad prabayar. You boleh beli dari mereka utk kegunaan di Madinah dan Mekah. (Tips: I beli prabayar Mobily. Bayar dalam Saudi Riyal (SR) 45 and get prepaid sim card with value of SR30. Mobily lengkap dengan data punya package. So u bleh pakai wassap sepanjang di makkah n madinah. My fren beli prabayar Zain, x de data package. boleh call and msg je. SR30 is enough for me sepanjang i di makkah and madinah. I tak nasihatkan u roaming. Coz charges jadi lebih mahal coz ur call kena route back to Malaysia. And be careful not to browse YouTube, cepat abis kang ur prepaid.)

Yg kt atas tu, the sim card pack, dah ada SR 30 dalam tu. Tapi i kena reload, pasal i bijak sgt pi dgr ceramah Nouman Khan kat Youtube (tgh boring waktu tu...nanti i citer apasal i boring)...kikikiki. Reload card dia i beli dr travel agent je. Kalo tak may be ada kt kedai2 dia kot... 
The journey to Madinah took about 6 hours via bus. Along the way, kami berenti makan Nasi Arab. Konon mata ngantuk and badan penat, tanak la makan. It was midnight pon... sapa makan nasik masa midnight kan (kat msia waktu tu dah pkol 5 pagi). Tapi bila nasik dah depan mata, dari nak jamah makan sikit, terus makan sampai abis ek.... hehehhe... Alhamdulillah, Allah permudahkan perjalanan kami. Nothing happend along the way. Bila sampai kat sempadan tanah aram madinah tu, siap ada guard yg jaga. but since we are going for ziarah so tak le kena tahan. According to the travel agent, madinah and makkah is tanah yg only allowed for Muslim. Non Muslim x leh masuk. That is why ada guard station kat sempadan Tanah Haram tu. Luar dari tanah haram, ok, non muslim boleh masuk.

We arrived at Madinah around 4 am. Mata i segar bugar. Cepat je perjalanan kami... x terasa 6 jam pun. dalam bas pun tido2 ayam je. Alhamdulillah, memang Allah permudahkan.

That's all for now...nanti i sambung citer kat Madinah pula ya :-) till then....