Nuffnang Ads

Wednesday, February 26, 2014

Kemalangan Kecil

Last friday, seems like normal friday. At least in the morning, before i took off to work. I ada meeting kat KLCC, so bertolak a bit late than usual time i pi keje. Around 8.15 a.m gitu, i keluar rumah.

Ya...semua nampak normal... i lalu susur masuk ke plaza tol menuju ke Kuala Lumpur. Lori tangki shell di hadapan i, so i pun ambil lorong kanan dan potong lori shell tu. And then.... seekor anjing berlari dengan lajunya and i x sempat nak break pun. Bangggg!!!! I just hold on to the steering make sure kereta i stable. Tengok kat cermin pandang belakang, i can't see kelibat anjing tu. X tau apa jadi kat dia... The car seems like OK at first, I was still driving, so i decided utk masuk tol. But at the smart tag lane, i bau benda terbakar... Ah sudah... I masuk ke tepi jalan right after the plaza tol. And went out to check the damage.

Nampak mcm OK kan? Tak le teruk sgt...
Turun2 kereta, bumper depan memang dah rebeh and pecah. And my plate number dah gone. Bau terbakar was from bumper belah kanan tu dok tekan tayar depan. Sekali nampak air merah menitik2 dan mengalir dari enjin i... I dah cuak dah... dok ingat Anjing tu terperosok masuk enjin kereta and that was its blood (i was so imaginative!huhuhuhu). Terus bukak hood enjin, but luckily x nampak plak ado anjing terperosok dalam tu... heheheheh....

I was lucky PLUS peronda datang. So dia tolong bukakkan bumper depan supaya kereta i buleh jalan. And that red blood like water was coolant from my radiator. Ya... akibat perlanggaran tu, radiator kereta i pecah... (seriosly, i x bawak laju sgt pon...around 70-80 kmj je... anjing tu yang besar). And since radiator pecah, i have to drive slowly and stop tepi jalan kejap bila temperature dah naik. Seb baik my hubby just finished his night shift... So dia la yg temankan i pi buat report kat PLUS, buat report polis, antor baiki radiator and antor baiki kereta. TQ abang...


Dah bukak bumper... nampak air merah tu... sebijik cam darah kan??? heheheheh...buat takott je...
Alhamdulillah....kene hari jumaat, by Sunday kereta dah siap. Lega...kalo tak, ada la yg terpaksa naik komuter or ERL & LRT pi keje senin tu... huhuhuhu....

Okay readers, tu je nak cerita (ahahaha...cam la org interested nak baca...). Moral of the story, sila berhati-hati semasa memandu. And be aware of your surrounding... u never know apa yg nak melintas depan you while u were driving....

Till then :-)

p/s: I really wonder what happened to the dog...

23 comments:

  1. Syukur alhamdulillah ST tak apa-apa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... dok teringat apa la nasib anjing tu...kesian la pulak kat dia... huhuhuhuh....

      Delete
  2. kemalangan mmg xdisangka2 kan..kite dah bwk elok tp kekdg org lain (or benda lain dlm situasi akak) yg buat hal. selamat sikit je..kite ni pmpuan dah la xberapa nk alert sgt bab2 kete ni..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu malang tak berbau asma'...heheheh... tu la...lps kena tu mmg cepat2 tepon hubby... tanya dia nk buat cam ne...

      Delete
  3. alhamdulillah selamat tak ada apa-apa! saya pernah terlanggar anjing sekali tu, kat kawasan perumahan. terus brek mengejut. i rasa anjing tu tersepit, so i ke belakang sikit lepas tu nampak anjing tu terus lari. trauma gila nasib baik tak ada apa-apa both the anjing and me. dalam fikiran kalau anjing tu mati kena langgar i nak kena buat apa? kena tanam dia ke? haha..

    but after that, memang setiap kali nampak anjing i akan slow down do that dia tak buat buat something silly like tiba-tiba melintas jalan. huh..

    oh kalau i kat tempat u pun i akan ingat darah jugak lol!

    ReplyDelete
  4. I hope you're ok dear...
    Take care eh...

    poor doggy... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...I'm OK Datin, apart from dok teringat apa nasib anjing tu... huhuhuhu...

      Delete
  5. Alhamdulillah tak de ape yg teruk jadi kat awk.
    Kdg2 memang tak terduga kalo nak jd kat tgh jln ni kan. Kalo kite tak langgar, org plak langgar kita. Baca doa perjalanan je la daya moga Allah lindungi kita dlm perjalanan...kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... betul tu Ma Ly, mungkin berkat baca doa tu, i x apa2... kereta je yg rosak. :-)

      Delete
  6. isshhh...serius macam darah org je. sebaik nina sempat control steering tu.. Kenkadang benda macam ni lah yg tak dpt nak elak.. Dah berhati2 pun ada juga benda buruk. Tp pakcik saya pernah sikiiitttt lagi nak terlanggar lembu melintas. mujur masatu kereta baru. Jadi break kuat lagi. :) heee Apalah kata org keta belakang nina kan.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la... nasib baik juga lah kereta belakang tu jauh dari i... kalo tak, dia pn terkujat kot... i x tau la dia nampak ke anjing tu pi mana...

      Delete
  7. oh...nina!jaga dirimu wahai sahabat...
    seriau gak aku membacanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah izah, akan lebih berhati-hati :-)

      Delete
  8. Baca pon dah suspen bab air menitik tu, hahahaha aaahhh u knw mee!! I pon dok bajet anjing tu masuk ke dalam. Lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...kita ni mempunyai imaginasi yg aktif sash... ;-)

      Delete
  9. Alhamdulillah xde teruk sgt.. mujur sweet x panik mana... heee.. kalau sue tak tahula..
    tapi mmg nmpk mcm darah pun.. hehehe..sib baik bbukn drh anjing :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la Sue, kalo tak jenuh nak menyamak enjin la pulak.... huhuhuh...

      Delete
  10. erin pon masih tertanya2...mana anjing tu? selamat ke dia? hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r not alone erin... semua org tertanya tanya, selamat ke tak anjing tu... huhuhuu....

      Delete
  11. luckily u xde pa pe.. anjing tu tak pe.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe... kan...alhamdulillah nothing serious (apart from broken car).

      Delete
  12. sib baik xde jadik papeeeee.. seriau tengokkk

    ReplyDelete