Nuffnang Ads

Friday, February 07, 2014

Kembara Rohani - Part 1 : Journey to Jeddah and Madinah.

Honestly, i tak tau nak start macam mana nak ceritakan pengalaman i pi umrah ni. Overall, i rasa apa yg i lalui, mungkin sama saja dgn jemaah lain yang pergi umrah dan ziarah. Dari segi aktivitinya, semua sama... ke masjid, berziarah ke tempat-tempat yang menarik di makkah dan madinah and shopping of course ;-)

Anyway, let me just tell u staright from my heart and mind. I try not to edit too much (except for the wrong spelling...heheheh) so that what i will tell you would portray what i feel and think at that time. And as much as i can i'll share some tips that i gained from my journey ya :-)

Perjalanan kami bermula pukul 11 pagi. Pagi tu sempat lagi i siapkan sarapan untuk my family yg turut nak menghantar kami ke airport. Lps mandi and solat sunat musafir, siap2 and kami keluar ke airport, diiringi doa selamat. Sampai kat airport macam biasa la... kumpul2 beg untuk group check in and kami dengar taklimat terakhir sebelum masuk ke balai berlepas. Rasa mcm x caya pun ada lagi waktu tu...aku dah nak pi mengerjakan umrah dan berziarah dah ni... Over excited pun ada...coz this is the first time i pi keluar malaysia ;-)

Memandangkan flight kami boarding pukul 2 pm, kami kena solat jama' zuhur dan asar di waktu zuhur (jama' taqdim). Kena pulak taklimat tu dekat 1.30 baru habis.... mencanak kami lari masuk ke departure hall and cari ruang solat. Bila tanya kat info counter, musolla tu pulak jauhnya dari gate kami... again, kami lari2 anak and tercari-cari kat mana musolla tu...coz it was my first time masuk ke international departure hall. kesian kt my MIL. Alhamdulillah, akhirnya jumpa musolla tu. (tips: make sure u study the itenary utk tentukan waktu solat and study the floor map if available to locate nearest musolla. kalau tak, jadilah mcm kami yg dok tercari cari musolla ni...and also, pakai la pakaian yg solat ready. so u just need to take wudhu' and solat terus. Jimat seminit dua dari nak pakai telekung and buka dan lipat telekung semula. This is also applicable to the entire umrah journey. Kalau gi melancong pun bleh apply this tips. Jimat beg u, x yah bawak telekung, bleh masuk extra barang shopping...eheheheh ;-).

Dalam terkocoh-kocoh kami tu, alhamdulillah...kami tiba di gate berlepas on time. Just nice sebab org dah boarding masuk. We flew with Saudi Airlines. (Tips: if u fly with Saudi Airlines, the plane ada dilengkapai dgn tempat solat. Toilet dia pun ok. Boleh berwudhu' kat toilet tu. Cuma be mindful not to make so much mess on the floor dgn air wudhu' kita sebab nanti susahkan passenger lain plak. Kat tempat solat tu siap ada navigator yg tunjukkan arah ka'bah. You can actually solat dalam flight pun sebenarnya. If we knew about it, sure tak la kami terkejar-kejar...boleh jama' ta'khir je). The peramugari tak le semesra peramugari MAS. But don't be afraid nak tanya apa food yg dia bawa bila tiba time meal. Sebab if u tak pilih, dia letak je apa yg senang dia nak bagi.
Siap ada entertainment dlm flight. banyak channel, bleh pilih... nak yg pasal umrah pon ada... and even camera forward view or view bawah kapal terbang

The flight took us about 9 hours plus to reach Jeddah. Sampai kat Jeddah, kena naik bas untuk ke terminal ketibaan. Kat terminal pulak, kena go through counter imigresen. Oh ya... u are required to fill in 'Arrival Card'. Yang ni, kitorang dapat dari agent umrah kitorang. Kalau tak ada, may be u can get it from the imigresen there.
Arrival Card yg perlu diisi

But seriously, imigresen pak arab ni muka serious la.. i pun takot tengok. tapi buat keje lambat...lemah gemalai (serious cam org malas...tapi tak semua la...). Siap borak2 dgn kengkawan dia, padahal punya la ramai umat beratur tunggu dia nak proses kemasukan one by one. Tapi dalam ke'lambatan' dorang buat keje tu, I can feel that Allah really help us. Coz proses nak lepaskan kemasukan semua jemaah, tak sampai sejam pun. Agent i tu cakap, ada je yg sampai 4 jam. May be sebab we were the only flight yg sampai at that time, so kitorang dpt beratur awal. Lepas kami beratur, berduyun duyun ketibaan jemaah urah dari indonesia dan negara arab lain. I pun beratur tak lama. Coz elok je i nak beratur belakang line yg sedia panjang, tetiba pak arab tu jerit panggil jemaah wanita ke kaunter lain. Alhamdulillah. I was among the few first yg selamat diproses. Since Arrival Card dah siap diisi, kejap je la proses kemasukan i (Tips: fill in the arrival card utk cepatkan urusan kemasukan. Kalo tak kena tunggu la Pak Arab imigresen tu isikan...) my hubby je sangkut lama sikit sebab beratur panjang and among the last people in our jemaah yg dilepaskan masuk.

Dah settle part imigresen, kami amik beg and tunggu la ketibaan bas nak mengangkut kami ke Madinah pula. Masa menunggu tu, ada ramai penjual2 kad prabayar. You boleh beli dari mereka utk kegunaan di Madinah dan Mekah. (Tips: I beli prabayar Mobily. Bayar dalam Saudi Riyal (SR) 45 and get prepaid sim card with value of SR30. Mobily lengkap dengan data punya package. So u bleh pakai wassap sepanjang di makkah n madinah. My fren beli prabayar Zain, x de data package. boleh call and msg je. SR30 is enough for me sepanjang i di makkah and madinah. I tak nasihatkan u roaming. Coz charges jadi lebih mahal coz ur call kena route back to Malaysia. And be careful not to browse YouTube, cepat abis kang ur prepaid.)

Yg kt atas tu, the sim card pack, dah ada SR 30 dalam tu. Tapi i kena reload, pasal i bijak sgt pi dgr ceramah Nouman Khan kat Youtube (tgh boring waktu tu...nanti i citer apasal i boring)...kikikiki. Reload card dia i beli dr travel agent je. Kalo tak may be ada kt kedai2 dia kot... 
The journey to Madinah took about 6 hours via bus. Along the way, kami berenti makan Nasi Arab. Konon mata ngantuk and badan penat, tanak la makan. It was midnight pon... sapa makan nasik masa midnight kan (kat msia waktu tu dah pkol 5 pagi). Tapi bila nasik dah depan mata, dari nak jamah makan sikit, terus makan sampai abis ek.... hehehhe... Alhamdulillah, Allah permudahkan perjalanan kami. Nothing happend along the way. Bila sampai kat sempadan tanah aram madinah tu, siap ada guard yg jaga. but since we are going for ziarah so tak le kena tahan. According to the travel agent, madinah and makkah is tanah yg only allowed for Muslim. Non Muslim x leh masuk. That is why ada guard station kat sempadan Tanah Haram tu. Luar dari tanah haram, ok, non muslim boleh masuk.

We arrived at Madinah around 4 am. Mata i segar bugar. Cepat je perjalanan kami... x terasa 6 jam pun. dalam bas pun tido2 ayam je. Alhamdulillah, memang Allah permudahkan.

That's all for now...nanti i sambung citer kat Madinah pula ya :-) till then....


12 comments:

  1. Replies
    1. memang best kak..teringat ingat smpai skang... T-T

      Delete
  2. Assalamualaikum...

    Saya nak jemput puan like page yg baru saya buat khas utk geng2 ttc. Kalau puan tidak keberatan, saya nak puan jadi salah seorang admin page. Puan boleh share apa saja berkenaan ttc dan kalau ada produk yg puan rasa boleh dikongsi utk manfaat bersama, amat dialu-alukan.

    http://www.facebook.com/groupttcmalaysia

    Sekiranya puan berminat, hara email kepada sayan azlina.hussin@yahoo.com dgn butiran berikut:

    Nama sebenar:
    Nama gelaran:
    No telefon:
    Email:
    Tempat tinggal:
    BerTTC sejak:
    Alamat blog:

    Untuk pengetahuan puan, hanya nama gelaran, tempoh berTTC & alamat blog sahaja yg akan dipamerkan di page.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ for the invite dear...sorry...i x de FB ;-p hehhehe...Anyway, i dokan smg ramai kawan2 TTC lain join your page ya :-)

      Delete
  3. SUBHANALLAH...
    terasa mcm me plak yg ade dlm pjalanan u ni..hehe..
    mmg ada plan nak p umrah..kalau ada rezeki insyaAllah bulan 5 nanti..doakan me ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...moga Allah permudahkan urusan me utk ke sana... I dok cerita2 ni pon masih terasa rindunya suasana kat sana...

      Delete
  4. Alhamdulillah kakak. Dah selamat sampai. Seronoknya! Cepat sambung cerita :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... InshaAllah...akak try secepat mungkin...ni dok demam on and off since balik malaysia rabu ri tu. esok keje... mata ni x ngantuk...adoi... (x abis jetlegged lagi ka akak ni???)

      Delete
  5. Alhamdulillah...seronoknya..nak juga kerjakan umrah suatu ari nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah...smg ada rezeki Atie soon :-) Amin....

      Delete
  6. eh jap jap. awak pergi umrah... bestnyaaaaa. ida start baca ni. mana tahu, rezeki ida sampai sane. amin... ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah...moga ada rezeki ida nak ke sana nanti :-)

      Delete