Nuffnang Ads

Wednesday, December 30, 2015

Cuti Cuti Raub & Melaka

Last week, on 24th Dec, me & MDH gerak ke Raub, seawal pkol 7 pagi. Ke Raub ni untuk event gathering schoolmate MDH. I follow je la kan...

Smooth journey, walaupun jem sket nak masuk tol gombak tu. Ye la... org dah start gerak nak balik pantai timur kan... tu pun i heard my frens said belah tengahari ke petang memang sesak tol gombak tu. We were lucky sebab kluar awal pagi.

Pekan Raub, jem sikit ja kat sini
Gathering ni dibuat di Benum Hill. Tempat ni salah satu dari kem2 PLKN, but it also open for other people yg nak buat aktivity kat sini. Kami duduk dalam salah satu khemah kat situ.

Khemah tempat kami tidur

Jangan terpedaya ngan khemah ni....nama ja khemah, but it was kind of luxurious punya camping. Ada 6 katil dalam khemah ni, siap aircond lagik!

katil banyak, yg duduk sini kami dua org ja... uhuhuu...katil lain jadik tempat letak baju ;-P
aircond...




ruang tengah bilik


the swimming pool...besau sgt...


Sampai sana, lepas lunch, rehat2 kejap. Then pkol 3.30 mcm tu kami buat aktiviti 'Makan Durian' sesi yang pertama. Hehehe...memang ke laut la diet i. kehkehkeh...

Dokong & Langsat pon ada


Sebakul dorian...makan la puas2...
Tapikan, bila dah banyak2 mcm ni, idok la rasa nak makan banyak2 pon. Banyak x banyak, nerulas-ulas jugak kot i perabih makan... kehkehkeh...

After makan, buat aktivity flying fox plak.... last i buat flying fox tahun 2003 kot... seronoknye dapat merasa buat flying fox... siap rentas tasik kat situ lagi...

The flying fox tower
After flying fox, minum petang and bersantai. Sampai la maghrib. Then, dinner and BBQ kat tepi pool yg cantik tu... borak2 ngan the wives (hubby's school all boys). Dekat pkol 12 baru masuk tidoq.

Next day, seawal 8 pagi kami walk around the camp. Fuh... mengah jugak i jalan2 naik turun bukit. elok la kan...bakaq segala kalori yg masuk punya banyak dari semalam... kehkehkeh...

After breakfast, aktiviti 'Makan Durian - Second session'. But this time dorang amik setengah bakul ja, sebab yg smalam punya banyak lagi. Kami siap dapat bawak balik 5 bijik durian sebab ada lebih banyak. Lepas mkn durian, aktiviti bebas. So i amik kesempatan berkayak di tasik camp ni.


Petang tu, around 4 pm, kami pun bertolak balik. Alhamdulillah, walaupun banyak kereta, tapi cepat jugak kami sampai umah MIL. Bermalam di umah MIL, siap basuh baju semua. Next day, lepas baju kering, kami gerak ke Melaka pulak untuk gathering family i. My mum sewa banglo kat A Famosa Resort satu malam.

I sampai lambat, nak dekat maghrib. The rest of family members dah sampai, and siap terjun kolam renang dah. Malam tu buat BBQ dinner. So the guys la tukang bakarnya. All the ladies, cuma sediakan nasi, air and borak2 saja. heheheh... Sori yg ni x dak gambar. Semua gambar ada muka i :-P

But overall, we enjoyed our BBQ. Dah lama x kumpul semua adik beradik. Walaupun kami ni 5 org ja, tapi nak kumpul semua dalam satu masa memang payah. Sebab masing2 ada komitmen kerja and waktu balik kampung x sama antara satu sama lain. Ni pun my mum plan punya lama nak bagik semua berkumpul. Seronok sangat dapat ber'us' time ngan my sisters (walaupun hari2 mmg wassap pon...tapi jumpa live lain rasanya... hehehhe). Hopefully, nanti bleh buat lagi gathering2 mcm ni...

Okey...tu je la aktviti I minggu lepas. Balik umah, i siap pakej batuk selsema demam pasai makan durian banyak sangat. panas badan... smalam siap mc. kehkehkeh... over tau makan durian sampai demam...


p/s: i baru tau...petua tanak kereta kuat sangat bau durian, letakkan batang buah durian kat aircond outlet. Alhamdulillah, masa tu sayup2 ja bau durian tu... but my hubby buang awal sgt... nxt day tu dia dah buang, la ni bau durian lagi kereta i.

belah tengah batang buah durian tu, pastu buh kat outket aircond







Wednesday, December 23, 2015

Selamat Bercuti

Time-time skang nih adalah waktu yg seronok nak pi and balik keje. X dak la jalan pack sangat ngan kereta sebab ramai yg ambil kesempatan bercuti bersempena musim cuti di bulan december ni.

I am too. Semalam I decided maleh sgt nak pi keje, so amik coti hari ni. Minggu ni pack ngan plan nak jalan ke arah timur dan ke selatan. Hubby ada program di raub on 24th and 25th, so i follow. And my family ada gathering di Melaka on 26th and 27th. Memanfaatkan sebaiknya cuti 4 hari :-)

But today, is our 'outing day'. Pagi around 11 am, kluar pi kedai spek. Hehehe... dah 2 years x ganti cermin and 4 years x ganti frame. So rasa macam ok la nak ganti spec baru. Alhamdulillah, power turun. suka i :-). MDH pun buat spec gak (org tu rabun dokek :-P). Masa hubby test mata, i dok try2 spec yg ada kt kedai tu. siap amik gambo selfie lagik (buruk perangai! - buat mcm kedai sendiri eh... pasal x dok customer lain, kami ja).

After that, pi lak Mitsui Outlet. Saje nk pi window shopping n jalan2 tgk tempat tu. But honestly, bukan tempat i nak shopping kot. Setakat price tag yg dilihat, price sume not within my shopping range. kehkehkeh... Kami x pi foodcourt, so x leh nk komen price makanan kat situ. But lalu depan 1 restaurant ni, set lemak tempoyak patin is rm30. huhuhuhu.... ok, kita makan kat tempat lain la...

Then hubby bawak i pi makan kat 'Gulai Omak Den' di Nilai. We choose masak lemak ikan keli salai, sambal sotong petai and sayur kangkung tumis. FYI, air sirap is free flow kat sini. So kalo x nak order air, bleh minum air sirap and air kosong secara free. But kami order air apple asam boi and teh o jugak. heheheh...

i x amik gambar sbb bateri phone i abih (masa untuk ganti yg baru??? heheheh), This is image from google.

Seriously, memang sedap betui masak lemak and sambal tumis sotong petai tu. Makan dgn nasi putih and sambal belacan... perghhh!!!! x sedar abis sepinggan nasik. kehkehkeh...

sapa2 nak pi, bleh google ja Gulai Omak den Nilai. Makanan kat sini simple, yet very delicious :-)

and hari ni memang tutup dapur. malam, hubby nak makan pizza. OK, kalo mcm ni gayanya, tahun depan je la i start diet balik :-P kikikiki...

OK u alls... have a Blast long weekend minggu ni. Sapa2 yg nak pi mana, berhati hati di jalan raya. Dan sila jangan guna lorong kecemasan, kalau anda x de kecemasan ya :-)

Till then.



Tuesday, December 22, 2015

Beruntungnya kamu wahai ibu bapa.

Year End, waktu yg sibuk untuk semua orang. 

Sibuk kerja untuk yg menutup akaun di hujung tahun.
Sibuk bercuti bersama keluarga atau pun kawan2 di dalam dan di luar negara 
Sibuk kenduri dgn macam2 kenduri kahwin, kahwin lagi (ops!), kenduri bertunang etc...

Dan yang paling sibuk apabila semakin nak menuju akhir tahun....
Sibuk dengan preparation anak2 nak kembali ke sekolah.

google image

Sana sini (at least dlm group wassap skolah i), memang cerita pasal beli uniform sekolah, beli buku tulis, buku latih tubi, ambil buku teks, bayar yuran etc. And also kedengaran, betapa harga semakin naik. Tak ada yang turun. 

Tabah lah wahai ibu bapa sekalian... betapa besarnya pahala mu sedang terkumpul menanti untuk ditimbang di mizan. Setiap sen yg kamu belanjakan demi anak2, InshaAllah akan diganti dgn pahala di akhirat. Dan kamu sebenarnya orang2 yang sangat beruntung... sebab berkat kamu membesarkan anakmu, doa mereka menjadi amalan mu yang tidak akan putus sampailah kiamat...

Sungguh, kamu sangat beruntung!

Monday, December 14, 2015

Keje

Ya, I keje hari ni. Di kala org selangor menikmati coti sempena selangor menang bola, I kena masuk keje. Sebab hari ni Board Meeting. And the board members semua nased in KL. Lagipun, kalo kensel meeting nih, mau tahun depan baru dapat date baru utk board meeting.

Jadi, kita proceed ja la meeting. Anak2 buah I, mostly i bagik depa cuti. Except those yg kena standby, just in case ada apa2 yg i nak check/tanya in relation to Board Meeting.

Doakan meeting i berjalan lancar.

p/s: Dapat la leave in lieu sehari sebab keje hari ni. Tengah plan, nak amik bila ya cuti ni... hehehhe...

Thursday, December 10, 2015

I Nina

Yes, my nick name is Nina. That is the name yg my family panggil. Kadang2, they shorten it further to Nin. My close friends pun panggil i Nina or Nin. Skang ni even dah keje, i lagi senang suh org panggil i nina/Puan Nina. Sebab my full name panjang and susah sikit nak sebutnya (the first half yg org slalu kompius. Tapi x payah la tulih kat sini, sbb rasanya i sorang ja kat Malaysia ni nama gitu :-P kang dah x anonymous... heheheh).

One day, i pi training. And after i introduce myself using my full name, i said 'Boleh panggil I Nina.'

And the trainer called me 'Ainina' the whole day....kehkehkeh... New Name :-)

p/s: ST is my pen name in this blog. Sebab i suka makan manisan, sweets, coklat dan yg sewaktu dengannya... bukan sebab gigi i cantik :-P




Friday, December 04, 2015

To Selfish Driver

Am on the way to kedah, cousin i kawin esok. An i stucked in traffic jam for 2 hours plus. 


I was very dissapointed dgn pemandu yg sangat selfish dan memandu di lorong kecemasan. Takkan tak terfikir kalau jamed yg memang tak gerak langsung, mungkin ada kemalangan di hadapan? Jika kemalangan, pastinya lorong kecemasan diperlukan ambulan, bomba, polis, kren etc untuk sampai ke tempat kejadian. 

Apa alasan kamu wahai pemandu2 yg pentingkan diri, untuk memandu di lorong kecemasan? Sedangkan org lain boleh sabar menunggu di lane masing2. 

Kalau guna alasan x tahu ada kemalangan, meh i cadangkan guna application waze. Seriously... I was 3km away from tempat kejadian. But i know there was an accident sbb pakai waze. 

Sebab pemandu2 yang selfish ni la, At one point, ambulan x boleh lepas nak sampai ke tempat kejadian. Pekerja ambulan tu kena turun n arrange kereta2 lain so that those cars yg stuck di lorong kecemasan boleh dialihkan. 

Menyusahkan org dan menyebabkan bantuan lewat tiba. 

Cuba fikir, dgn sikap kamu pemandu yg selfish, mungkin ada nyawa yg melayang sebab bantuan lewat tiba. And imagine, yg menunggu bantuan tu adalah ahli keluarga kamu... 

Please... Be considerate!