Nuffnang Ads

Wednesday, December 30, 2015

Cuti Cuti Raub & Melaka

Last week, on 24th Dec, me & MDH gerak ke Raub, seawal pkol 7 pagi. Ke Raub ni untuk event gathering schoolmate MDH. I follow je la kan...

Smooth journey, walaupun jem sket nak masuk tol gombak tu. Ye la... org dah start gerak nak balik pantai timur kan... tu pun i heard my frens said belah tengahari ke petang memang sesak tol gombak tu. We were lucky sebab kluar awal pagi.

Pekan Raub, jem sikit ja kat sini
Gathering ni dibuat di Benum Hill. Tempat ni salah satu dari kem2 PLKN, but it also open for other people yg nak buat aktivity kat sini. Kami duduk dalam salah satu khemah kat situ.

Khemah tempat kami tidur

Jangan terpedaya ngan khemah ni....nama ja khemah, but it was kind of luxurious punya camping. Ada 6 katil dalam khemah ni, siap aircond lagik!

katil banyak, yg duduk sini kami dua org ja... uhuhuu...katil lain jadik tempat letak baju ;-P
aircond...




ruang tengah bilik


the swimming pool...besau sgt...


Sampai sana, lepas lunch, rehat2 kejap. Then pkol 3.30 mcm tu kami buat aktiviti 'Makan Durian' sesi yang pertama. Hehehe...memang ke laut la diet i. kehkehkeh...

Dokong & Langsat pon ada


Sebakul dorian...makan la puas2...
Tapikan, bila dah banyak2 mcm ni, idok la rasa nak makan banyak2 pon. Banyak x banyak, nerulas-ulas jugak kot i perabih makan... kehkehkeh...

After makan, buat aktivity flying fox plak.... last i buat flying fox tahun 2003 kot... seronoknye dapat merasa buat flying fox... siap rentas tasik kat situ lagi...

The flying fox tower
After flying fox, minum petang and bersantai. Sampai la maghrib. Then, dinner and BBQ kat tepi pool yg cantik tu... borak2 ngan the wives (hubby's school all boys). Dekat pkol 12 baru masuk tidoq.

Next day, seawal 8 pagi kami walk around the camp. Fuh... mengah jugak i jalan2 naik turun bukit. elok la kan...bakaq segala kalori yg masuk punya banyak dari semalam... kehkehkeh...

After breakfast, aktiviti 'Makan Durian - Second session'. But this time dorang amik setengah bakul ja, sebab yg smalam punya banyak lagi. Kami siap dapat bawak balik 5 bijik durian sebab ada lebih banyak. Lepas mkn durian, aktiviti bebas. So i amik kesempatan berkayak di tasik camp ni.


Petang tu, around 4 pm, kami pun bertolak balik. Alhamdulillah, walaupun banyak kereta, tapi cepat jugak kami sampai umah MIL. Bermalam di umah MIL, siap basuh baju semua. Next day, lepas baju kering, kami gerak ke Melaka pulak untuk gathering family i. My mum sewa banglo kat A Famosa Resort satu malam.

I sampai lambat, nak dekat maghrib. The rest of family members dah sampai, and siap terjun kolam renang dah. Malam tu buat BBQ dinner. So the guys la tukang bakarnya. All the ladies, cuma sediakan nasi, air and borak2 saja. heheheh... Sori yg ni x dak gambar. Semua gambar ada muka i :-P

But overall, we enjoyed our BBQ. Dah lama x kumpul semua adik beradik. Walaupun kami ni 5 org ja, tapi nak kumpul semua dalam satu masa memang payah. Sebab masing2 ada komitmen kerja and waktu balik kampung x sama antara satu sama lain. Ni pun my mum plan punya lama nak bagik semua berkumpul. Seronok sangat dapat ber'us' time ngan my sisters (walaupun hari2 mmg wassap pon...tapi jumpa live lain rasanya... hehehhe). Hopefully, nanti bleh buat lagi gathering2 mcm ni...

Okey...tu je la aktviti I minggu lepas. Balik umah, i siap pakej batuk selsema demam pasai makan durian banyak sangat. panas badan... smalam siap mc. kehkehkeh... over tau makan durian sampai demam...


p/s: i baru tau...petua tanak kereta kuat sangat bau durian, letakkan batang buah durian kat aircond outlet. Alhamdulillah, masa tu sayup2 ja bau durian tu... but my hubby buang awal sgt... nxt day tu dia dah buang, la ni bau durian lagi kereta i.

belah tengah batang buah durian tu, pastu buh kat outket aircond







4 comments:

  1. raub kat belah mana ada tempat camni ya? Raub tu kg mak mertua. Biasa gak la pergi sana. Kuala Lipis plak kg pak mertua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dr pekan, kami masuk kanan kat simpang sebelah sek men sains raub tu. Tempatnya belah2 dalam kamoung tu,dekat ngan area kuari.

      Delete
  2. kak ST, raub is my kampung! kalau msk kanan sebelah Sekolah sains raub tu terus je sampai la kg nana..kg ulu gali..dekat dengan ulu dong tu..btw sedapnya durian..kat kl ni tak nampak pulak lagi -

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, kg ulu gali... I remember the name. Mmg lalu situ. Hehehe... Dah smpai kampung awak rupanya akak ni :-)

      Delete