Nuffnang Ads

Friday, December 04, 2015

To Selfish Driver

Am on the way to kedah, cousin i kawin esok. An i stucked in traffic jam for 2 hours plus. 


I was very dissapointed dgn pemandu yg sangat selfish dan memandu di lorong kecemasan. Takkan tak terfikir kalau jamed yg memang tak gerak langsung, mungkin ada kemalangan di hadapan? Jika kemalangan, pastinya lorong kecemasan diperlukan ambulan, bomba, polis, kren etc untuk sampai ke tempat kejadian. 

Apa alasan kamu wahai pemandu2 yg pentingkan diri, untuk memandu di lorong kecemasan? Sedangkan org lain boleh sabar menunggu di lane masing2. 

Kalau guna alasan x tahu ada kemalangan, meh i cadangkan guna application waze. Seriously... I was 3km away from tempat kejadian. But i know there was an accident sbb pakai waze. 

Sebab pemandu2 yang selfish ni la, At one point, ambulan x boleh lepas nak sampai ke tempat kejadian. Pekerja ambulan tu kena turun n arrange kereta2 lain so that those cars yg stuck di lorong kecemasan boleh dialihkan. 

Menyusahkan org dan menyebabkan bantuan lewat tiba. 

Cuba fikir, dgn sikap kamu pemandu yg selfish, mungkin ada nyawa yg melayang sebab bantuan lewat tiba. And imagine, yg menunggu bantuan tu adalah ahli keluarga kamu... 

Please... Be considerate!

12 comments:

  1. Hmmm..tiap2 kali raya asyikla akak keje nelepon plus report driver kat lorong kecemasan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuh...entah bila nak tukar mentaliti orang2 kita ni kan...cemana nk jadik negara maju...

      Delete
  2. hihi.. ini mmg berlaku acapkali bila highway jadi sesak. hari raya, public holiday, cuti berganda.
    mmg dah masak sgt la sbb ini lah laluan kami setiap bulan. sbb tu kalau cuti berganda ke kami mmg elak dulu. tapi, kadang ada masa terpaksa juga guna.

    dah takde hati dah nak membebel, apa yg boleh kita doa je lah agar pemandu selfish tu diberi hidayah.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. huhuhu... bila nak tukar kan...

      Delete
  4. st! i pun ada di tempat kejadian that night! stuck 2 hours kat jalan. kami siap tutup enjin kereta and main kad sebab tak gerak langsung because we know there is something happen (accident) sebab pakai waze. sometimes, orang yang masuk lorong kecemasan ni kereta bagak, bagak, tapi mentaliti tah apa-apa. kita yang kereta kecik ni pun tau pakai waze, takkan depa tak tau kot. oh malaysian!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...mmg dok spent masa berwassap ngan kawan2 n main game kt hp. tapi line internet celcom mcm hampeh sket kat situ... leka nak wassap x lepas2, tau2 dah abih 2 jam...

      Delete
  5. Masalahnyer kereta yg buat perangai mcm ni kebanyakkannya kereta mahal2....berani buat sebab saman tu berapa sen la sangat...janji dia cepat sampai, org lain biaq pi dia kata...yani peratikan je kereta2 yg guna lane kecemasan tu....once eksiden, mmg aku tepukkan tangan je. Nama nak tolong, sorry.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yani, that night sama ja kereta mahal ada, kereta x mahal pon ada...

      Delete
  6. sebab memandu di lorong kecemasan ni la, ida hilang makcik dan anak buah. bodoh betul xde akal lalu kat lorong kecemasan.. sadis! ida rela hadap jem, tak jem pun xkan lalu lorong tu. kita tak tahu sapa yg sedang berada kat lorong tu. hmmm.. bai sedihhh ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alfatihah buat saudara ida...

      Delete