Nuffnang Ads

Thursday, March 31, 2016

Ketip Kuku

Pernah tak jadi kat u all, bila nak ketip kuku, kuku kita tu bersepah2 terbang ke sana sini? Jenuh la kita mengutip semua cebisan kuku tu kan... Maklumla, kuku tu kan keras, bila kita ketip... Berdesup dia terbang ke tempat lain, walaupun kita dah ada bekas tadahan nk kumpul cebisan kuku tu.

I ada tips nk share ngan u all cara mudah nak elakkan kuku kita bersepah sepah. Mungkin ramai juga yang dah tahu... Tapi x pe la kan :-)

Buat cam ni :-)

Ini cara i... Tampalkan pita pelekat kat bahagian tepi pengetip kuku tu. Selain dari mengelakkan cebisan kuku berterbangan, cebisan kuku boleh melekat pada pita tu, lebih mudah u nak buang kuku tu kan :-)

Selain dari itu, kalau nak potong kuku sebaiknya selepas u mandi. Sebab waktu tu kuku dah lembut sikit kena air. Or u boleh rendamkan jari dlm air utk lembutkn kuku...

Selamat mencuba :-)

Tuesday, March 29, 2016

25 perkara yg membuatkn saya gembira :-)

I telah di tag oleh NANA untuk list kan 25 perkara yg membuatkan i happy....


So, not in any order... here goes my list;

  1. I'm happy bila dapat makan coklat or any food that i like. Since I dah start diet ni, nikmat dia lain macam bila dapat mkn my fav food yg manis2 tu... hehehhe...
  2. I'm happy when i realised what a good husband I have ;-) He is the best for me.
  3. I'm happy with my job. 
  4. 4. I'm happy that i dapat gubah hantaran for my BIL yang nk kawin minggu ni. I like doing this.
  5. I'm happy bila dapat berkumpul ramai2 adik beradik and family i, either belah i or my husband.
  6. I'm happy that I have good and loving friends that surrounds me.
  7. I'm happy bila dapat cuba adventurous thing :-) (including mencuba makanan baru. hahaha...makan ja ingat...). Tapi dah tua2 ni, tak dapat la peluang nak buat benda2 tu lagi. I'd love nak buat bungee jumping... hahahah...
  8. I'm happy bila dapat habiskan baca buku cerita and having me time
  9. I'm happy bila dapat melawat tempat 2 menarik. Seronok dapat luaskan pemandangan... tempat paling i teringin nak pi...Palestine & Masjidil Aqsa.
  10. I'm happy when i got nice surprises, especially from my husband :-) (hint...hint..Pls take note abang... ahahaha).
  11. I'm happy when i can watch good movies. 
  12. I'm happy bila dapat loose weight.... macam x caya boleh turun gak berat nih... hahahaha...
  13. I'm happy bila i masak, makanan i tu dihabiskan sampai licin pinggan! 
  14. I'm happy bila dapat cuba resepi baru and menjadi pulak tu!
  15. I'm happy watching my husband smiling and laughing and happy.
  16. I'm happy when i can pleased my parent.
  17. I gembira bila dapat exercise. Sebab i ni liat nak exercise. Kalau dapat buat tu memang satu achievement!
  18. Keluar berdua, jalan pegang tangan ngan my hubby pun boleh buat i gembira...walaupun x beli apa2... window sopping je... heheheh...
  19. Dapat tidur yg cukup pun boleh buat i happy :-) ehhehehe...
  20. I'm happy bila pokok yg i tanam hidup! hahaha (nampak nau tangan 'panas')
  21. I'm happy when i listen to good song and singing along in my car, dalam perjalanan pergi dan pulang dari kerja. 
  22. I'm happy bila my husband layankan ja i menyanyi dalam kereta dgn sore yg ala2 panggil hujan nih :-P
  23. I'm happy when my task/job (at work) is completed in timely manner. Lega....
  24. I'm happy that i made my decision to pursue accounting instead of law for my tertiary education. It had indirectly shape my life to what I'm today :-)
  25. And I'm happy that i finish listing 25 things that make me happy. fuh!  

Hahahha... done. Amacam, ada tak yg sama ngan u all?

So, according to nana, i kena tag 5 blogger untuk buat list ni... U all yg kena tag ni, silalah tepek banner kat atas tu di your enty, and after that tag another 5 blogger. hehehehe....

Orait... i nak tag;

2. SL

But if the rest of u nak buat list ni, be my guest :-) 
Selamat menyenaraikan 25 things that make u happy :-)

Till then...


p/s: There are really a lot of things that I'm happy about in my life... And i realised, my life is so Blessed! Alhamdulillah....

Friday, March 25, 2016

Cool computer tricks (and it can be cool office pranks! hahahha)

Smalam i came across an article on 14 best computer tricks everyone should know. Antaranya yang paling best adalah rotatekan screen computer tu supaya boleh jadi terbalik macam ni...

imagine screen computer u terbalik mcm ni.... hahahaha...

Cool kan? And that would be a nice prank! Hahahaha....

Check out remaining of the tips here ;-)

Selamat Mencuba...kehkehkeh

Thursday, March 24, 2016

Kenangan/Moment Paling Significant di Tempat Keje.

Sepanjang kita hidup ni, mesti macam2 kita dah lalui kan? Today, I specifically nak cerita pasal pengalaman atau moment yg paling significant dalam hidup i berkaitan dengan tempat kerja ni...

Significant sebab apa? Sebab itu lah titik perubahan dalam hidup I.

Semalam dapat berita, company tempat i and My Dear Hubby keje 8 tahun dulu akan ditutup pada 1 April ni, officially.

Perasaan bercampur baur. I kat company tu dulu selama 6 tahun, sebelum I and MDH di pindahkan ke anak syarikat lain. MDH lagi lama di company tu dari i. Macam2 i belajar kat situ. Professionally and personally. Pengalaman yang mematangkan hidup dan menjadi basis dalam career i.

Kawan2 satu department i, kami memang sangat rapat with each other. And sepanjang i kerja selama lebih 13 tahun ni, x de kawan2 opis yg serapat mcm di company lama tu. Sampai sekarang kami contact each other, siap ada group wassap lagi... heheheh...

Cuma yg paling significant dan paling menyentuh hati, tiada sudah la mercu tanda tempat i bertemu my dear hubby. Tempat di mana lakaran kehidupan i berubah menjadi seorang isteri. I was so grateful that Allah takdirkan kerjaya i bermula di sana. Sebab dari situ lah i bertemu jodoh i...

1 April ini, officially company tu akan ditutup.
1 April ni, officially our 12th Wedding Anniversary....
Kenangan itu akan selamanya tersemat di hati...

p/s: Do u have significant moment in relation to your work place? Do share :-)

Tuesday, March 22, 2016

I'm back :-)

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera Readers...

Hi all... how r u? Anyone miss me and my writing? Hahahaaha... budget mcm bagus je i nih...

Dah sebulan i x tulih apa2 kat blog nih... Been busy ngan keje yg x abih2... tapi keje memang la macam tu kan...kalo keje dah abih, dah x de apa2 nak buat dah, alamatnya memang dah kena buang keje la kot kan...di zaman ekonomi begini, alhamdulillah...masih ada keje and masih boleh bergaji. syukur ala kulli hal...

How am i doing? Alhamdulillah...sihat walafiat. You all dear readers pun i harap sihat2 sokmo. Bagaimana dengan usaha penurunan berat badan i so far? Juga alhamdulillah... as of last week, i've loss........ (insert drum roll).......................




Alhamduillah....7.4 kilos gone in 3 months. Another 9.4 kilos to go. Hehehehe... Sepanjang tiga bulan ni, ada gak la turun naiknya semangat nak diet nih. Especially masa bulan 2 hari tu. stress keje punya pasal, so my cheat day dah jadik cheat days! So penurunan berat waktu tu memang sikit ja la... sebab banyak turun naik kgs nya. Tapi alhamdulillah, my weight range nih dah masuk dalam kategori healthy BMI, tapi dok kat sempadan healthy n unhealthy la... That is why i nak turunkan lagi supaya the BMI tu dok kat far side of healthy BMI. I.e; berat sebelum i kawin dulu... heheheh...

If u noticed, penurunan yg i tulih di atas tu adalah as of last week. Kenapa last week? Sebab skang nih i tengah on break, and tak la jaga makan bebetui. Sebab apa? Sebab next week my company menganjurkan pertandingan ala2 'The Biggest Looser' and i want to join in. The competition akan berlangsung sampai bulan june sebelum raya. Plus minus 3 bulan la kan... And i intend to turunkan lagi berat badan dalam masa tersebut. So minggu ni kita relax2 sket... take a break and next week kita all out balik.

OK ladies, that is all for now. Not much happening kan in my life. Just the same o same o updates ;-)

Till then...