Nuffnang Ads

Thursday, June 23, 2016

Tik..Tok...Tik...Tok...and time flies...



credit to owner

Tik..Tok..Tik..Tok..
Kita di fasa kedua Ramadhan.
Pantas benar masa berlalu,
Adakah kita dapat Rahmat Allah di bulan Ramadhan ini?
Adakah kita mendapat keampunan Allah di bulan yg penuh barkah ini?
Adakah kita akan dapat melepaskan diri kita dari api neraka usai Ramadhan ini?

Tik..Tok...Tik..Tok...
Masa terus berlalu...
Tik...Tok...Tik...Tok...
Adakah kita orang2 yg rugi?
Yang membiarkan Ramadhan berlalu tanpa usaha memperbaiki diri?
Tik..Tok...Tik..Tok...

Ayuh!
Kita masih berkesempatan mengejar Rahmat, Keampunan dan Pelepasan dari api neraka...
Teruskan melawan hawa nafsu, perbanyakkan ibadah dan tadarus...
Jangan lelah...
Kerana Ramadhan hampir sampai ke penghujung...

Tuesday, June 21, 2016

Jangan Sombong

Orang mungkin pandang kita sebagai seorang yg mulia,

Mungkin juga mereka mempunyai persepsi yg bagus-bagus tentang kita.

Mereka rasa hormat kerana kita berpendidikan tinggi, 
Mereka rasa hormat kerana kita berpangkat,
Mereka rasa hormat kerana kita berharta...

TAPI...

Sekali aib kita diketahui, hilang terus rasa hormat itu...


Monday, June 20, 2016

#FindMiracleInEverydaysLife




Rezeki tak di sangka-sangka... 

Hari ni ada visit by VIP from the shareholder company. Macam biasa, kena pakai uniform. So hari ni decide nak pakai seluar color hitam i yg dah lama x dipakai.

Masa meeting, tetiba rasa ada kertas dalam poket seluar. Seluk poket n.....


MasyaAllah...

Subhanallah... Sayang sungguh Allah pada i... Diberi rezeki tambahan. Mungkin dulu Allah gerakkn hati i nak simpan duit ni dlm poket seluar tu and forgot about it, supaya i dapat duit tu hari ni, utk belanja raya... Alhamdulillah....

Maka nikmat Tuhan mu yg manakah yg kamu dustakan...😭😭😭

Thursday, June 16, 2016

Puzzle...

If u follow my blog, u would know i don't write about politics. But what i read today really puzzle me...

I read about the kidnapping of 4 sarawakians, and about the rm12 millions that was raised by the family members. 

What puzzled me - why the hack it was donated to charity? It wasn't even government's money. The money was raised by the family members. Siap gadai umah lagi... Kenapa tak dipulangkan kepada ahli keluarga tu semula kalau mmg the money was not used in negotiating with the kidnapper? 

Pelik kan? Lately ni rasa macam senang sungguh nak dapat donation 2.6 juta and senang2 jugak nk bagi donation 12 juta 🤔.

Be truthful and jgn putar belit. I admit i didn't know the whole story, but from my reading the story is really puzzling...


#jgnperbodohknrakyat

Click here for the story

Wednesday, June 15, 2016

Sumpah Iblis

'Dia' memang tak akan senang duduk kalau kita jadi hamba Allah yg taat.
'Dia' akan sentiasa menggoda kita supaya ikut jejaknya menjadi kufur.
Kerana, 'Dia' sudah bersumpah akan menyesatkan anak Adam... Kecuali hamba Allah yg ikhlas...

A reminder for us..



Tuesday, June 14, 2016

Traffic Jam

MasyaAllah... Pantas betui masa berlalu... Dah masuk second week kita berpuasa dah...

Bulan ramadhan ni, alhamdulillah company bagi balik pkol 4.30. Ingatkn dah cukup awal tu... Rupanya jam jugak ya... It took me almost an hour to reach home. But better la kan... Smpai umah pkol 5.30 ptg, solat then terus masak for berbuka. Lauk nk masak selalunya dah pesan kt MDH suh kluarkan siap2. So x la banyak masa habiskn tuk defrost lauk tu. Kalo MDH keje malam, i beli ja lauk brbuka... Sorang2 kan... X kose akak nk masak... 

Lauk berbuka semalam, grilled lamb, mashed potato, grilled vege and kurma goreng

But i pity those yg x dpt kelonggaran balik awal di bulan ramadhan. Jumaat Last week, i balik kampung, pkol 5 ptg bertolak dari rumah. Allahu... Jam sepanjang jalan! Perjalanan yg selalunya ambik masa sejam, jadik 2 jam setengah hokey... Sampai umah my mum ngam2 buka posa. 

To those yg sangkut kt dlm trafik di bulan2 puasa ni, banyakkn bersabar ya... Smg pahala puasa kalian berlipat ganda berkat kesabaran u all menghadapi jam tu...

Till then 😊

Thursday, June 02, 2016

Update

OMG, rasa macam lama gila x tulih blog (baru seminggu je kot)... blog walking pun x sempat... huhuhu...

For the past weeks, I was busy with completion of audited accounts, sampai la Board Meeting pagi tadi. Settle dah dua2 company...and alhamdulillah the board meeting went well. X kena marah teruk2 pun... reminder jer from the directors... heheheh...OK la... skang dah bleh senyum sampai telinga and relax sket.

Esok i coti...yeay! Coti ganti sempena Agong's bday on saturday. Then monday, i amik coti. Saje2...nak rehat sket lps hempas pulas siapkan audit. heheheh.... And this monday dah start posa! Subhanallah.... sekejap je kan masa berlalu... kadang dok pikir, apa achievement i this year, nak abis half of the year dah, tapi mcm sibuk keje but don't know what i did... LOL...

Anyway, just wanna wish u all Ramadhan Kareem... Semoga Ramadhan tahun ni lebih baik dari tahun sebelumnya, and semoga Allah pertemukan kita dgn malam lailatul qadar... Amin...

Till then :-)

google