Nuffnang Ads

Wednesday, October 16, 2013

Raya yang Kecundang

Muahahahha...ayat x bleh blah!

Tapi itulah kenyataan nya... I kecundang dengan menu2 hidangan raya. kekekekekke....

Seawal berbuka posa kelmarin I dah start kecundang... In my last entry, I told my dear adik Sash that belah I x de lemang2 ni... Tup tup, balik umah, MDH beli lomang masa on the way balik dari kerja. Dah la sodap pulak tu... fuh... berbuka kelmarin memang belasah lemang la... belasah2, pun i makan x sampai 5 ketul. But still kenyang... ang ngantuk jadinya makan lomang tu...

Balik umah my mum, alamak...ada sate la pulak... terus ngap sate. And after that dok munchy2 kerepek bawang la pulak...i ni kalo dah makan kerepek bawang atuk i, memang x leh nak berenti. abis setengah balang la jugak. Tu pun paksa diri berenti...

The next day, sebelum pi solat raya, belasah lemang lagi... balik semayang raya, belasah nasi tomato plak... tradision belah my mum, bila raya buat nasi tomato. errr... 2 kali tambah ya.... tenghari, pi balik kampung my father di kuala selangor. Pi umah mak cik sorang ni, dia jamu nasi impit and lontong. yes, op koz le i belasah makan... then makan kentang goreng sambil borak2 ngan mak cik and pak cik i. Pastu pi umah another mak cik kat sebelah umah mak cik tadi, nampak plak rendang kerang....my pebret! Apa lagi....belasah nasi impit dgn rendang kerang pulak.

Mujur la perut dah kenyang and kenyang tu membawa ke malam. Malam tadi la baru i stop makan sepuas-puasnya....

So, today was suppose hari untuk men'control' makan. Tapi, macam kurang berjaya. Tak cukup zat sayuran dalam portion menu hari ni. Nak kena berusaha lebih lagi. Since pagi tadi dah makan mihun, so tengahari i makan lauk ikan saja, without carb. and since sayur or buah sikit sgt, so malam ni nak try makan sayur n buah saja. may be a bit of protein... we'll see apa yg ada.

But the important thing, malam  ni memang kena exercise. Dah dua hari coti. Berat pun dah start naik, sikit demi sikit... nak naik kemain cepat. nak turun punya lah azab!

Okeh... that's all cerita i tentang raya i yang kecundang. Semoga i boleh teruskan perjuangan penurunan berat badan i ke range yang healthy....and live a healthy life.

How was your raya?

20 comments:

  1. Oh raya Ai asyik masakkkkkkkk je.
    Lps masak makan pula. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh....betul la tu...dah asik masak, kena la makan pulak :-)

      Delete
  2. Hahahaha kan masin soklan i tuhh. Heh heh heh. Kitaorang mcm biasa pi belasah nasik arab. Hari ni mcm nak flu dah pulak. Haisshh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...masin mulut sash :-) makan vit c cecepat dik...

      Delete
  3. hahah bukan awak sorang je.. Saya lagilah kecundang sampai ke skrg ni pun tengah makan lagi! esok betul nak start jogging balik. heheh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...semalam i balik lambat, dapat exercise sikit2 je sambil2 masak. kekeke...

      Delete
  4. hihi..sama la dgn me...
    kat rumah makan, g raya rumah org makan lagi..balik rumah mil mkn lg..
    tp nasib baik boleh cntrol kuantiti..mkn cket2 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la umi sufi, i ni x reti2 nak control portion. nampak yg sedap terus nak belasah... huhuhuhu

      Delete
  5. kes diet terkorban nih.

    tapi orang dah pesan time raya memang the only pantang that still applies is pantang tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TTD, so true! Memang pantang tengok...huhuhuu :-)

      Delete
  6. Speechless tgk nama2 makanan yang Sweet Tooth mention tu...huhu, boleh tahan banyaknyer...takpe la...jom kita sama2 insaf dan cepat2 bakar kalori yang masuk tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe...insaf...insaf.... ;-)

      Delete
  7. x per....lepas raya sambung perjuangan..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya...gigih ni nak mendisiplinkan diri... heheheh :-)

      Delete
  8. hehe...sama juga..dari pagi sampai malam hanya duduk di kerusi meja makan dan makan dan berborak dan makan lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn B&C... huhuhuhu...

      Delete
  9. i is also kecundang kakak...expecting 2kg weight gain lepas raya ni..seminggu duduk rumah mak memang rasa bersalah nak diet..hahaha

    jom diet balik jom kak !

    ReplyDelete
  10. sue plak skang ni lepas raya assssyikkkkkkkkkkkkkk nak makan je..malam2 cri junk food..aduyai..dlu tak mcm ni... why???? tanay diri sndiri..ehhe
    dh la x exercise //huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue,sama mcm i, bika start makan, x lehnk stop mengunyh... Tu yg i nk kena kawal betul2...

      Delete