Nuffnang Ads

Monday, August 13, 2012

Projek Hujung Minggu - Edisi Raya

Yup... seperti tahun lepas, hujung minggu lepas saya memulakan operasi membuat kuih raya. Huwa!!!!! Ponat mak cik ni weh.... tapi memandangkan permintaan dari ibu mertuaku (mula la aku budget kuih aku ni sedap agaknya...tu yang MIL mintak buat lg tahun nih... hehhheheh), ku gagahi jua... nasib baik ada adik ipar tolong.

First day, buat biskut cornflake. Hari jumaat siang tu i cuti, so mulakan la operasi membuat kuih yg pertama... biskut cornflake madu. I mmg suka biskut nih sebab simple gila n mudah. Cuma perlukan cornflake, madu n butter. Tu jer... hasilnya, dapat la dua balang....


Malamnya, pulun buat biskut peanut butter plak...

Add caption

Next day, buat biskut kelapa pulak, my MIL's fav. Tersilap la i buat sampai 3 adun. punya banyak nk kena abiskan... I start mengadun pukul 9 am. Abis siap semua pkol 3.30 petang! Patah pinggang akak dik non! Nasib baik gak petang tu memang plan nk buka di luar.... selamat x yah masak.

Hari ahad, buat biskut nescafe plak. Belajar dr kesilapan smalam, i stick to 2 adunan jer this time. In 3 hoursd dah siap dah... ok la kn... tapi letih smlam x ilang lg. Hubby lak, tgk muka wify ni dah mcm ikan puyu, terus offer beli jer food untuk berbuka... Hahaha... Kecik tapak tangan, stadium saya tadahkan... apa lagi... dengan penuh keikhlasan wify nih telah demand nasik arab yang diidamkan sejak 2 hari lepas. Ngeeee :-p

Hasil projek 3 hari... dah rupa kedai kuih dah... hehe... slamat mencari lailatulqadar semua, smg doa kita dimakbulkn Allah :-)


8 comments:

  1. waaa... banyaknye kuih raye.. best2.. sedap2 lak tu... rajinnye.. hehhe..

    ReplyDelete
  2. Wahhh..sakan ye.. :-)

    ReplyDelete
  3. Woww! memang rajin! Meh hantar kat i sama. Heee ;)

    ReplyDelete
  4. Ina, mrs sweet & sash, tu semua my MIL punya... I punya ambik sebalang je for each type of biscuits. Hehehe... Rajin sbb time ni la nk guna oven kt umah ni... Kalo tak, berabuk ler oven tu...

    ReplyDelete
  5. wah banyaknya...pandai pula tu..

    Selamat HAri Raya yer.

    ReplyDelete
  6. B&C,
    Nampak banyak sebab bekas2 tu kecik jer... Average for each kuih dapat dlm 200 biji gitu... Except yg biskut kelapa, sebab buat 3 adun, dapat la dlm 700 biji... heheheh... Saya x ler pandai, ikut resepi jer...

    ReplyDelete
  7. cayalah .. sampai 700 biji. aku takat satu adunan je lepas ...lepas tu dah lenguh.

    simpan sikit utk aku :) mana tau berkesempatan singgah raya umah ko nanti

    ReplyDelete
  8. Adah, tobat dah buat 3 adun tu... Nak nangis aku menyiapknnya.... Hahhhahah! Boleh2...mai la datang beraya :-)

    ReplyDelete