Aiks...cepat tol dah Kamis...I suka! heheheh.... cepat la 25/1...
ok... ri ni nk citer pasal sambal gesek. sapa tau amende sambal gesek??? ni la salah satu sambal pebret i. i kenal sambal gesek ni lps kawin ngan hubby. my MIL buat, i makan, terus jatuh cinta kat sambal ni... ye la... i org selangor...x jumpa sambal gesek ni yg dikatakan asalnya dari negeri sembilan...dah kawin ngan org nogori, baru la jumpa.
Sonang gilos nk buat sambal ni... What u need just 3 ingredient. Ikan bilis, cili api and air perahan limau kasturi secukupnya. Basuh cili & ikan bilis (bilis basuh bersih-bersih...sebab x de masak bilis ni...). Tumbuk cili, then tumbuk plak bilis kasar2 (bilisnya yg kasr ye...u all sila maintain ayu masa menumbuk bilis...ehehehhe). Gaul cili & bilis dan perahan air limau kasturi together sampai sebati. Dah siap!
Kat resepi yg ada di internet, ada gak yang masukkn garam n gula. Tapi resepi i, x yah... just the 3 ingredient dah cukup for me. And for those yg x reti nk makan bilis mentah2, boleh la goreng sket bilis tu sebelum tumbuk. Tapi i x pernah buat... but according to org yg dh pernah buat, ok je rasanya...
Sedap di makan bersama nasi panas2...or sebagai ganti sambal belacan. Kasik pedas sket... baru ada kick! Nyom..nyom...nyom...
Selamat mencuba :-)
ok... ri ni nk citer pasal sambal gesek. sapa tau amende sambal gesek??? ni la salah satu sambal pebret i. i kenal sambal gesek ni lps kawin ngan hubby. my MIL buat, i makan, terus jatuh cinta kat sambal ni... ye la... i org selangor...x jumpa sambal gesek ni yg dikatakan asalnya dari negeri sembilan...dah kawin ngan org nogori, baru la jumpa.
Sonang gilos nk buat sambal ni... What u need just 3 ingredient. Ikan bilis, cili api and air perahan limau kasturi secukupnya. Basuh cili & ikan bilis (bilis basuh bersih-bersih...sebab x de masak bilis ni...). Tumbuk cili, then tumbuk plak bilis kasar2 (bilisnya yg kasr ye...u all sila maintain ayu masa menumbuk bilis...ehehehhe). Gaul cili & bilis dan perahan air limau kasturi together sampai sebati. Dah siap!
Kat resepi yg ada di internet, ada gak yang masukkn garam n gula. Tapi resepi i, x yah... just the 3 ingredient dah cukup for me. And for those yg x reti nk makan bilis mentah2, boleh la goreng sket bilis tu sebelum tumbuk. Tapi i x pernah buat... but according to org yg dh pernah buat, ok je rasanya...
ihsan google - ni la lebih kurang ghopenya... |
Sedap di makan bersama nasi panas2...or sebagai ganti sambal belacan. Kasik pedas sket... baru ada kick! Nyom..nyom...nyom...
Selamat mencuba :-)
sedapnye tengok kat gambar tu. boleh try jugak resepi ni. husband saya orang jawe, selalu kami buat sambal tumbuk. base nye ikan bilis dan cili api juga. pergh memang sedap sampai meleleh ayaq lioq bila ingat balik.. hehe..
ReplyDeleteacaner sambal tumbuk tu? i ni jawa, but since my mum org kedah, menu banyak belah2 sana la kan... eheheh...
DeleteHahahahaha oooo nih nak lawan entry sambal ijo den lo nih? Hahahaha. Lapaqqqqnyaaa.. I penah dengar tapi tak penah makan lagi. Senang je ek? Akan ku usahakan juga nanti :D
ReplyDeletehehehhe... kebetulan la dik...monday ri tu balik umah MIL, dia buat sambal ni...pastu 2 hari berturut turut akak buat sambal gesek ni kat umah...lama x makan, ha...lepas geram makan 3 hari berturut turut... heheheh...
DeleteAdeh...mengugat iman sungguh resepi ST ni....Yani sejak kawin dengan org nogori ni, tak pernah plak rasa / tahu pasal sambal gesek ni? Erk....Ahad ni balik Seremban, nak jek mak mertua suruh buatkan la.....ngeeeee~
ReplyDeleteehehhee... i baca kt internet katanya asal sambal ni negeri sembilan... x tau la sahih ke tak... try tanya ur MIL nanti :-)
Deleteokay hungry!hahaha.mcm iya suke sambal lanun mak sedara wat.johor punyeee :D
ReplyDeletealso sedappp.nnt leh cube niii.anchovies is good utk diet :D
uih...sambal lanun? acaner buat tu iya? share sket resepi...
Deletemy fav gak ni.. mak sue rajin buat.. tapi dia org Perak.. hehhehe
ReplyDeleteigt kecik2 dlu penah ponteng puasa sbb nak makan sambal ni..hehheheeh
hahahha... siap ponteng pose lagi...tapi seriuously...memang addictive sambal ni kan :-)
Deleteeeee kak, sedapnya sambal ni, teringat sambal tumbuk yang mak saya buat.. memang best kalau dapat makan dengan nasi panas dan kicap...
ReplyDeleteya betui tu nur... lapar balik plak rasanya... hihihi (baru lps dinner ni)
DeleteNyum Nyum Nyum! I lliiikkkeee! Heheheh Memang sambal tradisi keluarga saya ni... Sedap kannnn...
ReplyDeletesedap sehingga menjilat pinggan... hahahha! nak buat pun senang kan :-)
Deletemak dian selalu buat sambal ni sejak dian kecik lagi..makan dia saja dengan nasi pun dah sedap gila..tapi family kami asal orang perak...hehe kalau mak mertua plak dia suka goreng lepas tumbuk semua maybe tak lalu makan mentah kot..n dia orang kedah haha..lain negeri lain caranya kot janji sodap masuk mulut :)
ReplyDeleteya la dian, lain tempat, lain cara buatnya...and may be dipanggil nama lain juga kan... :-)
DeleteBaru 1st time tahu pasal sambal ni.
ReplyDeleteLepas ni boleh cuba lah.
Try la B7C...sedap! :-)
DeleteKena keluar beli bahan ni.
ReplyDeletekat rumah Mil ada sambal tradisi. Nama tradisi tu my sil yg bubuh. Konon special la untuk dia. Tapi it's sambal ikan bilis goreng. Resepi cili, ikan bilis goreng sket, tapi limau tukar dengan bawang. Nak cuba juga lah sambal gesek ni. Tengok DH suka ke tak. :)
ehehhe...tradision starts with things that we often do kan... :-)
Deleteooo puas mencarik mana laa aku terbaca resepi sambal ikan bilis aritu, oleh sebab tak jumpa akhirnya sue buat sambal tumbuk je, tu pon tak cukup bahan then pandai-pandai tambah sendiri perahan limau sebab bila baca aritu paling ingat ada limau.. hahaha.. sini rupanya resepi.. kah kah kah..
ReplyDeletep/s kami laki bini bukan org jawa (sambal tumbuk resepi jawa) bukan org negori.. tapi aritu buat sekali makan sekali hadap licin.. yummy! nak try yang ni plak laa..
ahahaha... mmg yummy sue...cer try ;-)
Deletemmg sedap ni kak nina...dah lama x buat lupa resepi...saye pon buat xyah masak jugak bilis2 tu..hehehe
ReplyDelete