Nuffnang Ads

Monday, June 30, 2014

1st Ramadhan - cili podeh!!!!

Alhamdulillah... dah masuk hari kedua puasa. Semalam, seharian di dapur. Blend bawang, cili, halia siap2...supaya senang nak masak nanti.

Menu semalam - sambal kerang. Tu yg jadi lama di dapur, dok kopek kerang. Siap buat bubur kacang hijau lagi. Terjumpa lempuk durian dalam peti sejuk. And kebetulan ada kacang hijau. OK la tu...dessert for berbuka. Tapau siap2 utk MDH (coz MDH keje malam smalam). Lepas zohor tu baru la berehat...

Bila berbuka, sambal kerang tu kemain pedas!!! kalah sambal cili api. Memang berpeluh i makan (i ni consider kuat pedas gak...tapi pedas sambal tu memang terbakor la mulut!). I blend cili kering yg i beli kat Giant. Tu pun dah siap tambah bawang sket... (petua cili tahan lama dan x cept berkulat). Still pedas gila...

OK, selain tumis sampai garing, apa lagi petua nak kurangkan pedas cili eh???

Do Share...

Thank You...

27 comments:

  1. kurangkan cili..hihi.

    Sejak last year dah tau perut ada problem dengan cili..mmg tak berani nak masak letak cili banyak2. Masak lauk yang tak guna cili banyak. Tapi bila baca entry ni..dah terbayang kepedasannya..dan mesti best tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...berpeluh mcm org maraton tu...memang pedas gila...

      Delete
  2. seronok kan first puasa time cuti. semangat sikit nak memasak best. mak saya pesan letak gula nak kasi kurang pedas. tapi boleh lah nak kurangkan sikit rasa pedas tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah zura...cuti senang sket nak main masak2 kat umah... heheheh...ooo, pakai gula eh...thanks :-)

      Delete
  3. Kakak, kiter kalau terlebih pedas akan letak asam keping. Takpon fresh yogurt dua tiga sudu. Tapi memang jenis suka makan pedas, walaupon berair mata dan hidung tetap pueh hatiiiiii! Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, yg yogurt tu x penah dgr... Tq dik...shall try it... Cili ni podeh tahap nangis dik.... Hahaha :-p

      Delete
  4. Taruk gula kot.. takpun, kalau buat sambal tumis tu, lebihkan sket air asam jawa. jadi, kurang la sket rasa pedas tu. Mmg ada satu cili kering yg kecik2 tu pedas. Agaknya awak terbeli yg tu kot. Huhu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la reen, mmg terbeli yg tu... Main ambik je, x tgk pon sbb tu dah siap pack.. Huhuhu...thanks anyway :-)

      Delete
  5. glup.. tertelan air liur baca.. ehehe nak kurang pedas tambah gula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...ramai yg recommend masukkan gula :-) TQ Pamela

      Delete
  6. kak..salah beli cili kot..dlu pernah tersalah beli cili kering..kalo yg jenis licin tu mmg letak cket je da pedas sesangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...main amik je kat rak giant tu...

      Delete
  7. senang kan bila buat semuanya siap siap mudah kerja kita di dapur..

    rebus cili tu lelama sikit, masa masak pon biar lama sikit. in shaa Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul su, memang cepat masak. i dah rebus cili tu dulu before blend, but still pedas lagi... huhuhu...

      Delete
  8. kalau ikut cara arwah mak Yani...masa potong kecil2 cili kering tu...buang siap2 biji cili kering tu.....buang habis atau separuh...jadi tak de la pedas sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, dah buang separuh tu yani bijinya...still pedas jugak... hari ni memang tumis lama2 betul cili tu, lebihkan asam, alhamdulillah, OK...boleh tahan la pedasnya...

      Delete
  9. Petua tak bg sambal tak pedas tak tau tapi petua pilih lada kering supaya tak pedas ada.jgn pilih cili kering yg licin lurus,tu pedas.pilih yg kerinting, yg tu tak berapa pedas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...thanks kak... dah kena podeh gini, baru perasan cili tu x kerinting...

      Delete
  10. Cakap pasal kerang, masa 1st day puasa mak saya punya semangat beli kerang nak buat mee kari. Tapi masa nak buka baru perasan lupa nak masuk kerang, hehe. Tips untuk kurang pedas saya tak tau sangat. Huhu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... akak pon kadang ada lupa nak letak some of ingredient time masak... especially bila bahan tu tersorok dari pandangan.... dah abis masak baru teringat (sebab bila kemas dapur baru nampak... huhuhu)

      Delete
  11. alahi sedapnya sambal kerang...
    teringin nak makan
    en somi x suke makan kerang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anim, kalo cam tu bila teringin nak makan, beli je la kan...kalo nak masak sendiri, x worth sebab nak mengopek kerang tu makan masa...

      Delete
  12. Rebus banyak kali kot, lepas tu buang air dia.. tos.. lepas tu rebus balik.. nanti kurang sikit pedasnya. hehe. Tambah gula.. lepas tu letak sunquick sket.. tapi jangan banyakk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh... first time i dgr guna sunquick... thanks cik anita :-)

      Delete
  13. Hai kak.

    At last boleh komen. Internet kat rumah mom mmg superb. Nak harapkan data plan i ni. Sendu sokmo.

    I pun akan suggest tambah gula. Even makanan ada geseng (hangus) pun boleh tambah gula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. padan la lama x nampak anis komen kat sini :-) thanks for the tips... baru tau kalau makanan nak hangus bleh tambah gula...

      geseng dik??? jawa eh? heheheh.....

      Delete
  14. ms blend cili tu buh minyak masak

    ReplyDelete