Nuffnang Ads

Monday, September 10, 2012

Gelaran baru

Minggu yg busy. Maafkn saya kerana tiada entry sepanjang minggu lalu. Almaklum la... bila balik semula ke office setelah bercuti sakan, mmg menimbun kerja2 yang menanti. Dah hampir hujung september, tinggal sebulan untuk saya berusaha keras mencapai KPI saya... (november dh start year end review). Tapi ini bukanlah topik yg saya nk ceritakan hari ini.

Tentang tajuk di atas... saya pasti ada gelaran diberikan pada anda. Masyarakat melayu memang sinonim dengan gelaran. Lihat saja pada gelaran panggilan yg menunjukkan anda anak je berapa... Along, Angah, Alang, Acik, Itam, Uda dan Acu adalah contohnya... ada juga yg digelar mengikut tempat asalnya... Minah indon, mat bangla, jamilah bukit rimau dan sebagainya (disclaimer: Nama2 yang disebutkn tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati...sekadar contoh...sebarang persamaan adalah tidak disengajakan).

Selain dari tu, ada juga gelaran diberikan mengikut keadaan fizikal atau sifat org tersebut. Contohnya, osman gagap, joyah jongang, halim panjang dan yg seangkatan dengannya.

Bagi diri saya, saya digelar mak ngah kerana saya dan suami both of us anak kedua dlm family. Masa kecik2 dulu, arwah atuk saya gelarkn saya ayam katik, am sure u can guess why... ya, fizikal saya mmg berbadan kecil. Bila masuk universiti, saya di refer sebagai sweettooth yg belajar di uxx. bila dah bekerja di sebuah glc, saya direfer pulak sebagai sweettooth, anak xx yg keje di pxx tu....

cuma baru2 ni saya dpt gelaran baru... bila dah lama x jumpa sedara mara, pastinya saudara mara jauh kita tu x ingat dah kita ni... jadi my parents pun perkenalkn la saya sbg anak yg kedua..

'ni sweettooth anak yg nombor dua.' kata ayah saya.... nak tau apa ciri saya yg paling diingati saudara jauh saya ni?


dia kata 'oooo....yang belum ada anak tu ya....'

me: terkedu n senyum kelat... x sangka, banyak2 ciri yg saya ada itu je yg dia ingat... jadi sekarang saya dikenali sebagai sweettooth, yang x de anak lagi...

sedih? X sangat....terkilan? Ya...sebab nama panggilan adalah satu doa. Sebab tu kena bg anak nama dan gelaran yg baik2... Walaubagaimanapun, saya ambil ini sebagai iktibar... semoga saya hanya akan memaggil org dengan gelaran yg baik2...

Saya juga berdoa supaya gelaran ini tidak melekat selamanya... untuk saya dan rakan2 TTC lain.... amin.

Have a nice week everyone :-)

7 comments:

  1. sampai hati diorg2 gelar mcm tu..kadang2 diorg tak fikir sebelum cakap..dia tak fikir org yg dia ckp tu adalah manusia yg ada hati dan perasaan...huh..i'm so sensitive pasal bab2 tu..moga kita pun jaga kata2 kita kan...

    ReplyDelete
  2. Mrs D, benda tu dah jadi kebiasaan, susah nk dikikis. I just think positive that the person tu x perasan yg dia kurang sensitif ttg isu2 ini...

    ReplyDelete
  3. be strong dear. the most important is we must take care of ourselves. safe the energy untuk jaga hati kita sendiri. insya Allah itu akan jadikan kita lebih tenang .... (chewah ... mcm le aku pandai sgt. anyway, i heart u)

    ReplyDelete
  4. memang terkilan..

    seolah2 melekat di fikiran semua orang yg kita belum punya anak..(memang bl pun belum punya anak) tapi bila diterjemah dalam perkataan, menghiris betul..


    tak apa lah, memang betul kata u dia kurang sensitivity..

    ReplyDelete
  5. Menggelar memang hak orang. Kita cuma boleh senyum dan buat sadin saja.

    Harap puan segera dapat apa yang dihajati, insyaAllah berkat usaha dan doa. Amin.

    ReplyDelete
  6. sedihnya sweettooth, terkilan rasa bila senang2 je die menggelar org especially terus kepada benda yg sensitif ni...dah la setiap hari kita berdoa moga tak ada sesiapa yg bertanya, tetiba ada lak manusia macam ni...

    sweettooth, jangan biarkan benda2 camni mematahkan semangat ok...teruskan usaha :)

    ReplyDelete
  7. sabar je laaaa.... funny la diaorg nih.. sesuka hati jer.. susah nak puas kan hati semua org.. rasanya bila anak ramai nanti, depa kata plak... "ooo, yang anak ramai tu ye.." hihihii..

    ReplyDelete