Nuffnang Ads

Thursday, September 03, 2015

Bahasa Jiwa Bangsa

U all tau tak dari mana datangnya frasa 'Bahasa Jiwa Bangsa' ni?

I petik dari DBP:

Bahasa Jiwa Bangsa bukanlah peribahasa tetapi slogan Dewan Bahasa dan Pustaka. Bahasa Jiwa Bangsa bermaksud bahawa bahasa sebagai milik mutlak sesuatu bangsa yang menjadi identiti kebangsaan. Sesungguhnya bahasa itu menunjukkan jati diri sesuatu bangsa. Bahasa melambangkan bagaimana sesuatu bangsa itu menggunakan bahasa sebagai alat komunikasi, perpaduan untuk saling memahami dan bahasa itu digunakan sebagai bahasa ilmu sesuatu bangsa. Kekuatan bahasa itu juga menunjukkan kuatnya sesuatu bangsa. 

Frasa ni sebenarnya dicipta oleh Tan Sri Dol Ramli, yg merupakan pengasas rangkaian RTM. Tau tak lagu Bahasa Jiwa Bangsa? Lirik dan lagunya ditulis oleh beliau.



BAHASA JIWA BANGSA


Gunakanlah Bahasa Kebangsaan Kita
Marilah Amalkan Ramai-ramai
Bahasalah Menyatukan Kita Semua
Yakinlah Bahasa Jiwa Bangsa

Marilah Mari Rakyat Semua
Buktikan Taat Setia dengan Satu Bahasa
Maju Bangsa dan Maju Negara
Megahkan Bahasa Kita
Bahasa Jiwa Bangsa



Tan Sri Dol Ramli (source: portal rasmi arkib negara malaysia)

Hehehe... OK, i pon baru tau hari ni :-P

p/s: Sebenarnya nak tulis pasai bahasa tu mencerminkan peribadi kita juga... kalo bahasa x elok yg kita pakai, nampak la peribadi kita yg x elok. Setuju tak?
I dok google pasai nak cari maksud 'bahasa jiwa bangsa', terus kluar citer Arwah Tan Sri n lagu ni... terus share pasai yg ni... hikhikhik... 

6 comments:

  1. Masa kami kat kementerian lama, and dgn menteri lama, mmg seronok juga penggunaan bahasa dia yg kemas dan teratur.
    Now da kementerian lain, n menteri sana pun dah bertukar tukar. Agak sedih tgk penggunaan bahasa pun dah mcm bhsa budak zaman skrg. Even nama prog pun dah tak ikut BM bebetul.
    Eh. Ada kaitan ke ngan entry ni. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi...berkait gak tu :-)

      Delete
  2. "Kekuatan bahasa itu juga menunjukkan kuatnya sesuatu bangsa"

    --- Rasa macam faham kenapa orang kata bangsa Melayu lemah...err ada kaitan juga ke..? ehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui la B&C, bahasa tu menunjukkan jatidiri bangsa kan... kalo tgk org jepun, apa2 pun bahasa dia dulu. (errr... blog ni pun bahasa rojak... huhuhu).

      Delete
  3. tau lagu tu! dulu selalu dengar.. dulu bahasanya cantik. tengok zaman dulu punye cerita/movie pun dah cukup. walau nampak skema, tapi bahasa tu nampak cantik je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa skolah dulu selalu nyanyi lagu ni kat perhimpunan :-)

      Delete