Nuffnang Ads

Tuesday, September 01, 2015

Batuk

I've been coughing since i demam masa 2nd week raya dulu. It's been a month la lebih kurang. Seminggu lps demam mmg batuk teruk. Lepas tu batuknya sikit2... kira macam x pulih sepenuhnya la...

And last week, after sebulan batuk (x la teruk mana, i still bleh tahan lagi), batuk i makin teruk. This time, jenis batuk yg bleh buat u 'terkucil' la masa batuk tu... (gross i know! just to describe teruknya batuk i tu...). Batuk yg nak keluar kahak, tapi kahak tak dop (kahak dari paru2). So batuk tu jenis batuk yg dalam. Kalo u all dgr batuk i, memang takut... hehehe...

I went to doctor on thursday. Siap kena marah ngan doc pasai biarkan batuk lama. Doc siap takut2 kan i pasal TB lagik. cess... After check, rupanya i dapat my asthma back. Huhuhuhu... last i kena asthma was when i was in standard 3. Lama dah x kena. So i was quite shock that rupanya asthma i datang balik. X sangka pulak...

Doc explain that asthma ni memang bleh datang balik. Dia kata lps ni, u mungkin baik... tapi nanti bila dah 50s, akan datang semula. Dah tua kot, so datang la balik penyakit2 tu eh...

my inhaler :-)
First time kena amik neb kat klinik. heheheh... tapi memang lega la lps amik neb tu. Hari sabtu, pi lagi klinik, amik neb lagik. And this time doc suh pakai inhaler. ni pon first time pakai inhaler. Zaman semput2 kecik2 dulu x dop pulak inhaler ni...

Today, batuk i masih ada. tapi x la batuk sampai sakit belakang n sampai terkucil (except masa malam n pagi2). Ubat batuk dah abis (2 botol ubat batuk i telan). tinggal ubat utk paru2. Kalo by the time abis ubat x baik lagi, kena la i pi klinik lagik...

Doakan i cepat sembuh ya... till then :-)

16 comments:

  1. semoga cepat sembuh. batuk sesket seminggu pun dah rasa tak senang duduk. apatah lagi batuk begini kan.
    oh ada asma rupanya. do take care ya...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum, hi sweet tooth.. i think its because of the weather tmbh lg skrg ni duk jerebu je.. so have to where mask (i know sgt merimaskan) Aini pun semput tp mask x beli2 lg..hehe.. Aini pun penah batuk teruk camtu sampai xde sara dh.. Try beli ubat batuk Hurix yg ada gamat & madu tu.. so far Aini mkn tu ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam aini, apart of ubat batuk klinik, i mmg minum ubat batuk herba yg ada madu & mint. lega lah sikit...

      Delete
  3. Get well soon nina...

    ReplyDelete
  4. semoga cepat sembuh ya...

    ReplyDelete
  5. get well soon akak.. tambahan cuaca berjerebu ni. kalau keluar and rasa jerebu tebal sangat, better pakai mask juga... take care kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dik :-) jarang sgt kluar, gi mari opis umah ja...

      Delete
  6. perah limau nipis then campur dgn kicap. telan macam ubat batuk. it works for me!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... tq MZ, nanti try...

      Delete
  7. Get well soon, kak Ninaaa~

    Jerebu ni kena jaga-jaga sikit la kak ek. Amek extra precaution steps. My skin pun oh so gatalnya. Kena pakai sarung tangan - tetibe teringat Michael Jackson. Hahah.

    K bye. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq anis... awak pon nk kena jaga2 ni... nanti jadi gatal2 mcm dulu... elok la jadik MJ kejap... hehehe...

      Delete
  8. Erk...bila dgr ade yg batuk lama2 ni, tetiba seram rasa...teringat arwah kawan opis yg meninggal tahun lepas. Batuk yg teruk dan agak lama, rupanya tu salah satu simptom kanser limphoma dia...alfatihah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk! takot la pulak.... huhuhu...

      Delete