Nuffnang Ads

Thursday, June 20, 2013

Jangan menyusahkan orang boleh?

I believe in 'kalau tak nak orang susahkan kita, jangan la kita menyusahkan orang'. Sebab i rasa, apa jua tindakan kita, akan memberi impak pada orang lain. Menyusahkan orang, sama je macam menzalimi org lain. Dan doa org yg dizalimi adalah mustajab. Jadi, jgn lah nyusahkan orang....(now u see the 'drama queen' side of me...hehehhehe)

I had a workshop kat hotel C di KL ni. And memang dah maklum, kat hotel ni kalau datang lambat, memang payah la u nak carik parking. Parking kat basement memang penuh gila. Selagi ada ruang, selagi tu org parking. At last, i naik ke ground floor and I was lucky coz ada satu area kosong, and pekerja yg hotel yg jaga parking bgtau boleh parking di situ.

Petang tu, dah abis workshop, dah usai solat asar semua i nak balik lah kan.... Sekali tengok....

kereta putih i kena block daa...


 Arramak.... apsal pesen gini plak diorang ni parking. I carik penjaga parking tu and ask him to alihkan kereta2 tu... After 15 minutes menunggu, dia cakap kat i, kereta yg depan kereta i tu dia dah ada kuncinya. Yang sorang lagik owner kereta tu tak dapat dikenal pasti siapa. WHAT?? tak dapat dikenalpasti?? Dah tu nak suruh i tunggu sampai bila?? That was exactly words yang i cakap kat jaga parking tu.

Apparently, the owner of the other vehicle tu telah parking ikut suka suki dia. Kereta yg lain tu, the owner tinggalkan kunci kat jaga parking tu. So x kisah la kan nak block berapa banyak kereta pun. I have to wait another 20 minutes until budak tu come back and said, the owner tengah chk in and minta i tunggu kejap. Fuh.... baru je buat entry pasal jadik orang sabar kan... masa tu darah i rasanya zuppp!!! naik dari kaki ke kepala. Memang dah hangin satu badan... Agaknya budak tu tengok i pun muka dah merah padam, dia pun pegi dari situ. I waited for another 10 minutes. Baru la dapat keluarkan kereta i from parking area tu.

Seriously... tak considerate langsung. And i wonder masa dia parking tu dia berfikir tak yang kereta dia akan block kereta orang lain?? Lepas tu tak tinggal pulak contact number kat kereta so that kita boleh hubungi dia untuk alih kereta... I rasa that is a common courtesy untuk org yg block other car ni tinggalkan contact no kat dashboard. Ke i salah?? I understand parking kat hotel tu limited... tapi pls la...tinggalkan la nombor hp u. Senang org nak contact kalau nk keluarkan kereta. Jgn pikir nak lepaskan diri sampai nyusahkan org lain. And yg paling nak marah tu, dia tak minta maaf langsung!! Dia masuk terus dalam kereta and blah dari tempat kejadian.

So, moral of the story, kalo la tempat u pi tu parking limited and memang dah x de tempat lain nak park, please la tinggalkan no phone u kat dashboard kereta... or tinggalkan note kat wiper kereta yg di block tu minta contact anda alihkan kereta. Lepas tu bila dihubungi, jangan la pulak jalan lengang mak limah, macam  itik pulang petang... kesian kat orang yang menunggu tu... mungkin dia ada urusan urgent. And sila la berbudi bahasa sikit... minta maaf sebab terpaksa block kereta. Tak de la tuan kereta yg di block tu nak hangin satu badan....haih...tolong ye, jangan la nyusahkan org lain....

p/s: my 1st GA dah officially closed tgh malam semalam. Terima Kasih atas penyertaan. Para hakim sedang menghakimi penyertaan anda. Once keputusan dah ada i'll announce. Again, TQ for your support :-)

15 comments:

  1. kalau ikut i yg tgh geram, i calarkan je sket kete tu...atleast letak la dia pnye fon no sng org nk contact bila nak keluar...tp itu pun kalau dia considerate...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, rasa nk calarkn tu ada, cuma x buat je...

      Delete
    2. Mcm DH i dia mmg calarkan betul2 kereta yg kurg hajar mcm tu. Bukan sikit tapi sekeliling kereta tu. I pun terkejut tgk dia berani. Haha

      P/s: i bukan nak jadi racist but yg i selalu jumpa org2 yg kurg ajar atau kurg diajar ni bukan org kita...

      Delete
    3. Sokong Nina...Yani pun fikir benda yang sama!

      Delete
  2. betul..teruji kesabaran sungguh..tak patut la mcm tu..at least letak la ctc num tu kan..i can imagine kita duduk di KL dalam pada rushing nak balik dgn traffic congestion lg tetiba jadi hal begini..ermm..pls ye beringat dan jgn la pentingkan diri sendiri..apapun ujian..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la umie, kt kl, bila dh pkol 6 lebih makin teruk jamnya... Elok2 jalan clear, dh stuck kt traffic sbb menunggu iwner tu alihkn kereta.÷

      Delete
  3. hangin wa baca babeee.. hihihihi.. office ida mmg xde parking. paking sini sape cepat die dapat. tapi guard tak kesah block memblocking kete nii.. asalkan tinggal no hp kat dashboard, senang die annaunce tuk alihkan keretaaaa....... baik orang jkr ni.. hahahahhahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la...kita pun paham parking x cukup, tapi tinggal la contact no kan...

      Delete
  4. orang tu tak say sorry? plain rude.

    i pun tak suka orang macam ni. at least tinggalkanlah contact no kot ye pun kan. lagi satu jenis tinggal contact no tapi off phone. geraam je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, x mintak maaf pun...tu yg hangin satu badan tu... Huhuhuhu

      Delete
  5. saya pun bengang kalau ada parking elok-elok dah disediakan tapi still parking tepi jalan tunggu orang, atau beli barang etc sampai 2 lorong tinggal satu lorong dan kereta lain terpaksa elak dia sorang-sorang. okay tu cerita lain lah.. but supposedly memang kena wajib macam tu, tinggalkan nombor telefon kat kereta. kat bangunan kerajaan putrajaya macam tu, even i terpaksa call 2-3 bijik kereta sebab parking sangat sesak at least walaupun parking tak proper, they leave their phone nombers baru sejuk hati sikit kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is common sense kan zura... Pelik bila org x bleh pikir yg perbuatan dia tu nyusahkan org lain.

      Delete
  6. ceh ... tak mintak mahap langsung? no wonder la kalau orang tak respect dia. and i do believe that ramai orang tak suka dia. kalau kena kat aku memang aku dah letak nota geram kt situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal... aku ingat nak sound je... tapi cepat2 dia cabut... malas nak kejar.

      Delete
  7. Kenapa parking begini? Mesti tempat tu sempit kan. Tapi consider lah orang lain.

    ReplyDelete