Nuffnang Ads

Sunday, June 02, 2013

Weekend

Quick entry. Starting yesterday, anak2 buah berkampung kt umah i. Their parent gi umrah. In welcoming them i buat kek durian. Tapi sebab buat pakai lempuk durian, tak ler rasa durian sgt. Tapi kek ni mmg simple. bahan2 basic kek, tepung, gula, susu cair, lempuk durian, telur, minyak, garam, baking powder n soda bikarbonat. Semua bahan basah di blender, pastu cmpurkn dgn bahan kering. Gaul sebati n blender semula. Masukkn dlm loyang n bakar. After 30 minutes.... walla!


Takut gak kalo x jadik.... alhamdulillah, ok... x bantat. hehehe.... cuma kurang rasa durian. original resepi pakai buah durian 3-4 ulas. I tambah frosting cream cheese. Actually resepi2 ni semua i google jek. hehehe.... senang nk masak skang... browse internet jek.

So my nices n nephews akanstay at my house dlm 2 minggu. No problem to keep them amused, Ada game, ada internet, ada TV, pilih je la nk yg mana... hehehe...

Seronok rumah ni bising ngan budak2 ni... We (me n hubby) are going to enjoy having them here :-) 

20 comments:

  1. sejak bertenet ni sy mmg dah jarang beli buku masak2, tanya kat cik google jek semua dapur dia selongkar kan haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, mudah kan nk blajar masak skang :-)

      Delete
  2. nyum-nyum kek durian..untungnya anak2 buah..mesti diorg happy n raya sakan la duduk rumah auntie tu..hehe :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoh, mmg happy gila sbb auntie dia x strict cm mak dia... Huhuhu

      Delete
  3. seronok kan dapat jamu orang? yani bila masak/baking, bukan nak makan sangat, cuma terfikir nak jamu orang, dalam masa yang sama belajar resepi baru....malam tadi baru belajar buat muffin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu yani, seronok bila jamu org, nak nak yg kasik licin... Rasa sgt berbaloi masak :-)

      Delete
  4. Seronok la dapat melayan anak2 buah. Meriah rumah kan? Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang meriah ily, tutup mata je tgk messes yg diorag buat. Hahahaha :-)

      Delete
  5. Meriah kan ada kanak-kanak kat rumah..I ada remaja je,adik bongsu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol kak, seronok tgk diorng dok main2. Skang ni diorang blum rindu ngan mak dia lg.... Nanti 2 x tau la cam ne. Heheheh...

      Delete
  6. mixer i dah patah, sebab ganas snagat buat kuih last year hihi.. so malas nak bake bake.. chewah.. padahal alasan kan boleh je pakai blender.. pos sikit kek durian.. macam sedap je.. nyum nyum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...i dah pernah experience mixer patah... kek dah abis la zura... :-)

      Delete
  7. Lastweek ms travel ke pantai timur dgn 2org ank murid enJekjek tu rasa kereta sgt meriah sbb ade je bdk kecik kt blkg yg becok tanya itu ini. Enjoy ya nina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang kat umah ni, si bongsu la paling becok pot pet pot pet... umur 5 tahun, kemain banyak bercakap. huhuuuu...

      Delete
  8. Rajinnya buat kek... K ni dah berapa org duk request buat kek... tp, tak buat2 lg.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, kek simple je K. Tak yah nak pukul telur and butter...semua masuk blender...tu yg rajin nk buat...kalo guna butter nak pukul pakai mixer... hmmm...kem salam je la... i beli jek kot. hahahaha....

      Delete
  9. so in this 2 weeks akak cuti ke nak jaga diorang?

    i made truffles, tapi takde tukang rasa la plk. husband i minat chocolate cake je. jadi buat sendiri, makan sendiri. heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk...x de la coti dua minggu dik... akak import anak sedara yg tengah coti kolejnya untuk jaga bebudak masa akak keje. hohoho...bijak tak bijak akak neh? kuikuikui...

      hmmm, sama je la akak ni pun, hubby i bukan suka sgt dessert2 omputeh ni...(tekak melayu katanya...). Kalo buat kek ke, truffle ke, dia makan sikit jer... selebihnya akak la yg telan. Tu yg suka baking bila org ramai kat umah :-)

      Delete
  10. sedapppppp nyeeeee....beshnyee lapa la pulak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai buat zuraidah...sonang yo ni :-)

      Delete