Nuffnang Ads

Tuesday, April 28, 2015

Oh Enau!

U all tau tak pokok enau? Pokok enau tu juga dipanggil pokok kabung - yang menghasilkan nira/gula kabung. Penah makan buah kabung?

pokok enau

Well, i bukan nak cakap pasal pkok enau ni... just that orang2 zaman skang ni dah sama mcm perumpamaan 'seperti enau di belukar...melepaskan pucuk masing-masing'. Tak kira implikasi perbuatan pada org lain, yang penting masalah sendiri selesai.

Tak perlu la highlight benda yang besar-besar macam tentang kadar jenayah yg meningkat sebab orang yang nak senang dengan cara mudah. Cukuplah dengan benda2 kecil di sekeliling kita, yang kadangkala kita pun x terfikir rupanya kita dah susahkan orang lain.

see how selfish this person was? 

This happened a while ago. somebody just left troli ni depan kereta i. Susah sangat ke nak bawa troli ni ke tempat yg sepatutnya? How some people so inconsiderate dalam hal2 kecil macam ni... end up, i la jugak yg bawak troli ni ke tempat troli...

No wonder traffic jam teruk kat malaysia ni. Kita sbg pemandu pun x nak give and take. Potong line sesuka hati, and at the same time, x bagi jalan kat kereta lain.

Please be considerate to others. It is an act of kindness that can be given freely, without any cost. You'll be more happy bila you tolong/be considerate of others, trust me. Kalau tak pun, think about berapa banyak pahala u dapat :-)

Let's create a better world for our children and the children of our children.

Do u have same experience? Do tell :-)

10 comments:

  1. kak, saya selalu je kene macam ni. Ada sekali tu, depan mata saya kak, pasangan suami isteri melayu. tinggalkan troli belakang kereta suami saya. Padahal mereka da nampak saya dengan suami diri sebelah kereta nak masukkan barang juga. Tak paham la dengan orang macam tu kak. Memang kene banyak sabar. Ikut hati saya nak je ketuk cermin kereta dia, suruh keluar balik pulangkan troli ke tempat asal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... memang dah jadi susahkan org kan nani...

      Delete
  2. Tak yah ambil contoh jauh, kat parkir opis Yani pun jadi benda yg sama tapi bab parkir berlapis. Tahu la ada meeting/event nak kena kejarkan, dan parkir sangat penuh...tapi kalau pun nak buat parkir berlapis, pepandai la tinggalkan no contact ke apa, atau turunkan handbrake keeta tu senang kita nak adjust tolak depan ke , belakang ke....sampai tahap kena buat annoucement kat kaunter khidmat pengurusan, suruh alihkan kenderaan sebab menghalang kenderaan lain. Asalkan dia lepas je, orang lain yang nak keluar parkir plak yang kena fikir mcm mn nak keluarkan kereta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. parkir brlapis mmg common problem. Patutnya sendiri mau ingat la kan yani...kalo dah parkir halang jalan, tinggalkan lah contact number di tempat yg boleh dilihat...but sadly, ada just org yg lacking common sense nih...

      Delete
  3. wow. entry yang sangat deep.

    pokok pangkalnya, diri kita sendiri kan. Kalau tak boleh membantu, jangan menyusahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha...deep ke dik? sekali sekala ;-)

      Delete
  4. ingatkan betul2 nak cerita pasal pokok enau tadi...memang terbaik mukadimah. suka betul noly ngan perumpamaan tu.. well, rakyat malaysia memang makin ramai yang selfish, selalu kena bila jem kat toll... kita bagi signal nak tukar lorong pun, kereta sebelah tak bagi..padahal jemm kott.. bukan dia boleh pegi mana, paling tidak duk belakang kete kita je... dia punya gerak tu, agak2 macam bercantum ngn kereta depan...huiiii, punya sakit hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...betui nolly, kalo dlm jam tu, memang masing2 nk lepas diri jer... i make it a point skang, to give way, coz i want others to give way to me too...

      Delete
  5. bagus gak kalau citer pasal enau. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah...x dan buat research ;-P

      Delete