Nuffnang Ads

Monday, July 13, 2015

Tradisi Raya

I believe, bila sebut pasal raya, semua orang ada cara tersendiri meraikannya... Dari segi giliran raya, dari segi makanan di pagi raya, dari segi persiapan raya... macam-macam lah... pendek kata, kalau tak buat perkara tu, raya macam tak lengkap raya...

Dulu masa kecik2, tradisi raya i dan adik beradik, sama ja macam org2 lain. Malam tujuh likur, dah strat terasa kemeriahan dan tak sabar nak raya. Pasang pelita keliling rumah, main bunga api. Masa zaman tu, bunga api yg my dad slalu belikan bunga api besi 'thunder cat'. Kitorang siap pusing besi pemegang tu buat cangkuk and baling kat pokok supaya tersangkut kat pokok tu... (pokok tu macam pokok krismas). huhuhuhu... kesian pokok tu... sampai mati daun2 nya kena bunga api tu...

Bila hari raya, menu tradisi family i ye lah nasi tomato. Heheheh... pelik kan? Orang selalunya buat ketupat, lemang, rendang... tapi kami buat nasi tomato. Ada reasonnya tu... Umah family i ni sebelah je umah nenek i. And depan umah kami, umah mak cik. Memang jiran2 ahli keluarga semua. Menu ketupat memang umah nenek dah buat. sebab tu lah kami masak nasi tomato. Bila bertukar tukar juadah, banyak variety makanan tu ye dak... And sampai sekarang ni pun, masih lagi kami kekalkan tradisi masak nasi tomato. Cuma sejak2 arwah nenek tak de, kami dah mula buat ketupat sendiri (I dgn ayah I je yg tau anyam ketupat ni... hehehehe). Kadang2, kalo my mum rajin, dia buat ketupat daun palas (yg ni i x reti buat.... kikikiki).

Dalam bab berkunjung di hari raya, selalunya kami akan menziarahi saudara mara secara beramai-ramai... Org jawa panggil 'baraan' (ba-ra-an sebutannya, bukan baran tau!). Berkumpul keluarga pak cik, mak cik dan sepupu semua, jalan ramai2 pi umah saudara mara. Sebab saudara mara ayah ramai, selalunya 2-3 hari baru abis part2 baraan ni.

Bila dah kawin ni, dapat la merasa tradisi beraya belah my hubby. Antaranya, kuih peanut butter - antara kuih raya wajib kat umah MIL. Menu raya wajib ada 3 jenis rendang (daging, ayam dan udang), nasi impit, lemang, kuah kacang dan masak lodeh. Pastu, setiap kali raya ke 2, without fail, kami balik kampung MIL melawat sanak saudara di sana. Yang beza sket, salam raya/bermaaf maafan dgn ahli keluarga... belah i selalu buat lepas dah balik solat raya. Belah MIL, sebeleum solat raya.

How about tradisi raya kami suami isteri? Giliran raya :-) Memang konsisten setakat ni, kami akan balik ke belah lagi satu hanya pada raya yg ketiga. Maksudnya, Kalo first raya sambut di umah MIL, raya ketiga baru balik belah i. Begitu jugalah sebaliknya. Kecuali kalo my hubby kena keje waktu raya, i redha ja la raya kat umah MIL. hehehehe....

So, Apa tradisi raya anda? Do share :-)


8 comments:

  1. menu wajib rumah mak - nasi impit ngan kuah lodeh, kuah kacang. dulu arwah ayah ada, yg wajib lemang dan rendang daging (org Perak panggil rendang pedas)

    menu wajib umah mertua - ketupat palas (which ai mmg suka sgt sbb jarang jumpa kat rumah orang perak) rendang mix daging n hati n paru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rendang mix daging tu sedapnyee... i suka peparu :-)

      Delete
  2. Tradisi raya family selalunya semua adik beradik my mum and dad akan dtg rumah my dad sebab he is like the eldest son eventhough he is not lol. so mmg meriah lagi memeningkan haha. Btw, Selamat Hari Raya buat tuan blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ KK, selamat hari raya to u 2. Memang seronok bila dah berkumpul ramai2 kan...

      Delete
  3. my side buat nasi minyak, rendang daging n ayam. lemang..kalau belah husband kat utara nun ketupat palas wajib ada..nasi kadang nasi tomato, kadang beriyani yang pastinya lemang takde..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...lemang slalu my mil beli ja nana... x dan nk buat dah...

      Delete
  4. My mum selalu wat kuah kacang, ketupat and rendang daging and ayam..dua2 dia wat..haha.. pastu balik kampung, my uncle akn beli fire cracker gantung kt pokok pastu mula la pop2 kuat..mcm sambut raya cina lak.bukannye beli bunga api biasa sgt pun.. haha.. Selamat hari Raya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...nostalgia bila ingat main bunga api masa kecik kecik kan :-)

      Delete