Nuffnang Ads

Saturday, November 26, 2011

Hampir mati...

Panas terik hari ini mungkin penyebabnya... Ketika saya melihatnya semalam, keadaannya masih baik. Masih nampak segar...

Petang tadi hajat di hati nak masak asam pedas kegemaran saya. Terkujat tengokkan pokok tu layu menyembah bumi. Alamak... kering dah ke pasu tu? Cepat2 saya siramkan dengan air...


Sedih tgk pokok daun kesum ni kan? Memang saya x siram hari2 sebab pasu ni x de lubang kat bawahnya... jadi air siraman akan bertakung.

3 - 4 jam kemudian....


alhamdulillah....
pokok kembali segar dari kelayuannya...hehehe...

Salam Maal Hijrah... marilah berhijrah ke arah yang lebih baik...

15 comments:

  1. tajuk u ni buat saspen je laaaa...hehehe

    ReplyDelete
  2. Hehehe.... Sajer bikin gempak sikit... Huhuhuhu...

    ReplyDelete
  3. daun kesum mmg kuat minum air ;)
    fuh..tajuk mmg suspen :P

    ReplyDelete
  4. Huhuuhu....mmg betul... Ingatkan ada lg air bertakung dalam pasu tu...:-)

    ReplyDelete
  5. subhanallah :) tajuk memang suspen ... hehe ... moral of the story, jgn biar daun kesum tu, nanti dia merajuk

    ReplyDelete
  6. Tu la... Mmg kena tgk hari2 ni.

    ReplyDelete
  7. mak kat kampung suka tanam kat longkang segar je..agaknya daun kesum ni memerlukan air yang banyak kot...

    ReplyDelete
  8. mujur sempat..sayang daun kesum kalau mati sebab baunya wangi..boleh buat laksa bila-bila je..

    ReplyDelete
  9. Chinta, mmg betul... Daun ni mmg perlu air yg banyak. Sbb tu kt kampung slalu tanam dekat2 parit supaya ada sumber air and x perlu siram selalu.

    B&C,
    Saya mmg suka laksa... Tp x smpt buat lg. Good idea... Nanti bleh buat. Hehehehe....

    ReplyDelete
  10. menyeramkan baca tajuk tu.. hehehe..

    memang pun daun kesum gitu.. kuat minum air.. bila tak bagi air.. pura2 pengsan pula... lepas tu segar balik.. hehehhe...

    ReplyDelete
  11. wuittt lamanya menyepi.......

    ReplyDelete
  12. Ina, tq for dropping by :-)

    Pnsusu, terpaksa menyepi kejap. Skang dh blogging balik :-)

    ReplyDelete
  13. Thanks for the idea, i'm a beginner at gardening, belum ada pokok daun kesum lagi.

    ReplyDelete
  14. Ezria, slamat bergardening... Saya pun hubby yang rajin menanam...saya tlg tgk sikit2 jer... Hehehhee

    ReplyDelete
  15. daun kesum mmg kena byk air...?siram ia selalu kay..saya pun da tanam daun kesum gak...

    ReplyDelete