Nuffnang Ads

Tuesday, November 10, 2015

ST's 73 kcal Apple Pie Sempoi

Dah a few days dah sebenarnya teringin nak try resepi ni. I teringat Apple Pie McD. But since dah lama I x makan McD, so try la buat resepi simple ni. Resepi ni boleh buat 3 serving (considering 1 pie satu serving)

You only need:

1 Green Apple
3 helai kulit popiah 
1 sudu mentega dicairkan
1 sudu teh serbuk kayu manis (or bleh agak2 menyelaputi apple tu dah cukup)
2 sudu teh gula perang (nak kurangkn lagi pon boleh, agak2 elok menyelaputi apple dah enough)

What u need to do:
  • potong apple bentuk dadu.
  • gaulkan apple, cinnamon and gula perang sekata.
  • sapukan mentega cair atas kulit popiah
  • gulung apple dalam kulit popiah
  • sapukan mentega atas kulit popiah yg nak dibakar
  • bakar dlm oven 180 degree celcius selama 15 minit atau hingga keperangan.

ready to be baked!

And Walla.....

Ready to eat :-)

Each Apple Pie Popiah ni got 73kcal. So, don't go overboard  ye... Pls take note that if u x wash dgn mentega, or if u kurangkan gula, maka kalori setiap popiah ni pon akn kurang dari 73kcal.

Selamat Mencuba!

14 comments:

  1. Replies
    1. boleh la nak lepas rasa teringin tu... :-)

      Delete
  2. okey simple je yer resepi ni, terasa nak cuba la mcm ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila dik... kalo nak sedap, filling tu tambah lagi la herba yg sepatutnya (google resepi inti apple pie)

      Delete
  3. ST...mertua Yani pandai buat apple pie (yg siap dengan crusties tu!) tapi menantu Melaka ni segan nak tanya resepi. Tahu makan je....hehheheh. Bila tengok resepi ST ni rasa nak cuba buat la...teringat plak dulu ada time yg gila sgt beli apple pie McD tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...ni apple pie versi rangup :-)

      Delete
  4. Sodap ee! Looks so yummy. Bile lah I nak rajin buat ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan ada kt umah, tu yg rajin tu N :-)

      Delete
  5. nina kalau pakai ready made pastry pon boleh salu ada jual kat econsave.

    Jom join segment nina..http://surayajafar.blogspot.my/2015/11/giveaway-duit-saku-bawal-aidijuma-by.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. su, kat umah ni ada kulit popiah (lebihan yg sgt banyak pasal beli seplastik masa nak buat popiah last week). Tapi memang lg sedap la kalo pakai ready made pastry... cuma x sure kcal dia berapa... heheheh....

      Delete
  6. Senang betul resipi ni, kak. Saya nak try lah nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah... ni pejam mata pon leh buat :-P

      Delete
  7. Nak buat malam ni. Tak kira la apa halangan sekalipun.huhuhu.

    Sebab semua bahan dah ada kat rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila cik hani, silakan :-)

      Delete