Nuffnang Ads

Monday, November 30, 2015

Cherish your moment



Pagi ni, i terima 3 berita kematian. Semoga Allah cucuri Rahmat buat mereka semua.

And it makes me think, how fragile life is... Bila sampai masanya, kita akan kembali pada Nya.



Hidup ni singkat. And you never know when u are going to die.

So cherish your moment with your husband/wife/kids. Isikan your life dengan kasih sayang, instead of rasa kecewa, marah dan dendam. Bila fikirkan balik, sometimes we fought over/get angry at petty things. How much time wasted sedangkan that time boleh kita isi dgn memori yang indah... 

Cherish the time you have and spend it as much as possible with your loved one. Prioritise. Yes, tuntutan kerja kadang2 membuatkan kita sibuk dan lupa dgn keluarga kita. Tapi bila kita dah tiada, keluarga kitalah yg kita harapkan, moga-moga mereka akan ingat kita dan titipkan doa buat kita... 

Or worst... Bila suami/isteri/anak kita yg pergi dulu... jgn simpan kemarahan lama2... communicate with them, luahkan isi hati... kemudian maafkan... let it go. jangan sampai kita hidup dalam sesalan, sbb kita dalam keadaan marah di waktu kali terakhir kita lihat kesayangan kita, ....


Life is short. Don't waste it with being angry or indifference. Fill your life with love. Cause you never know, when you'll loose your loved ones...


P/S: I suka dengar lagu Megan Trainor dgn John Legend 'Like I'm gonna loose you'. It really makes u think twice nak gaduh lama2 ngan your husband/wife, or nak marah lama2 ngan your family member.

14 comments:

  1. Kebetulan, semalam pakcik yang jadi AJK bendahari kumpul duit kematian taman perumahan datang, maklumkan ada 3 kematian di taman perumahan Yani. Sibuk kerja sampai tak perasan jiran tetangga dah pergi ke rahmatullah.

    P/s: Tak pernah dengar lagu Megan Trainor dgn John Legend 'Like I'm gonna loose you' tu, tapi bila ST dah sebut, terus teringin nak dengar....sat na, nak cari. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh... go u tube ada yani...
      mmg bagus join khairat ni... at least ada preparation kan...

      Delete
  2. Betul tu. Bukan je jgn buat angkara dgn the loved one,
    dgn stranger, dgn org kita tak kenal pun jgn lah buat angkara kan..
    elok disemaikan kasih sayang je.. buat angkara dengan orang yg kita tak kenali secara rapat lagi lah tak elok jadinya..

    ReplyDelete
  3. Betul ly pon terfikir benda ni dr pagi td sweet...thanks entry ni memang manfaat

    ReplyDelete
  4. Teringat pulak kat anak akak kat kampung, kawan gaduh hehe... But very true indeed what you were saying tqvm for the reminder

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak, tu gaduh2 manja...x pe... heheheh...

      Delete
  5. suka jugak lagu megan trainor tu. macam nak nangis dengar. jom kita sedekahkan alfatihah untuk yang telah pergi. thanks for the reminder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. smg Allah cucuri Rahmat buat sudara dan sahabat kita...amin...

      Delete
  6. yup..mendengar berita kematian sahabat handai n keluarga terdekat... buat diri terfikir bila masa Allah nak tarik nyawa tak perlu memilih tua atau muda.. menyadarkan kita betapa lekanya kita terhadap urusan dunia

    ReplyDelete
  7. Dalam minggu ni banyak mendapat perkhabaran duka perginya hamba-hamba Allah bertemu sang Penciptanya..Semoga kita yang masih bernafas ni tak sia-siakan usia yang dipinjamkan Allah untuk kita..Peringatan utk diri sendiri jugak hehe

    ReplyDelete