Nuffnang Ads

Wednesday, May 21, 2014

Masak Memasak

In my entire life, i didn't imagine that i would love cooking or love watching cooking show. Huhuhuhu... I always picture myself as a 'tough' girl when i grow up.'Kasar' skek masa zaman skolah2 dulu... Apa lak nak masak2 ni kan... tetapi ropanya, bila dah tua2 ni, i suka jugak memasak ni... especially kalau orang yang dijamu tu makan sampai abis masakan kita... terasa kepuasan memasak disitu... but i must admit, I bukanlah tukang masak yg 'terer'. Kadang jadik, kadang tak jadik, kadang nak masak lain, jadi masak lain... hahahahha....

My hubby slalu jadik my 'experimentor' (penguji hasil masakan???). Seb baik dia jenis belasah je makan apa yang bini dia masak. Tapi nak bereksperimen ke atas my hubby, ada jenis2 masaknya... For my hubby, i slalu eksperimen on lauk2 hidangan untuk dimakan dgn nasik. Kalo nak bereksperimen buat dessert/kuih2 or kek or biskut, usually i would wait kalo ada anak2 sedara nak mai umah, or bila dekat2 nak balik kampung so that bleh bawak balik kampung. My hubby nih x makan sangat benda2 manis ni...end up nanti i jugak la yg perabiskan... mana la tak gumok i nih... (ahahaha...alasan je...sebenarnya memang suka makan pon!)

Masa nak masuk umah baru dulu, I was so excited nak masak kat dapur baru. Siap azam tu nak try resepi satu buku. Hahahaha.... nan hado!!! tak abis pon satu buku...sikit2 je... Honestly, lama dah tak bereksperimen buat dessert/ kek, kuih or biskut nih... tambahan pulak oven i dah rosak... tak tau pasai pa, tetiba x leh idup plak oven tu... may be sbb lama sgt rehat oven tu, terus tak idup2 dah... huhuhuhu... Tapi, microwave oven ada je kat umah tu. Cuma nak tunggu rajin la kot... hahahaha...bab ni memang x leh tolong...

Tapi x dapat masak dan bereksperimen pun, i suka tgk rancangan masakan kat TV. Especially nowadays dah banyak rancangan realiti TV yg berkaitan dgn masakan... Skang i tengah gila (semua i gila la... main game pon gila, tengok TV pon gila...hahahahah! tukar 'suka' la...) i tengah suka tengok My Kitchen Rule - Season 5. Sapa ikut rancangan ni??? ada tak yg geng ngan i ni? sila angkat tangan! hehehehe...Apa yang best sangat pasal rancangan ni? Ntah le... Suka tengok org2 biasa ni memasak kat TV and apa jadik kat masakan dorang. Ada yg hebat, ada yg telungkup, masing2 dgn perangai masing2...  Yang best tu, sometimes ada tips2 masakan dapat kita amik from their cooking. Rancangan ni on air kat channel 702 pkol 6.05 pm every monday, tuesday and wed. Since dah bleh record, senang hati i balik umah tengok recorded show ni. Tak le terkejar2 nak sampai umah pkol 6. Selain dari MKR, I suka tengok Chopped (727), Masterchef US and Australia (channel 722 and 709) and Good Eat (727). Memang kalo kat umah, channel 727 (Food Network Channel) tu i slalu gak terjah.
U all tengok ke citer ni??

Tapi, asik la tgk TV kan...bile nak start rajin balik buat eksperimen memasak ni??? Errr... tunggu oven dibaik pulih bleh??? heheheh....

26 comments:

  1. Samaaa. Kiter pon peminat setia food network#. Tapi tak selalu sangat buat eksperimen masak memasak ni, yg penting ikut mood terkini. Hehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tgk dorang masak2...nak masak sendiri kena tunggu rajin. hehehehe...

      Delete
  2. Lapor perut tengok channel masak2 ni..hehe..memasak ni perlu keazaman yang kuat bagi kita sebab hanya duorang kat umah,end up amek kunci keta chow makan luar..dah nak 9 tahun macam tu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...ok je nk makan luar kak, x penat ngemas lps masak...saya part masak ok, part ngemas kureng...heheheh ;-P

      Delete
  3. Mase ly br kawen...tahun pertama tak pernah masak tau. Makan luar jek. Bila da masuk 2nd and 3rd year kawen. Br la masak sket2. Bila da masuk thn ke5 kawen. Br la rase masak tu lebih best dr makan kat luar. Walaupun tak la explore sgt resepi br. Tp nak try je resepi yg bila suke makan je. Gudluck kak nina. Gud habbit anyway

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...lama dah tak menerai resepi nih...

      Delete
  4. hehe sama la kita kak nina,suka tengok chanel food network asia.. kuikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai gak peminatnye ye... :-)

      Delete
  5. ida suka tengok citer masakan. tapi tak suka pun masak sangatt . hahaha .. tak sabar nak tunggu bulan pose gerentii ada citer masakan resepi itu ini hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoho...bulan poser cabaran tu nk tengok masak2 nih...kecur... uhhuhuh :-P

      Delete
  6. samalah dgn i.. dah kawin ni baru suka masak sbb hubby suka makan. heehhe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best masak bila ada yg nk perabiskn... Hehehe :-)

      Delete
  7. Erk.....ASTRO kat rumah tu pakej basic....so channel2 yg ST mention tu rasa mcm tak pernah tengok je....tapi kan, Yani punya habit..senang terpengaruh resepi dari blog org.....bila cuba buat dan menjadi..seronok! tapi lepas tu tak de nak mengulang buat...luuuppaaa balik ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah...betui la yani, banyak resepi kat internet...slalu ja bawak laptop masuk dapur... hehehehe :-)

      Delete
  8. Same here! Masa sekolah dulu the rough and tough type. Honestly, I never cooked until I got married! Itu pun, after couple of months... dah takleh nak telan masakan MIL. Hahah But now, I enjoy cooking! As for cooking shows, I am not so much of a TV person. But ada la tengok sana sini when hubby is watching.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...kan...never thought that we would love cooking.

      Delete
  9. masakkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ikut mood

    klu stress rajin masak
    ramadhan pun rajin masak

    hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang i pon ikut mood Ai... selalunya malas. heheheh :-P

      Delete
  10. Ehh samala pulak kite kak nina....saye pon jenis kasar...dahh kne blajo nak ayu2 an diri masak begaye sme...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. shida, akak kasar gak kat dapur...mak kata mcm masak kat kedai. suka bebenor ketuk kuali. hehehehe :-P

      Delete
  11. ermm same la cam hubby kita..x suka benda2 sweet2 ni..x suka pencuci mulut..tapi sue ske sgt.. tu yg nak buat malas,sbb dia x makan..last2 beli je..
    *alasan malas masak..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...biasa guna alasan tu sue ;-)

      Delete
  12. dah lama tak memasak, taktawlah ingat lagi ke tak skill2 memasak..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...x pe nory, paham, jaga baby...mana sempat nak masak...lagipon hubby nory chef kan? heheheh :-)

      Delete
  13. MKR is my fev show now! sanggup sengkang bijik mata tgk siaran ulangan pukul 11:15 mlm. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...best betui tgk dorang masak2 ni...

      Delete