Nuffnang Ads

Tuesday, May 27, 2014

Akhirnya....Kau pergi jua...

Setelah sekian lama,
Akhirnya kau pergi jua....
Melihat carikan yang kau berikan di akhir usia mu,
Ku akur cukup sampai di sini,
Terima Kasih atas segala keindahan yang kau serlahkan,
Semoga pengganti mu mampu memberikan, apa yang telah kau berikan selama ini...


OK...tak yah fefeeling sangat...


Apa yang pergi?? My iron. Setelah berkhidmat selama 9 tahun 2 minggu, perkhidmatan seterika i telah ditamatkan dengan rasminya minggu lepas. Discharged with honour. Hehehehe.....

terima kasih atas perkhidmatan yg diberikan :-)
Seterika ni was a wedding gift from a friend. Seterika yang bleh steam iron. Memang best pakai seterika ni. Senang nak hilang kedut pakai steam function tu. Actually skang ni pon boleh pakai lagi iron ni, tapi kena extra careful la... sebab tombol yg jaga tahap panas tu dah stuck kat level yg paling panas. Dah tak leh nak pusing2 dah... Tapi dalam careful2 tu, dah 5 lai baju i terkorban, including satu tudung ariani (nangessssss....). I think control yg jaga temperature iron nih dah rosak kot. Tak pe lah...baju yg terhangus tu bukan rezeki i... apa sangat la nak dibandingkan dengan beribu ribu lai baju yg i dah seterika selama ni kan...

So last week bgtau kat MDH yg iron dah rosak, terus my dear hubby beli baru.

Come with the new :-)
And here is iron baru yg MDH beli. Cordless one. Jakun i kejap...Lama betui x beli seterika, dah keluar yg jenis cordless ye... hehehehe.... so far OK la... tak de wayar yg mengganggu ketika meng'iron' baju.


Lama jugak jangka hayat iron lama i tu... barang2 electrical yg hadiah kawin or beli masa awal kawin dulu, rasanya x de dah yg bertahan selama iron ni. Blender dah berganti, periuk nasi pun dah berganti, vacuum dah berganti, peti sejuk and TV tak leh kira sebab hubby beli sebelum kawin lagi. Toaster dah berganti... hmmm... ye lah... alat2 electric yg ada skang ni mostly beli masa nak masuk umah ni tahun 2010. U all kalo nak beli brand iron lama i dulu, OK la kot...i'm the living proof that iron memang tahan lama... hehehehe....

OK, tell me... apa barang elektrik yg u all still have now, sama usia dengan ur marriage. I'm curious ;-)


16 comments:

  1. La..ingatkan apalah tadi..sentimental value tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha...saya memang poyo kak ;-P

      Delete
  2. wah lama betul iron tu berkhidmat. memang kena bagi standing ovation nih. untuk saya kat rumah banyak lagi barang elektrik yang orang bagi masih boleh guna. infact, periuk nasi yang beli dari sebelum kawen zaman u lagi pun masih boleh guna.

    oh ya, satu yang dah bertukar ganti, sofa. sofa beli time kawen, dah ranap dah mungkin sebab beli murah. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...tahan betui periuk nasi u... i punya tang sambugan wayar tu dah longgar. Lagipun periuk tu besar sgt for the both of us...so decide beli baru jek...yang kecik sekali. heheheh...

      Delete
  3. Salam nina... toaster oven akak gone last month. Itu pun sbb plumber drill dinding nak repair sinki dapur.. bergegar oven tu & pecah cermin oven tu.. itulah hadiah kawen brg elektrik yg terakhir... kl pinggan mangkuk byk lg blm guna...hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe...sama la...pinggan mangkuk banyak yg jarang pakai. pakai bila sedara mara datang umah jer... heheheh

      Delete
  4. erk... my tv and fridge bukan same age with my marriage... but its working fine for more than 15 years.... MIL punya. Kadang nk gak tukar fridge baru yang hebat... tp... its the old one still working... tak sampai hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow...lama tu 15 years... memang dilema kan...nak beli baru but barang lama still elok...

      Delete
  5. Electric kettle
    Rice cooker
    Blender

    4 setengah tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. bravo!! blender i rasanya second year of marriange dah rosak. hehehe...

      Delete
  6. salam balas ziarah...ehehehe

    kat umah mesin basuh,
    tv lama yg berat saiz 29" tu
    oven,
    mixer
    mesin basuh..

    rasanya tu yg bertahan sampai skrg kot..iron lak mmg x beli dari mula2 kawin dulu sbb ambik dari umh sewa bujang2 dulu..member yg dah pindah tu kasik kat kitorg..

    tp skrg ni cerek elektrik kene tukar baru..sbb dah menunjukkan tanda2 keuzuran..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...banyak lagi ya barang2 electric julie yg masih tahan...bagusnya :-) mesti pandai jaga barang ni...

      Delete
  7. Hahaha... citarasa bag fairus sama dgn jingo. Iron tu juga dial nk beli. Tp last2 Ada juga org hadiahkan iron. Pakai org bg dulu la

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... abg fairuz memang suka latest technology...kikikiki :-)

      Delete
  8. heee..sue pun baru tahu ade jenis cordless..takde la tersangkut2 time iron kan..

    ReplyDelete