Nuffnang Ads

Monday, May 05, 2014

Stress dan Sakit Mental

Read carefully ya...mental, not mentel (sapa jawa mesti tau mentel tu apa... heehhehe).

Dgr IKIM on the way pi keje tadi. The DJs mengulas tentang akhbar KOSMO hari ni yg mengatakan menjelang tahun 2020, penyakit kedua tertinggi bilangan pesakitnya adalah sakit mental. i.e: Lagi ramai org gila menjelang tahun 2020.

online paper KOSMO. Tapi berita penuh kat surat khabar.

Masa diskusi tu, ada la yg kata jadi sakit mental sebab tekanan jiwa. Which is true kan... kalo jiwa tak tertekan, takkan la sakit mental. Sakit mental yg disebabkan keturunan, peratusan kecik sgt. Sakit mental jadian yg banyak sekarang ni...

Mana tak sakit mental... just thinking about the stress that we have nowadays, is enough nak bagik mental tak stabil. Selalunya tekanan disebabkan tuntutan ekonomi, atau masalah keluarga, atau masalah di tempat kerja atau gabungan mana2 masalah yg disebutkan tadi. Kalau tak manage dgn betul, memang boleh bawak tekanan. Contoh, stress kat tempat keje, balik umah pi hambur kemarahan kat ahli keluarga (anak/suami/isteri), pastu anak2 plak jadik stress... dorang keluar umah carik keseronokan lalu buat masalah sosial pulak... dah mak pak tambah stress... this vicious cycle is going on and on and on... until....

Until semua orang yang stress ni dekatkan diri semula pada Allah... Allah kan dah janji, "ingatkan Allah, hati kan tenang". Bila dah tenang, baru la boleh berfikir dgn akal, bukan dgn nafsu. Masalah dalam kehidupan dunia kita ni semua dari Allah, dari Qada dan Qadar Nya. Jadi sudah pastinya jalan keluar juga dari Allah. And since Allah adalah Amat Penyayang pada hamba2Nya, pastinya Dia akan berikan jalan keluar itu. Tugas kita, bertaqwa pada Nya, mohon dan berdoa, juga berikhtiar supaya Allah ubah nasib kita kepada yang lebih baik.

So the next time kita rasa nak stress (including me la tu... asik stress dgn keje nih...), moh kita back to the basic. Kembali pada Allah, kembali kepada fitrah. Lagipun, dunia ni sementara je...buat apa nak buang masa pikir banyak2 sampai stress pasal hal dunia kan??? hehehehhe...

Have a Stress Free Day everyone :-)

p/s: penah tak rasa stress pikir tentang apalah nasib kita kat akhirat nanti ye... (T-T)




22 comments:

  1. Setiap hri sue stress pasal jem.. jem kat KL ni , dgn perangai pemandu lain.. stress pasal ni leh mental gak kan..hghuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...stress jem boleh menjadi faktor tambahan sue... stress jam, sampai opis keje melambak, x sempat reda stress, tambah lagi stress...

      Delete
  2. Honestly, jawapan untuk soalan ST kat part paling bawah tu....yes! Pernah dan selalu terfikir. Sebab Yani tahu diri Yani ni macam mana...banyak part yang masih 'jahil' bab hukum hakam. Stress bila fikir bab 'akhirat'......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...bagusnya Yani... jarang org nk stress pasal akhirat mcm dia stress pasal dunia (sama la pun yg tuan badan ni...)

      Delete
  3. kak nina...saye sgt perlu di ingatkan pasal dunia adalah sementara nie......selalu lupa....sakit, susah, sedih semua bersifat sementara kan...adalah satu nikmat ada kawan2 yg mengingatkan satu sama lain...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saling ingat mengingati...ni actually nak ingatkan diri sendiri sebelum ingatkan org lain :-)

      Delete
  4. ST, jgn stress2 k, xleh nak lari da.. bende kecik ke besar ke ckup wat kite stress kan..tmbh2 lagi pasal keje etc. Sbb tu kita control spy xke arah mental tu hehe. Berbalik pda apa ST cakap tadi.. Kembali pada Allah.. stress ke x stress ke.. di situlah ketenangan hakiki kan. Thanks pasal p/s kat bawah. Terus terang L xpenah terfikir mcm tu bila stress. Tersentak sekejap baca baris tu huhu. Ya Allah rasa jauh diri ni dgn Dia. Tima kasih ingat kan sesama kita. Cuma bila dengar berita kematian, mula diri berfikir bila giliran aku, dh cukup kah amalan aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul L, stress memang sentiasa ada selagi kita bernama manusia. Kena kawal dan medekati Allah adalah salah satu caranya...

      Delete
  5. selalu stress pk pasal nasib 'kat sana' nnti..maklum la hidayah mcm terlambat sampai sikit kat saya..banyak sangat buat dosa dulu..dg tak ttup aurat secara sempurna..macam-macam la lagi..semoga sempat la bertaubat dan diampunkan dosa sebelum dijemput Allah

    thanks for sharing kakak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib kita di sana, hanya Allah yg tahu... sama2 kita perbaiki diri, InshaAllah... :-)

      Delete
  6. bila orang mention stress and unhappiness i get really excited sebab suka talk about it. hehehe. it's amazing kita kat malaysia ni boleh somehow fikir diri tu miserable sangat. the key is gratitude. syukur.

    sebelum musim catu air tu dulu, ada musim hujan and because of the rain nampak so many orang complain because it caused traffic. kebetulan masa tu i had some yemens visit office and they loved the rain (tempat diorang subur tapi hujan tak macam sini). and then Allah bagi kita a good reminder. kita kena catu. i felt like nak screenshot fb post orang complain hujan masa dulu2 so that bagi sedar sikit.

    anyways... there's a good book i'd love to recommend: happy for no reason. http://www.amazon.com/Happy-No-Reason-Steps-Inside/dp/1416547738

    check out the related media in that amazon link. even the white man pandai bersyukur. chief teaDrinker approves.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TTD, u r so true... The key is gratitude. Memang kita selalu rasa x cukup2 dengan apa yg ada. Masa pi umrah dulu pun, sempat mengalami hujan di Bir Ali, and i saw the lady guard melompat-lompat kesukaan dalam hujan tu... how a simple nikmat can bring joy out of us. Thanks for the link, bleh carik buku tu nanti...

      Delete
  7. Salam.. interesting entry... stress tu sebenarnya semua orang pun ada... sama ada heavy atau tak je ek? tapi memang betul.. i agree to the point that memang stress sekarang boleh bawak ke tekanan mental... even kids at school pun sebenarnya dah develop stress- contohnye bila nak berkawan, nak meet expectation parents and cikgu.. whoah! Stressed --> spelled as DESSERTS backwards :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh My...i should changed my blog name la kot... ahahahah ;-)

      Delete
  8. sekarang ni memang banyak tekanan hidup ynag boleh buatkan orang stress.. macam-macam boleh jadi punca.. so balance dalam hidup mestilah ada dari segi fizikal, and spiritual.

    ReplyDelete
  9. Betul kata nina..akak ni stress nak naik keje minggu depan lepas lama bercuti..takut blur2 je nanti..hmmm..tapi bila ada masalah, Allah suruh solat dan sabar..itu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan akak...cuma bila solat tu tak khusyu'... tu yg tak tenang2 tu...

      Delete
  10. kan
    bila tgk thn 2020 tu mcm seriau je ye.
    smga kita dijauhkan dgn sgla yg pelik begini
    mantapkan iman di dada. banyak ingatkan Allah.in shaa Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut dgn apa yg nak berlaku in the future...Smg Allah lindungi kita semua dan berikan yg baik2 buat kita...Amin...

      Delete
  11. Ayat post script tu memang stress. Takut bila kat mahsyar kena matahari panas, mohon tergolong dalam golongan yang diberi perlindungan. Takut dibagi kitab dengan tangan kiri & amal lebih byk pada awalnya, tapi habis bila dah divide kat orang esp yg ku kutuk dulu2, mohon doa diberi dengan tangan kanan & amal lebih berat setelah tamat perbicaraan mizan. Takut tak lepas sebrang siratul mustaqim & jatuh ke neraka, mohon dipermudahkan seberang & dapat masuk ke syurga tanpa melalui neraka.

    Tapi kan kak. Ada masanya diri ni ke laut juga. Haish. Risau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama pun manusia dik... cepat lupa. moh kita peringat sesama sendiri, InshaAllah, smg Allah berikan hidayah dan tetapkan kita di jalan Nya...Amin...

      Delete