Nuffnang Ads

Thursday, May 08, 2014

Prihatin dan Adil

Prihatin: mengambil berat, perhatian terhadap sesuatu perkara (Kamus Dewan Edisi ke-4)

Bagus masyarakat Malaysia ni. Semua org prihatin kepada org lain. Tengok je kutipan amal dan derma, juga sikap saling bantu membantu antara satu sama lain. 

Cumanya, bila sampai prihatin kat benda-benda yang tak sepatutnya di'prihatin'kan, part tu yg tak best sket... Bila dah jadi cam ni namanya 'jaga tepi kain orang'.

Jaga tepi kain orang : mengambil tahu urusan orang lain (Peribahasa Melayu)

We need to know the boundaries, supaya prihatin kita tak tukar jadi 'jaga tepi kain orang'. Kalau tuan punya badan tak kisah pun dengan keadaan nya, kenapa la kita nak sibuk2 tanya dan risau on behalf of dia. Unless, benda tu is something yg memudaratkan, like nak suruh org berenti buat benda tak elok. Ha...yang tu memang elok kita prihatin. Or prihatin kat org yang sakit... yg tu pun baik.

TAPI.... tak de anak, is not something yang tak elok and not even a penyakit. Mungkin tak elok pada pandangan mata org yg melihat tu... tapi tuan badan OK dan redha, kenapa pulak dia yang nak tolong risau???

Jadilah seorang yg adil.

Adil : meletakkan sesuatu pada tempatnya. 

Adil bukan sama rata. Jadi, tak boleh la nak pukul rata tanya soklan cam ni kat semua orang. Especially bila dah tau yg dia tu dah lama kawin and memang tau dia tengah berusaha untuk itu. Kena tahu bila nak jadi prihatin, dan usaha supaya tak menjadi seperti 'jaga tepi kain orang'. Tahu yang soalan 'bila nak dapat anak' ni adalah soalan yang tidak adil pada orang yang tiada anak, sebab tiada siapa yang boleh jawab kecuali Allah.

Moral of the story (eh...ada story ke? heheheh) jadilah seorang yg prihatin dan adil.

Sekian. 

14 comments:

  1. lama tak cerita pasal TTC nih. Nanti ah, ada cerita bes gak nih. Nak tulis kat blog TTC. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... meh citer...entry ni pon lama pendam... dok pikir nak publish ke tak... huhuhuh....

      Delete
  2. pergghh sis mcm nk copy je ayt sis ni ltk kat status fb, biar "terasa" skit org2 yg terlebih prihatin ni..so, lps ni diorg x yah sbk2 tny lg..kdg2 mmg nk naik mrh pon ad, pd hal kdg2 kite mcm x ingt pon,hepy2 je,dtg plk die tny mcm tu trus buat fkrn runsing je..maybe betul la ade org ckp, kdg2 org luar yg buat kite bertmbh stressss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanya sekali sekala, OK lagi kan...tanya tiap2 kali jumpa.... huhuhu, sabo je la... but in the end, it is still us dear...whether we allow them to make us stressed or not.

      Delete
  3. dah lama tak dapat soalan macam tu. mungkin sebab persektaran kot. kalau balik kampung, konfoooooooooom kena soalan macam tu, prihatin tak bertempat. tu yang lama tak balik kampung tu. heh. some people just dont understand. mungkin diorang fikir soalan macam tu macam soalan 'dah makan ke belum kot'. adoilaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui zura, kalo dikelilingi org yg prihatin, kita pon relax je...

      Delete
  4. Betul tu...tak ade anak bukan la satu kekurangan...tak kawen lg pon bukan 1 kekurangan juga. Tak payah susah2 tanye. Atau bila da tau, just doakan kwn2 cepat2 pregnant bukan tanye mengepo tp tanye tu sbnr nye tujuan nak perli atau nak riak. Nauzubillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm TTD tulis dlm his comment in my last entry...the key is bersyukur kan... kekurangan tu mungkin satu kelebihan sebenarnya...ada hikmah :-)

      Delete
  5. Mensampah juga kalau org ty...tp buat2 senyum je..jawab ape yg patut..tp dalam hati resah hanya Allah tahu...hee ape nak buat dah naseb badan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la shida, yg tak de tu la yg nak ditanya... mmg kena sabar dan senyum je :-)

      Delete
  6. SweetT..yup, setuju! prihatin + adil and also + 'empathy'. Empati: Daya menyelami dan memahami perasaan atau emosi org lain..etc (kamus Dewan Edisi 4)..ye, bukti apakah bila dikatakan klau tiada anak itu 'tak elok'..di mata2 org yg tdk memahami sbnarnya maksud 'ujian Allah'..sedang kita tahu (*org yg 'tahu' belum tentu dia 'sedar' -petikan kta2 ustz Pahrol) yg Dia Maha Merancang sesuatu yg sungguh 'terbaik' buat setiap hambaNya..adakah hambaNya itu sedar apa yg berlaku itu sbnarnya yg terbaik utk dirinya?..jd tidak timbul sbnarnya perkataan 'tak elok' itu dlm kehidupan insan2 yg terpilih olehNya..malah org yg diuji dgn lbh hebat ujiannya mungkin lebih tinggi darjatnya dari kita yg diuji tidaklah seberat mana pun..atau yg diuji biasa2 saja..entah di mna lah kedudukan kita di sisiNya sbnarnya...sama2 lah kita selalu bermuhasabah diri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq for the addition umie.... Sgt setuju, kadang kita x empati dgn ujian org lain...

      Delete