Nuffnang Ads

Wednesday, December 11, 2013

Menangis tanda lemah?

Hahahahha.... tetiba terrajin plak malam ni nak buat entry....

Bukan apa... tetiba terpikir, adakah menangis itu tanda kita lemah? Adaka menangis itu tanda kita tak redha? Adakah menangis itu sesuatu yang negative?

Pada i depends on how the menangis tu itself. If menangis teruk gila, sampai lupa diri, lupa yang kita masih ada tuhan.... mungkin itu sesuatu yang negative.

To me, air mata adalah satu anugerah Allah buat kita....especially kaum wanita... wanita yg punya sifat malu, and sometimes tak dapat mengungkap kesedihan waima kemarahan dengan kata2. Maka, air mata lah yang menjadi cara menghamburkan dan meluahkan rasa. Sebab tu, lepas menangis kita akan rasa seperti lepas satu beban... x ada apa yang tinggal...kosong....(kosong...kosong...nyanyi nada lagu najwa latif). Sebab semua dah di luahkan. Yang tinggal rasa penat... dan akhirnya, kita tidur. (At least i cam tu la...dah penat nangis i tidur). And i specifically limit my time untuk bersedih dan menangis. During which, i menangis sunguh2 and i bersedih sungguh2 (usually paling lama pun a day....macam masa 1st IVF fail dulu). After which, i try to live a normal life and try not to think about my grief too much. Try is the key word....

Manusia dilahirkan dgn sensitivity dan ketahanan jiwa yang berbeza. Ada yang lembut jiwa, ada yang keras. Ada yang perlu menangis lama...ada yang tidak perlu pun untuk menangis. Macam i sendiri, I am a sensitive soul... mudah mengalirkan air mata...walaupun hanya sebab membaca cerita sedih di novel atau menonton TV...sunggun cememeh i ni ;-P huhuhuhu.... What i meant to say is, mari kita raikan perbezaan ini... tak semua org sama, dan cara menghadapi masalah atau dugaan adalah berbeza. Allow some time for them to grief. But at the same time, pimpin mereka supaya tidak terperosok di lembah kesedihan terlalu lama...

Buat rakan rakan pembaca, pesanan yg sering i titipkan di ruangan komen apabila keadaan memerlukannya; sekiranya kamu perlu menangis atas sebab apa sekalipun, menangislah... but don't dwell on the sadness too much. Coz u might missed another door of happiness when you close your eyes to shed your tears. Dan sebaik baik tangisan, adalah tangisan yang mengharapkan Rahmat dan bantuan Allah, dengan berdoa dan sujud pada Nya...

This is just my personal opinion... So, what do you think? Adakah menangis tu tanda jiwa lemah?

30 comments:

  1. pd L menagis xbermakna lemah. Tp kdg2 bila nages kita rasa lega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...i mmg lega bila dah nangis...

      Delete
  2. it's true..menangis bukanlah suatu kelemahan bahkan ianya boleh dijadikn satu terapi..dgn menangislah kita dpt melepaskan tekanan yg menyesakkan hati n meringankan ketegangan jiwa ni ..dgn menangis jg boleh melepaskn hormon stress kita kn..that's jus my 2cents..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. May b sebab tu wanita x ramai yg sakit jantung...sebab x pendam perasaan... huhuhuhu ;-)

      Delete
  3. nope!

    menangis bukan tandanya kita lemah kan?

    sbb menangis is my best fren forever. seriusly. bkn maksud kita ni lemah tp bila kita menangis kita rasa puas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik ti, menangis pun BFF i ;-)

      Delete
  4. agreed! thumbs up for this post :)

    ReplyDelete
  5. Saya kenkadang dah marah sangat pun saya boleh menangis... Kalau sedih lagi lah.. Hihi mungkin kita akan menangis bila ada sesuatu yang kita tak dapat luahkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i pon cenggitu carl...kalo marah sgt mmg bleh nangis... huhuhuhu....

      Delete
  6. nope. bukan tanda lemah. tanda nak menerima sesuatu kenyataan kot.

    macam terima berita sedih, masa menangis tu la nak psycho diri sendiri nak hadam berita tu, habis nangis, hati pun dah ok. (at least sikit)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmmm...mungkin menangis ialah proses kita menerima berita sedih...

      Delete
  7. yup menangis boleh release segala benda berat yang ada kat hati ni. muka pun segar sikit. rasa macam best. hehe. i sleep after cry. sama. cuma kena terimalah akibatnya, mata bengkak gila gila. haha. but worth it. :)

    ReplyDelete
  8. Penah menangis sebab rindu pada baby yg tak dpt diselamatkan masa ektopik dulu..adui,.siksanya mcm mencucuk2 ulu hati,..lemah ke ek tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tangisan kesedihan... to cope with loosing... definitely bukan tanda jiwa lemah. Tu la kak... i think people should stop associate crying with negative connotation. It is not an act to be embarresed upon...fitrah manusia kan nangis ni...

      Delete
  9. Same goes to carmello...usually bila i tersangat marah i menangis. Bila i down even a small incident like pegi kedai makan tp makanan habis pun i boleh menangis. Haha gila teruk cememeh i. Tapi betul cakap u ST, menangis hanya akan rasa menenangkan jika kita menangis sambil igt Allah dan mengharapkan pertolongan dia. Memang rasa lega

    ReplyDelete
  10. Yani pernah menangis sebab lapar sangat dan pada masa yang sama kebetulan takde makanan atau apa2 sahaja dalam drawer kat opis untuk dinibble....erk..tu menangis masa hormon tak betul. Sedangkan kat pantry ade je biskut wheatmel utk dimakan. cememeh terlampau... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahha....tu pon kengkadang i ada buat yani...menangis x pasal... kikikiki ;-P

      Delete
    2. Hahahaha...so it's normal abnormal action la kan?

      Delete
  11. kan.. salu orang kate nangis tu lemah. biar aaa nak nangis. hahahahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ida... utk org yg suka nangis mcm i ni, i x agree ngan statement tu... sbb i rasa jiwa i kuat, sekuat tangisan i... hihihihihi ;-)

      Delete
  12. saya ni pun mmg seorang yang mudah menangis..lebih2 lagi bila kecewa..bila menangis mmg nangis kaw kaw..suami pulak tak suka saya ni nangsi2..klu nak harap dia pujuk lagi lah tak de. tapi... betul kata sweet tooth..lps nangis dan tdo, bila bangun kita akan peroleh satu semangat baru..untuk bangkit lebih bersemangat lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rina, i rasa semua hubby x suka wife dia nangis... sebab i rasa hubby2 ni x suka tgk wife dia bersedih :-)

      Delete
  13. I juga punyai skeping hati yg sgt sensitif...org guna suara tinggi pun mata i dh bkaca...apatah lg jika dsbut ttg zuriat...dpn org tu jg mata merah..huhu.lemahnya jiwaku :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi i tu bukan lemah jiwa nurin... memang kita dijadikan begitu... mungkin makan masa nak keraskan hati and cuba kentalkan jiwa :-)

      Delete
  14. lepas nangis dah x lemah dah.hehhehe

    ReplyDelete
  15. saya pun suka menangis kak. rasa sangat lega bila menangis walaupun masalah tu still xselesai. at least rasa kurang sikit beban yang ditanggung. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...akak pun nangis sbb lps tu lega....

      Delete