Nuffnang Ads

Tuesday, December 03, 2013

Letter from a friend.

I think writing a letter (i mean actually writing a letter using pen on a piece of paper and post it to the intended recipient) is a dying culture. Huhuhuhu...hambik...dying culture terus ;-P

But it's true i think... let us count here.... how many of u still receiving letter posted from your friend? Or, ratjer when was the last time u received a letter from your friend? I'm talking about real surat ya... bukan kad undangan perkahwinan, or kad raya (kad raya pun dah jarang2 org bagi kat kawan2).  Kalau masih ada, pls tinggalkan jejak di ruang komen ya :-)

I don't think masih ramai dikalangan kita yang berutus surat dengan kawan-kawan....maklum lah... zaman teknologi....nak write in something, just email. your friend shall receive it in a split second. Or send SMS, or just 'Whatsapp'. Semuanya pantas... sekejap je informasi sampai pada kita.

Tapi, sekarang ni i rasa writing a letter is an art. Yes... an art. Sebab, memerlukan planning apa yang kita nak tulis...and secara automatik, ayat2 akan lebih tersusun. Coz, tak de delete button nak padam balik apa yg salah tulis (u can either cross the word or use liquid paper, but hey.... x cantik la surat tu nanti kan...hence, plan la nak tulis apa). Hmmm... may be tulis surat boleh jadi sejenis hobi... heheheh....

May be to some, buat apa la buang masa buat benda ni... Tapi pada I, writing a letter is a personal touch. And a person who receive it would feel very appreciated, coz writing needs effort and u know someone has put some effort to keep in touch with you. Isn't it sweet?

That was what i feel when i receive a letter from my friend. We've been friends since high school, tapi betul2 rapat masa zaman uni.You may read about it in her blog, about why she took the time to write a letter.


The letter
Seronoknya rasa dapat surat ni... and since hubby i keje malam hari ni, i'll took the time in writing my reply :-) Tetiba teringat zaman skolah2 rendah dulu... suka hantar surat, cari kenalan baru dari ruangan pembaca kat majalah dewan pelajar (does it still exist??). And pen pall i yg paling i ingat was from Singapore - Maslina Misnawi nama dia. We lost contact bila i dah start sekolah menengah. I wonder how is she doing right now. Address umah dia pun i still remember... (see...how often I wrote sampai ingat alamat...kikikiki).

Okey Adah, turn hang pulak tunggu reply aku ok... i shall inform u once i posted my letter....tunggguuuuuu..... (hihihihi....this is fun!)

Till then :-)

12 comments:

  1. Hehe, i hardly receive any letters lately...
    Dulu i mmg minat tulis surat...especially time kat hostel. Siap ada penpal lagi...
    Sekarang semua surat2 tu i simpan dalam box and letak dlm stor...jadi kenangan terindah gituh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... actually i pun teruja bila my fren tanya nak terima tak surat yang dipos... heheheh...

      Delete
  2. Dlu2 mase skola2 padahal kelas dia ngan ly dekat2 je tapi tulis surat pos...hahahaha...kelakar pulak bila ingatkan nostalgia tulis2 surat cinta ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la Ly, memang zaman skolah2 dulu je rajin berutus surat...bila dah start ada e-mail ni... dah stop tulis surat...

      Delete
  3. So sweet nina.. smlm baca kat blog adah about this..
    May be u shud write to your pen pal too..who knows she's looking for you too :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe...ingat alamat dia bahagian atas jer...poskod part x ingat. heheheh :-)

      Delete
  4. Akak sempat lagi jumpa zaman tulis surat masa early years kat U.kelako kalau ingat2 balik.skrg ada gak surat tapi surat bil2 kwna bayo bil itu,bil ini jek lah

    ReplyDelete
  5. hehehhe...tu surat bayor utang... kikikiki ;-P

    ReplyDelete
  6. sweetnya your friend...

    memang dying culture sungguh lah...

    takpe, kita masih ada masa beberapa bulan kumpul alamat untuk pos kad raya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...B&C, i pon dah lama x bagik kad raya kat my fren...

      Delete
  7. haha ... am waiting for your letter. arghhh ... this really need some patience ;)
    thanx nina for being my partner in 'crime' ... ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weh, x sompek nak pos lagik...tulis siap dah... heheheh

      Delete