Nuffnang Ads

Friday, November 01, 2013

The 300th Post : Life & My 90 days challenge Part 4 update

Yey! My 300th post (eleh...org lain dah beribu riban buat posting x bising pun....huhuhuhuhu)...

Wow... Tak sangka dah buat posting sebanyak 300 kali sepanjang ada blog ni. Anyway, hope u all enjoy reading my blog as much as i enjoy writing it :-)

OK. A bit busy lately. Dengan performance review for FY2013 ni, alhamdulillah.... dah settle yang anak2 buah punya. Tinggal untuk diri sendiri je.... kena siapkan and submit next week. Wish me luck!

Move on to my 90 days challenge (Part 4: Oct Summary)
(Disclaimer: what i did for my weight loss program works for me, but may not work for u. Pls consult the expert for better weight loss chance.)

This month berat dah start moving from range yg i stuck tu. Am so happy with my progress. Walaupun ada sangkut sikit-sikit in terms of pemakanan, but i masih consistent in terms of trying to watch what i eat and exercising.

Actually, x de la drastik my diet tu. I pun x ingat i dah share ke belum kat blog ni. Anyway, I ikut what my fren sarankan (as per Kevin Zahri advice). Amik Carb yang portionnya sebesar penumbuk kita, protein sebesar tapak tangan and vegetable 1 serving (i.e banyak sayur!I budget dalam semangkuk gitu). My fren also advise amik snack. Apple is a good one. Snack amik in between breakfast & lunch and in between lunch and dinner. According to my fren, jgn skip makan, sebab bila skip makan, body kita send signal yang kita dalam starvation mode dan metabolism badan dikurangkan. Sedangkan we need the metabolism untuk bakar kalori. Jgn lupa minum air banyak2... Pemakanan yang baik actually sumbangkan 70% kepada penurunan berat badan. Exercise is 30%. So ensure u eat right, InshaAllah, that is the first step to reduce weight.

Untuk exercise, i suka buat tabata. It just a 4 minute exercise, with interval of 20 second intense activities and 10 second rest. Nampak 4 minit je kan....tapi penatnya memang tak cukup idung nak napas. hehehehehe....kalau i tak buat tabata during cycling, i buat simple tabata macam yg ada kat internet (lari setempat, squat, lompat bintang dan push up). Kadang tu balik keje dah lambat, lps maghrib, masa masak tu, i sempat bertabata sambil2 masak. At least kasik peluh keluar, better than x senam langsung kan.... if u all nak tau tabata tu caner, click link ni or u can google jek...

Selalunya exercise rutin i ye lah 5 minutes cycling (stationary bike) utk panaskan badan, 10 minit cycling for cardio, 4 minutes tabata cycling, 10 minutes cycling for muscle building and 5 minutes cooling down. so, around 30 minutes workout, selalu i buat selang sehari or kalo over rajin, hari2. My mantra sepanjang exercise tu : NO PAIN NO GAIN. hahahahah.....that is enough to keep me going :-) Oh... muscle building/strength is important ya... jangan asik buat cardio je... cardio activity ni memang bagus untuk jantung, cholestrol dan blood pressure, selain dari pembakaran lemak. Tapi muscle/strength building ni kena masukkn juga dalam exercise plan untuk balancekan exercise kita. By having muscle building, badan akan lebih trim dan fit (i.e tak menggeleber sbb lemak2 dah hilang), tingkat kan metabolism badan. Selain dari tu, otot juga membakar lebih banyak lemak, even after kita habis exercise. Tapi x perlu la sampai jadik body builder kan... heheheh....

So.... apa keputusan penurunan berat badan i setakat ni? The verdict: as of Oct 31:


Yey! I love progress.... and it did motivate diri i untuk terus usaha. Dah a few people tegur kata i nampak kurus sikit. Especially tang pipi/muka. Hehehehe....lagi la semangat i teruskan usaha i ni. Walaupun may be susah nak capai 4 kilo penurunan dalam masa berbaki 2 bulan ni, I will try harder dan lebih berdisiplin dalam rutin penurunan berat badan i ni. Please pray for me ya :-) And for others yg sedang berusaha, good luck to u all.

Till then :-)

17 comments:

  1. aku pun kena start la nina .. bagus entri ni .. congrats dah masuk #300. aku still counting .. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom adah... diet untuk sihat :-)

      Delete
  2. Suke nye tgk org usaha nak sehatkan badan.heee...ly ni angan2 tahi ayam...

    Keep it up a good work :)

    ReplyDelete
  3. Tabata sounds good to me! Boleh cuba juga ni...KZ pun suruh variasikan senaman supaya semua bhgn badan boleh dpt kebaikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la yani...it looks simple but really effective :-)

      Delete
  4. wah..usaha dah membuahkan hasil..musti happy kan..chaiyokk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...mmg suke ni kak :-) celebrate mkn nasik arab tadik...ehhh.... huhuhuhu

      Delete
  5. sweet..bru hrni i tahu ttg tabata exercise ni..bgusnye..teringin la nk cuba..push up tu selalu i payah sket nk buat..mengigil2 nk bangkit..hehe..sit up lg ok..huhu..gud luck 2 u n kita semua yek..hehe..x sbr nk try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umie, try, jgn x try :-) i pun baru tau from my fren...

      Delete
  6. nak join boleh tak...nisa nie diet kura2 jer...dah masuk akhir tahun masih x dpt buang 20kg kampit lemak ituuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisa, jom! :-) u boleh start with adjusting pemakanan u. Ikut portion mcm yg i describe kat atas. Jangan target banyak2 sangat, takut bila x tercapai kita jadik down. Sebulan sekilo should be ok. By the time 12 bulan, dah doblas kilo turun... yang penting kena consistent. Another tips, catatkan ur journey in ur blog. Bila kita menulis, dia tambah keyakinan dan semangat untuk kita (at least it works for me). Good Luck! :-)

      Delete
  7. yeay! Alhamdulillah bestnya kak nina dah banyak turun..me stuck at another 3 kg to lose..rasanya lagi sikit tinggal lagi susah nak turun..dah mcm melekat dah lemak2 tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana, memang bila dah tinggal sikit, lagi susah nak turun... tips from blogger yani, ubah cara pemakanan and exercise...mungkin lebih intense lagi exercisenya... :-)

      Delete
  8. will blog about food more.

    with pictures... photoshopped for more yummy effects.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cobaannnnn.... (intonasi sama mcm pendekar bujang lapuk....) eheheheh...

      Delete
  9. salam perkenalan..

    congratss on your achievement in weight loss..sikittt je lagi nak capai target! chaiyokk!!

    http://naturally-vitamin.blogspot.com/2012/11/kurus-dengan-sihat-vs-kurus-dengan-cepat.html

    ReplyDelete