Nuffnang Ads

Saturday, September 28, 2013

90 Days Challenge - Part 3 : The summary

Dah lama i tak tulis pasal my 90 days challenge. So today i'm gonna update what happend to my weight loss challenge.

During early of the year hari tu, i ada mentioned about one of my resolution for this year is to loose a bit of my weight. I need to prepare my body for next IVF. And i want it to be in its best condition.

It is not an easy journey, i tell u. I ni memang suka makan. I love food and i know how to enjoy it. Kalau masa zaman2 belajar dulu, my fren selalu cakap kalau tgk i makan, mesti dia rasa mcm makanan tu sedap sgt. Hahahaha... Tapi when i'm getting older, sukan pun dah tak main dah, metabolism pun makin merudum and dok opis je and jarang exercise, i gained weight year by year until i realised i taking tol on my health. Not really serious yet, but it started to scares me.

I need to shed at least 8 kilos to gain a healthy weight and healthy BMI. Tapi saje nak target tinggi sikit and to round up the figure i target 10 kgs. And to make it easier for me, instead of targeting 10 kilos at once, i start it slow and steady (sometimes tak steady pun... selalu gak sangkut....huhuhuhu). I pecahkan my weight loss journey to small target and small time frame. Degn cara ni, i tak rasa terbeban and i tak rasa demotivated sebab jauh lagi journey i. Hence the 90 days challenge.

Tapi 90 days tu pun x la very consistent sangat i punya weight loss program. Selalu sangkut and selalu de-motivated. But since I join my frens and have kind of 'buddy' in my weight loss journey last month, I rasa i lebih strong sekarang kalau nak di banding dengan masa i nak turunkan berat sorang2. With my fren, we share our weight loss activity...share pasal pemakanan, share pasal exercise and motivate each other. I'm so thankful for my frens for their tips and support. And it really feel easier this time around.

For those yang nk loose weight, its good if u have buddy to support u. And FYI, i read it somewhere that u stood 3 times chance better to loose weight when u do it with your frens. Macam i, we share it in a wasssap group of our schoolmate (ladies je... tapi x de la sentiasa on topic weight loss. but we often discuss it and it helps). You may do it cara yg sama or via fb, email or dgn kawan2 opis.

OK...so far, it's been 9 months journey so far, where 3 cycle of 90 days challenge was done. 

The journey so far

I managed to loss 4.3 kgs so far. Alhamdulillah...walaupun masih jauh, at least better dari i tak buat apa. Sepanjang this program, my weight loss punya graph ni secara keseluruhan memang semakin menurun. Cuma in between ada ternaik sikit and then turun balik and naik sikit then turun balik... menunjukkan my program ni tak consistent. But i do feel the difference. I rasa my body is lighter...ringan sikit badan. I dah kurang sakit lutut (heheheh...). And generally i rasa myself more healthy.

Skang nih my wight stuck at the same weight range. And since 1st Oct ni is my final 90 days Challenge (Part 4) cycle, i need to work hard with my exercises and eating right.

Less 0.7 kg to reach my 3 kilos target.
Walaupun this cycle tak dapat achieve my target, but it it was a good effort. Insha Allah i'll do better in the 4th cycle. Doakan i berjaya ye kawan2 :-) And I doakan u all yang nak loss weight juga berjaya.

Let's live a healthy life! :-)

20 comments:

  1. wahh..congrats sweet!.bestnye...sikit je lg tu..go..go..i believe u can do it! :-) ..doakan i jg tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ umie... InshaAllah, semoga Allah permudahkan usaha kita...amin... :-)

      Delete
  2. wah...seronok i baca pencapaian you ni. inspire mee too. sweet tooth save la my phone number. bila2 boleh i ngadu kat u bila lemah semangat. Kat Thai ni i manage to loose weight sket tapi balik nanti isau jugak balas dendam. hahaha...ni my email, send me ur phone number ye. or just give mu ur email address. mana2 yang u selesa. I tak ada kawan yang nak turunkan berat badan. diorang semua kurus haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie, x de pun e-mailnya... atie e-mail i la... my email: nina_afida@yahoo.com

      Delete
  3. Sweet Tooth..chaiyok2! Sikit je lagi tu...inshaAllah boleh capai target before awal tahun 2014 ni....Yani ni dh terdemotivate bab turunkn berat badan sejak2 struggle dgn penangan Clomid dua kitaran ni. Berat badan turun naik tang tu je....stress juga. Ni yg risau kalau2 appointmnt bulan 10 dan 12 ni berat tak capai target....haish!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... i pun harap dapat turun lagi ni...skang ni tengah dok dalam range yang sama... nak kena usaha lagik kuat ni. Yani, u inspired me :-) thanks for sharing ur weight loss journey.

      Delete
    2. Haiyo jangan ckp mcm tu la Sweet Tooth....baru turun 16kg je, org lain lagi banyak turun dan tak makan tahun mcm Yani ni...ni kire tak boleh jadi testimoni Herbalife, lambat naw penurunannyer....huhuhuh....

      Delete
    3. Bukan sbb berapa kg turun yani, because ur kesabaran n consistency. Tu yg i nk jadikn contoh. Hehehe :-) lagipun, 16 kg banyak tu....

      Delete
  4. congrats on shedding those 4 kilos weight!

    ReplyDelete
  5. Sikit lagi sikit lagi.
    Ai pun dh gain weight sikit huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la Ai, yg tinggai sikit ni dogil bonar lomak eh... Hehehehe....

      Delete
  6. u buat diet apa babe? or supplement? Me on diet as well.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MZ, i calories counting and exercise. Since i ni bnyk tak disiplin, i amik kesempatan pose ganti n pose sunat mana yg dan. Exercise pun i buat simple2 je... Naik beskal, buat tabata n yoga for beginners. Good luck to u. Nanti share ur weight loss journey ya :-)

      Delete
  7. kak nina...all the best...akak, trylah cycling...sgt best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Nina... skang ni pun mmg cycling, tapi stationary je la... kat umah. malas nak siap2 brtudung kluar umah. heheheh :-P

      Delete
  8. BMI akak before mula FET ngam ngam 25 huhu..kira 'lebih berat' jugak..tahniah nina dah lose weight banyak gak tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ kak, doakan saya consistent... smg sempat dapt healthy weight before next IVF :-)

      Delete
  9. bestnya Sweet tooth..really inspiring..ish, ni yang rasa berkobar2 nak kurus nih.

    *baru je makan McD ni*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... i like to wrote down what i want to do, in hoping that i'll be consistent to do it. Actually, i pun dapat inspirasi dari kawan2 lain yg sama2 nak loose weight nih... Sikit2, InshaAllah jadi bukit... pelan2 kayuh B&C :-)

      Delete