Nuffnang Ads

Tuesday, September 17, 2013

Ada, Beri, Dapat

Those yang selalu dengat Prof Muhaya's talk, mesti dah biasa dengan 3 perkataan ini : ADA, BERI, DAPAT. The concept is very simple. Apa yang kita ada, itulah yang kita akan beri. Dan apa yang kita beri, itulah yang kita akan dapat. Kita tak akan beri, kalau benda tu tak ada dalam diri kita.

Ada cinta; cinta lah yang kita beri pada orang lain, dan cinta itu juga yang dipulangkan kepada kita.

Ada sayang; sayang lah yang kita beri pada org lain, dan sayang juga kita dapat sebagai balasan.

Ada rasa hormat; kita akan menghormati orang lain, dan orang lain juga akan hormat pada kita.


Jadi....
Jika dibenci orang, lihat balik diri kita... Adakah kita juga ada benci sesiapa?
Jika tidak dihormati, cermin diri.... Adakah kita sudah cukup menghormati orang sekeliling kita?
Jika tidak disenangi, refleksi diri... Adakah kita menyenangi orang lain.

Mahukan cinta, berikan cinta
Mahukan hormat, berikan hormat
Mahukan sayang, berikan sayang




Kita hanya boleh memberi sekiranya kita mempunyai.
Kita akan dapat, setimpal dengan apa yang kita beri.

ADA, BERI, DAPAT.

19 comments:

  1. wow...^^ ,,,bagi sy duit boleh...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.... Kalo nak duit, kena beri duit juga noli :-) inshaAllah, org yg murah hati Allah murahkan rezekinya. Sedekah yg sedikit, digandakan Allah pulangannya pada kita... So, apa kata noli bg kat i dulu? Hihihihihi.... ;-)

      Delete
  2. Interesting. I think it's the same kan apply to law of attraction. You cannot receive love, if you have hatred in you etc etc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes TM, exactly. To attaract positive things, we must think positive. To have love, we must love first :-)

      Delete
  3. Sweet Tooth...thanks utk entry ini....terkesan betul dalam hati....mohon izin sharing entry ni boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Feel free to share yani, ilmu ni bukan milik i pun. Moga2 ilmu yg bermanfaat di share bersama dgn org lain dapat jadi oencen kubur i :-) amin....

      Delete
  4. Love this post! :)

    ReplyDelete
  5. Like 1000x..

    Tq kerana mengingatkan. Kita selalu mengharapkan dpt drpd org lain..tetapi kita sendiri tidak suka untuk memberi apa yang kita ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu CPT, kita slalu pikir nk terima je.... Huhuhuhu :-)

      Delete
  6. kak Nina, u are right.
    Apa2 pun kita kena tanya balik diri kita, apa yg kita dah buat, apa yg masih kurang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la nina aman, mmg nk kena dok peringat diri ni :-)

      Delete
  7. totally agree..2 thumbs up sweet! :-)

    ReplyDelete
  8. Andai ku beri..ku harap ada yg menerima dgn ikhlas..ewahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ku terima seaadanya pn susu :-) hehehhee.... Eh, ur blog private ke? I x nampak update from ur blog walaupun i am ur follower...

      Delete