Nuffnang Ads

Tuesday, April 22, 2014

Stress!!!!

Adeh....banyak betui keje nih... stress!!! Sebab apa stress? Sbb i baru, and there are a lot of info and things that i need to catch up especially for Board of Directors Meeting jumaat ni... Dah la banyak paper from my department, so banyak la nak kena prepare sebelum present the paper during Board Meeting tu.... (T-T)

from google

Lama dah x rasa stress cam ni... sebab kat tmpat lama dulu, operational issues, tak deal dgn Management. But now, answerable to the Mgmt and kena present paper (how i hate kena buat presentation... nebes tau!!!)

Aih... doakan Board Members lembut hati, tak gasak i dgn soklan2 yg i x leh nak jawab and smg presentation i berjalan dgn lancar...Amin...

Tell me... How do u all cope with stress keje??? And caner tanak bagik nervous ek buat presentation?

22 comments:

  1. practice! that's the best for me..practice byk2 dpn cermin supaya segala mimik muka kite dpt tgk dulu sblm audience tgk..hehe..best of luck kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ asma' :-) x dan nk practice... banyak paper nk review

      Delete
  2. sabar kak nina, jgn stress2 yer.. doa2 banyak2 moga dipermudahkan urusan.... yakin boleh.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah...Malaysia pon boleh.... heheheh :-P

      Delete
  3. Satu tips yang saya belajar dari kursus unmasking the uncoscious mind - untuk bagi diri lebih confident..tutup mata, tarik nafas perlahan2, bayangkan diri kita dikelilingi bubble putih dan perlahan2 buka mata dan bayangkan buble putih tu membesar dan meliputi setiap sudut bilik tu...insyaallah, kita akan automotic rasa lebih tenang dan yakin...cuba awak try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, thanks rina...i shall try it :-)

      Delete
  4. kalau i, tarik napas panjang2...and fikir which one yg kena prioritized kan..then, buat ikut schedule sambil makan ice cream/chocolate..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. farah...heaven makan coklat... (memang dok pulun stok yg ada kat umah ni...abis diet i). Ya...prioritize work...tapi ni dah sampai tahap semua urgent dah ni... ahahahha :-)

      Delete
  5. hee..jawatan kita kat ofis kecik je.. x pnah presnt smua..lagipun secretary, xde present2 kot..hahahah..x tahu nak cdg camne..tapi sebelum ni kalau slalu stress sue slalu manjakan diri (makan2 bnda yg besh n mahal ckit, bgi reward kat diri sndri selepas penat keje) :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. good idea... bleh plan amik cuti rehat2 lps board meeting nih :-)

      Delete
  6. Takpe dear,time by time nanti dapat cope dengan suasana baru, kuranglah stress tu.Nina jangan sampai jadi yang dalam gambar tu tau.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak...sebab baru sgt kot... semua benda nk kena hadam cepat...otak dah senak. ehehhe...

      Delete
  7. good luck sweet tooth! i saw one movie on tv, kalau nak elak nervous imagine they all tu naked. tak tahulah applicable ke tak. haha..

    in islamic way, baca surah al ikhlas banyak banyak. -->more appropriate. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr... i opt the second suggestion... ehehehe... thanks zura :-)

      Delete
  8. Salam Nina,

    Ai klu stress, blk umh tak tgk dah kije tu. Ai suka cabut rumput. hehehe
    presentation?

    selalunya Ai pandang audiens tp anggap ja depa tu batu.
    kihkih

    goodluck Nina
    *hugs

    jgn stress stress ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha... anggap batu eh... try...try... inshaAllah, getting better dari stress tgk support kawan2 kat sini :-)

      Delete
  9. I will always try to find time to go for a short vaccay. even dlm kl skalipon. just dok hotel pon cukup. spend time berdua. bab presentation plak, i normally present cepat2.. hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MZ, sama la i... kalo present apa2, 20 slide in 5 minutes pon bleh abis. pasal x tau nk cakap apa... i straight to the point je. heheheh....

      Delete
  10. aha L suka present2 ni tapi mula2 tu mmg la nervous.. bgtau diri sndri relax relax haha..tarik nafas n senyum XD. yg penting penting pesedian sblm tu..develop confident time present huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah... i try to calm my nerves... thanks L :-)

      Delete
  11. Yani baru je lepas tension menghadapi Audit Surveillance QMS MS ISO kat opis ni....legaaaaa rasa walaupun dapat 1 OFI, ok la lagi dari dapat NCR (mampuih nak menjawap dengan top management nanti!)...lepas ni dah boleh fokus dengan TTC treatment.....eh, menjawap soalan ST tak? Hehehehhe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengadap ausit, tak kira audit apa, memang stress yani...salah satu reason i stress nak board ni, sebab financial audit tak settle lagik...huhuhuhu...

      Delete