Nuffnang Ads

Wednesday, April 09, 2014

Air Oh Air

Tengahari tadi, my staff mintak izin nak kluar opis after lunch hour (we had a meeting until 2.30 pm), nak pi beli tong air. Katanya, kawasan umah dia dah start catuan air. Sebelum ni tak kena (i seriously x ingat dia tinggal kat mana... I'm bad at remembering people's personal detail. Lagipon baru hari yang ke 8 i kat opis baru ni...will talk about this later).

I thought issue air ni dah semakin pulih  coz kat tempat keje i hari2 hujan (nampak sangat i tak tengok berita ;-P and lagipun i x tinggal di selangor/KL/Putrajaya, so x kena catuan air). Rupanya, belum pulih sepenuhnya. Hari ni (9/4), SYABAS ada issue new press release, yang mengatakan bekalan air masih dicatu sehingga dapat diberitahu kelak.

susah kan x de air... ihsan google

Tak de letrik, bleh survive lagi...tak de air.... susahnya... tetiba teringat zaman2 krisis air tahun 1998 (ke 97??? dah tua!!!). I tengah matrik di lembah pantai waktu tu. Mana ada tong yang besar nak tadah air. Paling2 pun, baldi biasa je... Memang setiap hari, kitorang kena tunggu lori tangki yang membawa bekalan air datang. Beratur la kami ramai2 tunggu turn amik air. Lepas tu, satu hal pulak nak hangkut baldi tu ke tingkat 3. Kalau nasib baik, lif ok. kalo tak.... nangis la hangkut baldi naik tangga.... tapi better than those yg tinggal kat tingkat 7. Mau demam hangkut air.

I rasa lori tangki datang sehari sekali je kot... coz I can't remember beratur pagi2 pi amik air... I ingat petang je i pi... (ke sebab liat bangun pagi waktu tu?? ;-P) Imagine...Air sebaldi untuk kegunaan seharian. Kalo dah abis waktu pagi, sila la x mandi sampai petang esoknya. Nak amik wudhu, memang kami pakai botol mineral. nak minum pon jadi berpada-pada, so that tak kerap sgt pi toilet. Nak mandi, kena ada teknik tertentu so that air tu x abis banyak (segayung utk sabun, segayung utk bilas. maksimum 3 gayung sekali mandi (ahahahah... hebat tak hebat??). Bukan apa... kena simpan air utk emergency. Time2 gini, memang berdoa jangan la sakit perut memulas... And masa ni, sebab air pon bleh buat gaduh tau... ye la...penat2 hangkut air, ada plak musibat yg sebat air kita... mana tak hangin kan... huhuhuhuhu....Memang kenangan betul...


Cuma nak peringatkan... pada peniaga/pembekal yg sesuka hati naikkan harga tong air, ingat ye...kat dunia ni memang untung banyak... kat akhirat nanti, jawab la ye... Pada i tu dah kira menzalimi dan aniaya org yg dalam kesusahan... Jangan la letak harga mahal sangat . Lagi baik maintain je price sebelum ni... ringankan beban org dlm kesusahan kan pahala :-)

And pada yg mengalami catuan air, bersabar lah... i doakan supaya ia x berpanjangan... hujan pun nampak dah kerap turun... Semoga cepat la berlalu ujian ni...Amin.


23 comments:

  1. Kat kawasan L xpernah xda air lagi..L kat nusaputra puchong dekat dengan cyberjaya..xtau lah nanti kene ke x. Ye lah ST sama2 lah kita berjimat dan menghargai air. Harap2 ia xberpanjagan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... harap2 x berpanjangan musibah ni sebab nanti lama2 akan effect jugak kat kawasan lain kan...

      Delete
  2. Kalau kat Seremban ni, area bukit chedang kena catu. So we all (kerabat DH and us) yang duduk sekitar seremban ni berjaga-jaga juga. Mungkin xkena pun, tapi better be safe than sorry kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh...ye ke...x tau pon somban kena...so far kat nilai OK je (umah akak la...)

      Delete
    2. Area Bukit Chedang? Area rumah mertua Yani tu! So far time balik sana, ok je takde kena catu..... Area rumah Yani dah dua kali kena catu air (selang hari) minggu yang arwah Mak meninggal tempohari....seriau rasanya, dah la masa tu semua adik beradik dan anak buah berkampung kat rumah mak ni...pheww).

      Delete
  3. kak...tempat me skrg ni mmg tgh catuan air..selang sehari...tp ok la,sbb air start takde kul 9 pagi..then esoknya kul 7 pg dah ade air balik..so setiap pg takde mslh la nak mandi..wudhu mmg guna botol mineral je..huhu..terseksa gak,tp sabar je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh plan, senang sikit kan me... bleh budget2 banyak mana air nak pakai...

      Delete
  4. rumah i dah dkt 4 hari takde air... patut 2 hari ada 2 hari takde... tapi sebab rumah i atas bukit, hari yg ada tu pun air tak sampai. struggle giler... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah... kesiannya ina... Smg cepat la krisis air ni habis.

      Delete
  5. Masa mula2 krisis tu,diingatkan org ramai jgn beli bekas air sembarangan,kena tengok2,takut bekas tu sebelum ni ada isi bahan beracun ke,apa ke..takut terbeli sebab harga yg ditawarkan lg murah.naya sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooohhh, betul jugak kan kak...ada je org yg suka amik kesempatan...

      Delete
  6. hurm rumah sue dri bulan March, setiap dua hari takde air..selang dua hari dua hari.. yg paling tension kalau time dtg P, time tu dgn nak guna byk air, mmg rasa tension..sampai skali tu ajak hubby gi station minyak petronas, guna toilet diorg bsuh pad.. tak tahu la bila ok semua ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesiannya sue...susah jadinya kan... sabar eh...

      Delete
  7. Salam nina.. betul la tu...thn 98 krisis air kt matrik tu..kenangan xda air igt sampai la.. pi mandi kat sogo la masjid la...hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah... ye la kak...beramai-ramai mandi kat masjid bangsar...

      Delete
  8. time time ni lah kita memang menghargai sehebat-hebatnya. siapa yang dok dekat area nilai 3, jom jom beli tong air kat situ murah. semoga tabahlah menghadapi krisis ni. rumah zura okay lagi masih ada walau kata ada catuan. hujan rahmat hari hari ni insyaaAllah cepat cepatlah krisis ni berhenti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu zura, la ni bila hujan turun, terus doa dan syukur sebab hujan ni Rahmat Allah sebenarnya...

      Delete
  9. Aihhhh we have been having water rationing since 1st March :/ Dari 1 month, extended to April. Yesterday's news they said extended pulak to May! :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh my....kesian u... extended pulak...sabar je la TM...

      Delete
  10. ida baru sekali xde air. pastu ok je. maybe byk air tangki lagi kot.. duduk berdua, air tak habis. kekekkeke.. eh cop cop ST duk maneee niiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh... i kat area in between seremban and bukit mahkota ;-) kalo ada water ration pon, may b mcm ida jugak la...dok 2 org, air tangki x abis mana kot...

      Delete
  11. kena banyak2 besabar je la
    rumah saya dah masuk hari ke 5 ni
    dgr kata lori syabas ada dtg smlm. koi 130 .pagi.tp x jaga pon.sbb air dah diangkut siang tu.huhu.

    bukan setakat catu air, semuanya kena catu.huahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. aih...apsal pkol 1.30 pagi plak lori syabas datang bawak air?? tengah mlm tu...

      Delete