Nuffnang Ads

Monday, April 07, 2014

Scam Ambank

U all pernah tak dengar or kena scam ni? Alhamdulillah, so far I tak pernah kena scam ni (Nauzubillahi min zalik!). But my cousin kena last week. Gone RM 1.8K duit gaji dia.... kesian...

ihsan google - Pls be alert and extra careful with scams

Macammana scam ni dilakukan? Yang cousin i kena tu, dia got phone call from a person yang so called 'pekerja Ambank'. Dia kata nak minta my cousin confirmkan transaksi duit keluar dari akaun dia. Bila my cousin dah gelabah, dia persuade my cousin ni untuk call 'Bank Negara' dan berikan nombor telefon the so called 'Bank Negara' tu. (FYI, nombor yg diberi ialah 03-27884662. Kalau u google nombor ni, memang banyak entry pasal nombor ni nombor tipu. Ramai rupanya yang dah terkena).

Bila my cousin buat panggilan telefon pada so called 'bank negara' tu, memang keluar menu panggilan yg nampak macam bank negara. Siap suruh tekan 1 untuk bahasa melayu etc. Actually nombor yg diberi oleh so called 'staff Ambank' tu bukan lah nombor bank negara yang sebenar. Ini adalah scam dorang, utk meyakinkan pengguna yg mereka ni bank negara. Bila dah dapat bercakap dengan so called 'pegawai bank negara', 'pegawai' tu beritahu yang akaun my cousin tu mungkin akan lesap semua duit dalam tu. So dia minta my cousin transfer ke akaun lain yang 'bank negara' tu buat supaya duit tak lesap. Ramai yang tertipu dan transfer masuk ke akaun tipu ni. And bila masuk je....duit tu akan gone di ambik oleh sindiket penipuan ni.

I think ramai yg dah tau cerita scam macam ni... But there is more than that... Last week masa cousin i tu kena, adik i jadik Sherlock Holmes and traced back akaun tu untuk carik sapa owner of the account. From resources dia tu, she got the phone number of the account owner (untuk mudah cerita, let us call this account owner ni A).

Bila tengok kat profile wassap, nampak muka si A ni macam masih budak and muda lagi. Around late teen and early twenties. Adik i call la number si A tu and menyamar jadik agensi pelancongan and kata tengah buat promotion untuk travelling agensi dengan memberi baucer percutian percuma. So kalau A nak voucher ni, berikan alamat surat menyurat supaya dapat diposkan voucher ni. Without hesitation, A gave her address. (Scam alert: Don't ever give your personal detail to anybody! You tak tau apa dia nak buat dgn your details tu...).

Once dah dapat address, adik i passed the info to cousin of my cousin (let us call him B). So B ni pun pi ke alamat tu and jumpa dengan budak ni. Rupa-rupanya, budak A ni kata dia tak tau apa2... Dia cuma apply keje yang disiarkan di ruangan iklan surat khabar. Katanya kerja tu offer gaji RM 2K. Bila pegi interview, A dioffer untuk jadi scammers ni punya business partner. A tak perlu keje apa2, cuma bukak 7 akaun di 7 bank yang berbeza untuk urusan perniagaan, dan duit akan dimasukkan ke akaun A setiap hujung bulan. Dan semua kad ATM, kena bagi scammers ni pegang.

Masa jumpa A tu, dia baru buka akaun tu dalam masa seminggu gitu. Being a budak2, and memang dia duk kat kawasan luar bandar, A percaya la dakyah scammers ni. So dia bukak 7 akaun bank dan semua kad ATM diserahkan pada scammers ni.(Scam alert: pls use common sense... apasal lak kena bukak akaun sampai 7 and kena bagi kad ATM kat org lain. It's a big NO and weird!). And bila A pegi update buku penyata tu, semua duit telah dikeluarkan pada hari yang sama duit tu masuk.

So B pon bawak la A ke balai polis yang berdekatan untuk buat report. And perkara tu diserahkan kepada pihak polis. Now i x tau la apa cer yg seterusnya. But seing that this scam has been around for quite some time, perhaps masih x dapat tangkap lagi la the mastermind of this scam. Kalau ikutkan, A patut kena tahan kat lokap. Tapi since ahli keluarga A datang merayu kat polis2 tu, and since budak tu pon nampak benar2 x tau pasal scam ni, so polis lepaskan dengan jaminan polis.

Kesian gak kat budak tu sebenarnya... but itu lah...takkan x terpikir langsung kepelikan yang dia alami berkaitan dgn operasi pekerjaan/perniagaan masa dia apply keje tu. Skang ni, mana ada benda yang kita boleh dapat dgn sgt mudah. 'Too good to be true' kadang2 tu is equivalent to 'Be careful, there must be something weird happening'.

So, be careful everyone... Even nak mintak keje kat iklan yang disiarkan di suratkhabar pon, kena be careful dgn scammers2 ni... Macam2 plan dorang buat utk kaya dgn jalan mudah. Please nasihatkan adik2 kita tu supaya hati2 juga bila apply keje. Selain tu, kita mohon lah pada Allah, semoga kita semua dilindungi dari perancangan jahat manusia...Amin...


22 comments:

  1. i know about scammers yang buat call tu. but yang latter stories tu memang tak tau. kesian jugak kat budak tu mungkin desperate nak kerja. tapi tulah, memang tak logik lah kan kenapa nak kena bukak akaun bank sampai 7, kad atm kena bagi kat scammers tu pulak. benda benda macam ni memang kena berhai-hati. thanks for sharing this story, st.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun baru tau Zura... no wonder tak pernah dapat tangkap lagi scammers ni...

      Delete
  2. dah kena dah.. dia kata ade org guna atm card sy utk beli emas rm3k di poh kong.. pelik sbb sy xde akaun ambank pun... tp pelik sbb memula yg call tu operator yg pelat cina.. sy pun ada call "bank negara" tersebut... nak dijadikan cerita, diorang dah nk tutup sbb dah kul 5 ptg... dia suh call esok.. pelik di situ sbb patutnya depa yg kena call customer.. malam tu sy call suami sepupu yg keje di bank negara.. dia kata mmg skrg diorang byk terima aduan pasal hal ni.. So mmg dah sah ni mmg penipuan... nasib sy x bg apa2 detail lg.. huhu... Alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya...rasa yana ada buat entry pasal ni kan... Alhamdulillah tak de pape kan...

      Delete
    2. ya mmg ada buat entry ni. Alhamdulillah xde pape...

      Delete
  3. ohh..baru tau modus operandi mereka..
    me kalau nombor pelik2 je call mmg tak angkat la..sbb mmg takde ape2 urusan rasmi pun dgn no pelik2 ni..biasa ape2 urusan pakai no husband je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusnya Me... akak kadang tu angkat jugak...takut betul2 official punya call.

      Delete
  4. seramnya baca..huhu..mintak dijauhkan..orang keje penat2 dptkan duit diorang guna ailio je sedut duit...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu...tu la lady Z...senang je kan keje dorang ni...x pe, senang kt dunia, kat akhirat, terima la nasib yg setimpal dgn menyusahkan org di dunia ni...

      Delete
  5. betul2, scam ni mcm2 cara.. siap ada laman web yg blh tiru sebijik2 cam laman web bank (eg: ambank, rhb) dri situ kita pun blh terepdaya.. sue pnah dlu terpedaya dgn paypal..dia tiru sebijik2 laman web paypal..mujur xde wat trasnsaksi pape lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isyk...takut plak nk buat internet transaction ni... hehehe...tu la... org2 begini menyebabkan kepercayaan pada online transaction turun...padahal benda tu memang sgt memudahkan...

      Delete
  6. Aritu dengar yang kat FB pasal scammers CC / debit card Maybank....dah kantoi, siap maki hamun customer plak....mende ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lor...entah2 sindiket yg sama yani... if only we can trace the phone kan... tapi pelik gak...polis dok siasat, nombor tu macam fixed line... takkan la tak leh detect...

      Delete
  7. scammer mungkin boring nk call L sbb L susah nak angkat phone. Anyway thanks ST perkongsian yg bgus.. smga xde yg terkena lpas ni n lebih berhati2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... i pon kadang malas nk angkat phone kalo nombor x dikenali...takut terkena telemarketer... heheheh...

      Delete
  8. Okay. Terima kasih banyak2 share citer ni. Saya sekarang ni memang tengah nak apply kerja. By online pulak tu. memang kena extra careful kan. Orang sekarang macam2 cara diorang guna nak menipu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul teena, kena carefull... kalo pi interview tu, better ajak ayah teman kalo boleh... especially kalo company kecik2 yg x berapa nak dengar namanya...

      Delete
  9. Thanks ST for sharing this info. selalunye erin x angkat la nombor2 yang pelik2 ni. selalu nye mesti orang insurance, astro, credit card, etc...nak promote new product. malas nak mendengar. pastu bila kate x berminat, terus suara dia berubah mcm singa. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah,,,semua telemarketer gitu eh? pelik kan...dorang yg tepon kita, marah2 pulak bila kita tanak... kikikiki :-)

      Delete
  10. nayakan org je grrr
    thanks dear kongsi pasai isu ni..
    kena berhati2 sentiasa kan..

    licik sgt modus operandi dorng.huna org yg naif utk kaut untung..

    smga kita semua dijauhkan.aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la...memang x de hati perut...senang2 kaut duit org kan...

      Delete
  11. Salam...
    thank you for sharing... this is really shocking... mintak dilindungi dari perkara perkara macam ni, inshaaaAllah

    ReplyDelete