Nuffnang Ads

Thursday, March 06, 2014

Misteri Guli

Last sunday, 9 pm.
I baru lepas solat Isya. On the way nak turun bawah for dinner.
From my room i heard bunyi like org lepaskan guli ke lantai.... a few times. I cari arah bunyi, and it was from the family hall kat tingkat atas. I went there, and bunyi tu masih kedengaran. Since area hall tu attached with area hall of my neighbour, I assume anak jiran my neighbour la kot yg main guli.

Next monday, 10 pm.
I tengah tgk TV with hubby. And we heard the sound again. Its not like someone play with guli tau... u all kalo main guli, sure u tangkap balik kan (ala2 main batu seremban). But this sounds very much like guli jatuh and tak de sapa2 ambik until la guli tu dah drop a few times. Like org lepaskan guli ke lantai and biarkan. I asked my hubby to check. And like me, he assumed anak jiran sebelah yg main.

Next Day, kat opis. I citer kat my fren and she said itu tanda ada gangguan jin. So i refer to pawang Google, and ada banyak cerita2 yg mengaikan bunyi guli dgn gangguan jin. OMG!!!!!! I ni x le penakut sangat. But this really scares me. Terus i wassap my hubby, minta dia pasang ayat2 manzil and surah al-Baqarah. But that night (Tuesday night) i susah nak tido. I feel like somebody is watching me. Haih....takottttt.....

So the next day, kitorang pasang lagi ayat manzil and surah al-baqarah. And last nite, i slept peacefully (tapi rasa takut tu ada lagi la...cuma sikit2 je... hehehehe)...

And alhamdulillah, for the past 2 nights dah tak dengar bunyi tu. Adakah benar anak jiran i yg main guli tu? (I malas nk tanya jiran tu... takut dia jawab TAK, anak dia tak main guli malam2 hari sekolah. huhuuhuu). Or... ini adalah kejadian yang 'misteri nusantara'? Wallahu a'lam.

Cuma i pohon Allah lindungi kami sekeluarga dari gangguan makhluk Nya yang nyata atau pun tidak....Amin...

p/s: Have u all experience this kind of misteri nusantara punya kejadian? What did u do?

39 comments:

  1. kak sweet....dulu masa me duk hostel (kondo type) mmg selalu dgr bunyi org men guli kat tingkat atas..and i assume anak org atas yg men guli...
    recently..pakcik husband me cerita ttg tanda2 "benda" tu ada...bunyi mcm org jatuhkan guli (exactly mcm yg me dgr n mcm yang akak describe tu...mcm org jatuhkan guli..guli melantun2...n dibiarkan je)..n lg satu tnda bunyi org alih perabot mlm2..mmg kita assume org tingkat atas alih perabot,walaupun tak logik..huhu..sape nak alih perabot setiap malam?

    aishh..meremang bulu roma kak baca ni..huu...
    harap dpt cepat hilangkan "benda" tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula mmg i dok ingat anak jiran sebelah main guli...coz it happend pkol 9-10 mlm...kalo tgh2 malam, memang dah sah2 la 'benda' tu kan... hihihii...alhamdulillah, so far dah 2 hari x dger bunyi and semalam dah x rasa resah/takut sgt dah :-)

      Delete
  2. kita ade baca kat forum.. mmg bunyi guli ke tarik tarik kerusi ni adalah biasa dalam misteri nusantara ni.. huhuhuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg bunyi perabot tu, i selalu dgr...yg guli ni, first time i dgr. heheheh...

      Delete
  3. I almost hari2 dgr. Time maghrib selalu kuat. pastu diam jap, then tgh2 mlm akan ada. Ramai ckp buat tak tau je. Tarik kerusi pon selalu jgk... i buat tak tau je.. tp hubby siap marah ckp jgn kacau. but takde makna pon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MZ, takutnye... my fren cerita, kawan dia tu dah siap jin tu mcm tinggal serumah dgn dia. Siap dgr bunyi masak2 kat dapur, dengat bunyi org guna toilet etc....

      Delete
  4. kak, saya sewa rumah flat.. memang kekadang bila saya tak boleh tidur, saya akan dengar bunyi orang main guli kat tingkat atas.. Lepastu kadang2 ada dengar bunyi orang alih perabot.. Dalam sebulan ada la beberapa kali.. Terfikir juga, pukul 11-12 malam, tak kan la orang atas masih jaga dan tak tidur.. Kalo fikir bukan2 memang seram juga, tapi setakat ni, tak de la kene ganggu teruk ke apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la masalahnya...akak ni imagintive...heheheheh...

      Delete
  5. Br2 ni ly ade dgr bunyi org main guli mcm kat atas kepala ly. Mase subuh lepas solat nak baring balik dgr. Bila husband masuk bilik, ly tnye ade dgr tak org men guli mcm kat atas kepala assume jiran sebelah rumah la. Suami kate tak de dgr. Skali tu jela.
    Kakak ly pon pernah dgr mcm tu kat rumah dia tingkat atas. Anak2 semua kat bwh tgk tv. 1 hari, after kejadian dgr2 men guli tu, waktu magrib, kakak dgr kat luar ade org mcm seret brg berat. Mcm dlm guni seret kat lantai depan rumah. Terus meremang bulu roma. Tiba2 anak dia yg no 2 umur br 5thn mase tu, tiba2 marah2 sbb buka tv zikir2 kan nak magrib tv slalu zikir2. Dia marah2 suruh tutup tv. Kakak terus tangkap anak dia. Tenangkan. Suami dia belom blk kerja mase tu. After anak dia da tenang. Kakak tnye kenape td marah2? Dia kate 'kwn' dia suruh tutup tv.
    Pjg pulak cerita ni mcm tulis belog pulak :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. isyk...tapi budak2memang senang nampak kan ma ly...

      Delete
  6. cite2 pasal guli ni, masa duduk rumah sewa dulu penah la terdengar..kadang2 time husband dah tidur awal..dahla kita ni sorang2 jaga...penah juga bagitau husband bunyi guli tu..dia cakap anak jiran main la tu...apekah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe...samela hubby i pon... tapi memang dgr bunyi tu mcmdr umah sebelah...cuma bila pikir logik tak logik, bebudak skang ni main guli lagi ke?

      Delete
  7. Erk..rasa pernah dengar dulu masa tinggal kat hostel KUiTTHO....tapi selalu abaikan. Sebab masa tu manalah terfikir pasal 'other world entity' ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni first time i dgr yani... bunyi perabot alih2 tu biasa dah...

      Delete
  8. It is true kalau bunyi guli yang didengari dari syiling, or bunyi orang alih perabut, atau bertukang, memang 'benda' tu..Rumah I dulu pun ada (ada cerita kat blog dulu)sampai tahap I terjaga dari tidur sebab rasa seolah2 ada orang perhatikan I dari syiling (padahal takde). And satu tahap bunyi orang bertukang (bertukul) tiap2 malam sampai husband jerit "Kau jangan ganggu kami boleh tak...?!!"..senyap jap..Then bila berubat memang ada pun, menumpang duduk kat syiling, keturunan orang asli..now dah tak ada. So far Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kalo bunyi2 tu i tahan lagi B&C. Yg x tahan bila dah start rasa diperatikan...hati x tenteram... tu yg x tahan...hopefully dah lari la makhluk tu bila i pasang manzil n al-baqarah....amin...

      Delete
  9. rumah i mmg ada lagi bunyi guli ni salu mlm2.....bila i tny hsbd apsal anak2 alice main guli mlm2?hsbd jwb biarkn laaa....bukan kaco kita...i x paham maksud hsbd...last month, hsbd citer sbnrnya ada alam lain kat atas tu....as long as x kaco kita, biarkanlaaa.....tny hsbd apsal x ckp awal2 dgn i, dia jwb xmo takutkn i kdg2 tinggal sorg bila hsbd keja mlm. kdg2 i dgr bunyi tapak kaki hentak2 jgk kat hall atas...hadoiiii seram jgk maklumla i ni penakut jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehheh...tu la... seram la jugak kan... tapi as my fren cakap, apasal nk takut ngan dia...tu makhluk Allah gak... takut hanya pada Allah... (cakap sambil nk yakinkan hati sendiri...heheheh)

      Delete
  10. anak anak jin tengah bermain. dulu masa duk rumah sewa tiap2 malam dengar. Tapi time tu tak tau ape2. Bila pindah, baru tau bunyi2 itu dari alam lain.

    tapi as long tak de penampakan, saya ok lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke zarith... tu la...as long as tak nampak ok la kot.

      Delete
  11. Akak, saya ada ayat sedapkan hati. Sekarang budak leka main b-daman yang memang guna guli. So bila saya terdengar kat rumah sp dulu, saya anggap je camtu. (dengar time awal malam la jugak macam akak)

    Sepupu saya kata time pregnant dia dengar bunyi tu betul sebelah dia. Dia cakap, jangan kacaulah orang nak tengok tv ni. Terus bunyi tu hilang, kak.

    Saya pun dulu pernah gak rasa diperhatikan. Saya buat tak tau je. Kalau hubby ada, saya pegang tangan dia. Kalau saya sorang, saya tutup mata, fikirkan happy thoughts. Hehe. Sambil pasang bacaan surah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..anis, mungkin jugak anak2 jiran akak main bdaman tu...yup...happy thoughts....kena pikir happy thoughts.... thanks for the tips dik :-)

      Delete
  12. ST.. pernah berlaku kt L gak..sebelum ni duduk apartment.. dengar bunyi dr atas..betul2 atas bilik kitaorg tidur tu..tp atas..kiri kanan umah kosong.. Nk dijadikan crita L dh pindah umah..kali ni umah sndri..atas bawah. Kmi suami isteri dengar bunyi guli melantun2 tu kt bilik..time tu kitaorg tido kt ruang tamu.. Hubby L slalu kene tindih tu..L ade gak bbrpa kali..paling kerap time tgh preggy ni..Mungkin sleep paralyze ke ape..L xtau.Mmg seram meremang rasa. L lak slalu kena tinggal sorang, jd kdg2 rasa mcm x seorg duduk lam umah..mcm diperhatikan dn rasa org ikut. Tapi slalu pujuk hati itu cuma perasaan L. Lepas solat byk mengaji..boleh hilangkan rasa takut tu. Nk wt cmna nk xnk kene lalui gak sorang2 kt umah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul L, sabtu n ahad ni hubby i start keje malam, nak tak nak kena la berani kan :-)

      Delete
  13. kak nina! nana pon pernah dengar bunyi macam tu..its like bunyi guli jatuh tangga..and like u, i assume anak jiran main guli..

    semoga Allah lindungi kita semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...smg Allah lindungi kita dari gangguanmakhluk Nya...

      Delete
  14. huhu..pernah kena gitu..and dengan beraninya pergi tanye jiran atas rumah..dia cakap..dia ingt ank jiran ats dia yang main guli..and dia pun tnye jugak..sbb tak tahan tiap malam dengar smpai xleh tido...Orang tu pun cakap dia dengar...sooo..phm2x jelah kan.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. huih... satu bangunan tu shasa... kalo dia x kacau tang lain, but donno je la kan...

      Delete
  15. tu dah hilang tu... dia singgah je tu kot.

    ReplyDelete
  16. st. i pernah kena jugak masa duduk kat townhouse dulu. selalu sangat. i google and ada jugak yang explain pasal bunyi tu datang dari piping system kita. usually in rumah bertingkat (town house, make sense). sekarang i duduk rumah apartment, tingkat atas sekali, dah tak dengar dah. maybe sebab tak ada piping system kat atas rumah kan. i fikir camtu je, so that tak takut sebab selalu dok sorang kat rumah.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. zura, kawan kt opis pon ada gak yg bgtau cam tu. Wallahu a'lam kan...

      Delete
  17. Dulu masa sy tinggal sorang2 kat rumah sedara (hujung minggu je mereka balik), selalu dgr gelas tergolek n perabot di tolak2 kat tingkat atas... pastu ada angin pusing2 dlm rumah..takut tp pura2 berani.. hampir 2 tahun sy duk sorang kat rumah tu.. berubat mcm2 jugak.. alhamdulillah skrg dah ok n diorang pun dah duk ctu balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sizuka, berani nya u... i takat dgr bunyi je...x de angin pusing2 tu...

      Delete
    2. Entahlah.. kalau ada hari yg takut tu, kul 8.30mlm dah tido.. jalan dlm rumah pun tunduk kepala.. takut..

      Delete
  18. Kakak.. I tak pernah alami yang tu, tapi dulu selalu mimpi yang bukan bukan. Jadi I pernah pegi Darrussyifa amik air tawar. Ustaz ada bagitau untuk elakkan gangguan jin dsbgnya memang kena selalu amalkan ayat Manzil tu. Pastu ada jugak dia nasihatkan masa tu i baca surah Al Baqarah untuk seminggu berturut turut lepas solat Subuh :S

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Sash, InshaAllah i try baca surah Al Baqarah tu. last nite akak dgr lagik...uhuhuhuhu...tapi sekali jek...may b perasaan i jek kot (hubby keje malam, so i sorang2).

      Delete
  19. Saya pun kena jugak. Dah biasa dah. Siap marah lagi haha bila bising sangat, terus jerit "hoi diamlah". Memang diam terus. Seminit dua lepas tu dia bunyi balik. Selalu bila tidur dalam bilik, bunyi bertukang malam2 pukul 12 keatas camtu tepat2 kat atas kepala. Bila pergi dapur, dia bunyi kat atas dapur pulak. Macam ikut kemana kita pergi. Bunyi guli, alih perabot tu semua dah biasa.

    Kadang2 kalau tiba2 satu malam tu dia senyap je and terdetik dalam hati 'asal senyap je harini', terus ada bunyi orang bertukang hahahaha dia tahu kut kita fikir pasal dia. Lepastu ada jugak bunyi budak2 berlari padahal rumah atas tu mana ada anak.

    Yang paling seram, ada waktu tu saya duduk lepak main phone dalam bilik. Tiba2 ada bunyi orang baling batu kat meja solek saya tu. Terkejut beruk kut. Saya pun pergi check, rupanya btul2 ada batu. Entah dari mana datang. Dah main kasar dia sekarang ni baling batu pulak huhu.

    Lagi satu kan kalau letak barang kat satu tempat, nanti tengok2 barang tu dah pindah tempat lain. Cth saya letak phone kat atas sofa, cari2 tengok ada kat dapur.

    Benda2 macam ni saja je nak kacau kita so kalau ada bunyi2 tu better buat bodoh je. Saya pun dah biasa dah dengan semua ni. Bila ada bunyi2 ni, kita fikir rumah atas yg ada jin. tapi sebenarnya rumah kita yang ada benda tu. wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alih2 brg... huhu seremnyeee

      Delete