Nuffnang Ads

Sunday, March 02, 2014

90 Days Challenge 2014: Part 1 - The Result

Hello readers....

How r u today? Bagaimana perjalanan cabaran 90 hari u all?OK tak?

Memula, i nak minta maaf, sebab summary of my progress for Jan 2014 i tak buat. I balik umrah pon dah masuk bulan 2... so alang2, biar sekali la buat summary ujung bulan 2 ni...

So...here we go...

sikit je turun... :-(
Uhuhuhhu...sket je ni turun.... but better la dari naik kan?? Actually, what i can say for Jan and Feb ni, my weight ni kind of yoyo... i balik umrah, my weight turun 1.5 kg. But then lepas tu, fasa recovery dari demam and penat...so i x exercise pon... makan pon bedal je.... so, berat i naik balik. Dalam minggu terakhir february, baru la i start exercise. Tu pun bercinta nak mula balik... dah lama tinggal, badan jadi lemau...

OK.... Resolusi and way forward for March : I tak leh biarkan ini berterusan... kalo tak, sia-sia la i turunkan, tapi naik balik.

First step: kena jaga semula portion makanan. And minum banyak air... this is important! Sebab 70% yg menyumbang naik berat badan ialah habit pemakanan... Jaga portion...jaga portion...jaga portion....

Second: start exercise semula... just 30 minutes sebagai permulaan. sekurang-kurang 3 kali seminggu. OK...yang ni memang kena hambat diri sendiri supaya berdisiplin.

Yes!!!! I can do it!!!!! Meh kita sambung balik misi penurunan berat badan! Good Luck diri sendiri! Hehehehhe....

Now....buat kawan2 yg join 90 days challenge, how is your progress? Please leave your comment down here. And if u buat special entry on this, pls do leave ur link as well. Hopefully ur progress is better than mine :-) Jom teruskan usaha kita untuk hidup sihat :-)

16 comments:

  1. Salam...setakat badan turun naik ja but still turun dlm 3 kg.tapi skgni kurg sgt eat clean jd bdn naik turun tp xsmpai 1 kg.memg kena cari kwn yg sama2 nk turunkn berat kalo x ke laut lah jwbnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruskan usaha DN... smg kita sama2 consistent in usaha kita :-) chaiyyok!

      Delete
  2. Belum ada keberanian untuk timbang berat badan sekarang ni..huhuhu...badan turun naik tang tu, banyak kali makan berat disebelah malam....senaman hanya setakat cukupkan syarat je. Takpe-takpe, ada berbaki 28 hari lagi....chaiyok!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eheheh...i memang timbang hari2... kalo x timbang, lagi lupa diri i ni... heheheh... InshaAllah, meh kita sprint towards our goal dlm baki masa yg tinggal ni.

      Delete
  3. dulu ida ingat nak sahut cabara ni tapi banyak sangatt ngelat terus tak buat! HAHA.. ida start mac okkk.... weekend ri tu ade la exercise. plus ida dah start hiking... go go go goooooooooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je ida...March pon OK :-) Good luck!

      Delete
  4. Salam... :) Baru je nak mula... I rasa macam i dah tertinggal bas je! hehe :) Anyway, it's okay la... at least there's progress, yes? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sarah... no prob... bas ni sentiasa ada... inshaAllah... Good luck dear!

      Delete
  5. tak apa st. asalkan ada penurunan. saya ni pon memang wajib har hari timbang. dan hari hari jugak stress kadang naik kadang turun. tapi sejak kebalakangan ni nak fikir positif, kalau naik tu sebab pembentukan muscle. cewah! padahal makan banyak.. huhuuhuhuuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Positive thinking memang oenting dlm oenurunan berat badan... Good luck to u zura :-)

      Delete
  6. All the best kak! Macam sesuai jer dengan entri saya, cuma versi lain. Saya nak naikkan 1 kilo jer pun agak payah. Tapi nak turunkan berat badan memerlukan disiplin yang tinggi kan. Semoga challenge akak membuahkan hasil. Insya Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe... tu la teena, best betui kalo metabolism tinggi...makan apa pun kuruih ja... TQ dik, Doakan akak istiqamah... :-)

      Delete
  7. segan nk wat entry progress i bln lepas..huaaa..ok xpe, just stay tuned on my blog k..nk update as soon as possible.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe...x pe Asma', i mmg nak jugak buat entry sebab nak muhasabah diri and nk beri semangat kat diri sendiri utk perbaiki :-) nanti dah update, tepek link kat sini ye...senang kawan2 lain nk tgk n bagi semangat :-)

      Delete
  8. part yang minum banyak air tu sue fail.. tak tahu la knapa..satu hari tak smpai 1 liter rasenya.. T_T

    http://suebaharuddin.blogspot.com/2014/02/90-days-challenge-part-1.html?showComment=1394006631458#c1581869271864370464

    ReplyDelete
  9. Sue, i skang nih x kira litre dah...i just make sure my urine x color kuning pekat... hehehehe....bila nampak dah start ada color, terus minum air...

    another tips, letak alarm every 15 minutes to drink water (jgn teguk segelas terus... hehehehe).

    ReplyDelete